20.8 C
Aigio
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα – Γονείς αγωνιούν ποιος θα πάρει το τελευταίο φάρμακο για το άρρωστο παιδί του


Δραματικές διαστάσεις παίρνουν οι σοβαρές ελλείψεις σε κρίσιμα φαρμακευτικά σκευάσματα στα φαρμακεία της χώρας. Ασθενείς αλλά και γονείς αναζητούν εναγωνίως κυρίως αντιβιοτικά, σιρόπια για παιδιά και εισπνεόμενα. Η έρευνα του newsit.gr αναδεικνύει τον Γολγοθά που περνούν οι ασθενείς, καθώς και την αγωνία των φαρμακοποιών που προσπαθούν να εξυπηρετήσουν όπως μπορούν το κοινό.

«Χθες είχα διανυκτέρευση και απορώ πώς δεν με λιντσάρανε». λέει, μιλώντας στο newsit.gr μία φαρμακοποιός που μας εξηγεί ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και ότι ιδιαίτερα τους τελευταίους δύο μήνες έχει έρθει σε πολύ δύσκολή θέση καθώς όπως αναφέρει δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών.

“Χθες που εφημέρευα είχα μόνο ένα κορτιζονούχο εισπνεόμενο για λοίμωξη. Μπαίνουν στο φαρμακείο δύο γονείς ταυτόχρονα και μου το ζήτησαν και οι δύο. Τους είπα «βρείτε τα μεταξύ σας ποιος ήρθε πρώτος». Ήταν πολύ δύσκολο να επιλέξουν οι ίδιοι για το ποιος θα πάρει το φάρμακο για το παιδί του. Έχουμε θέμα με τα εισπνεόμενα, τα σιρόπια για τα παιδιά, τα αντιβιοτικά και τα γνωστά αντιπυρετικά, ειδικά σε σιρόπι. Πρόβλημα υπάρχει και στα χάπια για την πίεση, τη χοληστερίνη, στα αντικαταθλιπτικά, τις ινσουλίνες και όλα τα cold and flu».

Φάρμακα σε έλλειψη μέχρι 31 Ιανουαρίου
Όσον αφορά στο εάν υπάρχει επικοινωνία με τις φαρμακοποθήκες, η φαρμακοποιός μας εξηγεί ότι «συγκεκριμένες εταιρείες μάς έχουν δηλώσει ότι κάποια προϊόντα θα είναι σε έλλειψη μέχρι 31/1, ενώ για ένα συγκεκριμένο εισπνεόμενο μας είπαν ότι θα είναι διαθέσιμο μετά τις 10 Ιανουαρίου.

Τα τελευταία χρόνια είχαμε γενικά ελλείψεις γιατί στέλνουν μικρότερες ποσότητες στην Ελλάδα, επειδή δεν τους συμφέρει. Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Οι φαρμακαποθήκες από τα 100 φάρμακα που έρχονται εδώ, τα 50 τα στέλνουν ξανά στο εξωτερικό, γιατί τους συμφέρει περισσότερο, καθώς έξω είναι πιο ακριβά». Ωστόσο διευκρινίζει ότι «το υπουργείο πριν από έναν μήνα απαγόρευσε την αναδιανομή στο εξωτερικό, αλλά είναι πολύ αργά. Δεν καλύπτονται οι ανάγκες μας.

Έχει παραγίνει το κακό. Μας στέλνουν πέντε αναβράζοντα ντεπόν την ημέρα και ακόμα και κάτι ορούς μάς είπαν ότι είναι σε έλλειψη επειδή δεν έχουν πρώτες ύλες. Ελπίζω να εννοούν το πλαστικό και όχι το αλατόνερο», καταλήγει η φαρμακοποιός.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα