20.7 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Η «κατάργηση» του οκτάωρου: Οι μισοί εργαζόμενοι είτε δουλεύουν πάρα πολύ είτε πολύ λίγο

Άγνωστη είναι η έννοια του οκταώρου σε τουλάχιστον το 50% του εργατικού δυναμικού παγκοσμίως, με ορισμένους να δουλεύουν πολύ περισσότερο και άλλους αρκετά λιγότερο από 40 ώρες την εβδομάδα, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Βάσει στοιχείων από 160 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, οι ώρες εργασίας έφτασαν πιο κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα πριν την πανδημία, αγγίζοντας συγκεκριμένα το 2019 τις 43,9 ώρες κατά μέσον όρο (με τους άνδρες να εργάζονται 46,2 ώρες την εβδομάδα και τις γυναίκες 40,5 ώρες). Ειδικότερα, για το ένα τρίτο των εργαζομένων η εργασιακή εβδομάδα αποτελείται από τουλάχιστον 48 ώρες, ενώ το ένα πέμπτο εργάζεται part time ή λιγότερο από 35 ώρες την εβδομάδα. Αξίζει να αναφερθεί πως είναι πιθανότερο οι γυναίκες να έχουν συντομότερο ωράριο.

Παρότι το μεγάλο εργασιακό ωράριο μειώθηκε ελαφρώς στην αρχή της πανδημίας και το μικρό ωράριο κάπως αυξήθηκε, και τα δύο αυτά φαινόμενα επανέρχονται στα επίπεδο προ πανδημίας μέχρι το τέλος του 2020, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.

Ώρες εργασίας κατά μέσον όρο σε 160 χώρες

Στην Ευρώπη οι εργαζόμενοι δούλεψαν λιγότερο από κάθε άλλη περιοχή που εξετάστηκε, δηλαδή 37,2 ώρες (40,1 ώρες οι άνδρες και 33,8 ώρες οι γυναίκες). Το αποτέλεσμα βασίζεται σε δύο μετρήσεις. Πρώτον, βάσει των εκτιμήσεων της Eurostat το ΑΕΠ των χωρών της Ε.Ε. συρρικνώθηκε κατά 11,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, ενώ στο ίδιο διάστημα η απασχόληση συρρικνώθηκε κατά μόλις 2,7%. Ωστόσο, η μείωση της εργασίας ανάλογα με τις δεδουλευμένες ώρες ήταν πολύ μεγαλύτερη, ιδίως λόγω των υγειονομικών περιορισμών.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2020 η απασχόληση με βάσει τις δεδουλευμένες ώρες μειώθηκε κατά σχεδόν 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Επίσης ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2020 καταγράφηκε μείωση της τάξης του 18% περίπου.

Ανάπτυξη εργασίας στην Ε.Ε. σε δεδουλευμένες ώρες


Δεύτερον, σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση της Eurofound τον Απρίλιο του 2020, σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες δήλωσαν ότι μειώθηκε το ωράριό τους σε σχέση με την περίοδο πριν την επέλαση της πανδημίας. Το ποσοστό αυτό ήταν μικρότερο σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ιουνίου του ίδιου έτους. Μικρότερες ήταν οι μεταβολές στα ωράρια για όσους μπορούσαν να τηλεργαστούν, οι οποίοι μάλιστα ήταν πιθανότερο να δουν αύξηση άνω των 40 ωρών παρά μείωση στο ωράριό τους.


Αντιθέτως, οι κλάδοι στους οποίους μειώθηκαν περισσότερο οι ώρες το 2020, εν μέρει λόγω της πανδημίας ήταν στο εμπόριο και τη φιλοξενία (52%), καθώς και στις κατασκευές (52%). Επίσης στον τομέα των μεταφορών (48%), στον τομέα της βιομηχανίας (47%), στην εκπαίδευση (36%), στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (30%), στη γεωργία (24%), στην υγεία (23%) και τέλος στη δημόσια διοίκηση (21%). Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. για όλους όλους του κλάδους ανήλθε στο 37%.

Τέλος, μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις χώρες υπό εξέταση παρατηρούνται σε ό,τι αφορά τη μερική απασχόληση (λιγότερο από 35 ώρες την εβδομάδα και σε ορισμένες χώρες λιγότερο από 30 ώρες). Συγκεκριμένα για την περίοδο 2018-2019, στην Ελλάδα λίγο περισσότερο από το 20% των εργαζομένων δήλωνε πως εργάζεται με σχέση μερικής απασχόλησης. Όπως όμως διευκρινίζει η έρευνα της ILO: Μόνο το συντομότερο ωράριο δεν φαίνεται να λύνει τα ζητήματα ισορροπίας εργασίας – ζωής για όσους έχουν μη παραδοσιακά προγράμματα εργασίας, ενώ ο έλεγχος σχετικά με τον προγραμματισμό των εργασιακών ωρών είναι επίσης σημαντικός.

πηγή: moneyreview.gr

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα