Το κλειδί που θα ανοίξει τον δρόμο για τις παροχές σύμφωνα με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δεν είναι άλλο από τη σταθεροποίηση των τιμών αερίου όχι μόνο στο ρεύμα αλλά και στο αέριο αφού η άνοδος των τιμών προκαλεί άμεσα 0,5-1% επίπτωση στο ΑΕΠ σε ετήσια βάση
Nέο πακέτο παροχών, πριν από τις εκλογές ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί από την πορεία των ενεργειακών τιμών αλλά και την υπεραπόδοση της οικονομίας σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί.
Xρονικά ορόσημα των αποφάσεων θα είναι ο Φεβρουάριος όταν θα υπάρχoυν στοιχεία για την εκτέλεση των εσόδων του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου και την οριστική εικόνα για το 2022 αλλά και οι αρχές Μαρτίου όταν θα ανακοινωθούν οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του προηγούμενου έτους.
Tα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου, έδειξαν πρωτογενές έλλειμμα ύψους 6,676 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 8,506 δισ. ευρώ, ήτοι χαμηλότερα κατά 1,83 δις ευρω, από την υπέρβαση των εσόδων κατά 180 εκατ. ευρώ στο 12μηνο του 2022 και την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1,98 δισ. ευρώ.
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερο, αφού στα έσοδα θα συνυπολογιστούν και αυτά που θα εισπραχθούν μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023 και θα αφορούν υποχρεώσεις του 2022, όπως για παράδειγμα τέλη κυκλοφορίας.
Παράλληλα, η ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για δημοσιονομικό χώρο τουλάχιστον 600 εκατομμύρια από την κάβα του 1 δις ευρώ που έχει προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για τις ενεργειακές επιδοτήσεις, τα οποία με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να αποδεσμευθούν και να κατευθυνθούν προς παροχές στήριξης των νοικοκυριών.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς για το φυσικό αέριο υποχώρησαν χθες στο χαμηλότερο επίπεδο από την άνοιξη του 2021 καθώς έπεσαν κάτω από τα 56 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Στο Υπουργείο Οικονομικών, αν και δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους είναι συγκρατημένοι για τον τελικό δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει καθώς μεγάλο μέρος του χειμώνα είναι ακόμη μπροστά.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, «είναι πολύ νωρίς, καθώς εικόνα για τις ανάγκες θα υπάρχει όταν φανεί πως θα εξελιχθεί ο χειμώνας. Αλλά και πως θα εξελιχθούν οι τιμές το επόμενο διάστημα».
Το κλειδί που θα ανοίξει τον δρόμο για τις παροχές σύμφωνα με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δεν είναι άλλο από τη σταθεροποίηση των τιμών αερίου όχι μόνο στο ρεύμα αλλά και στο αέριο αφού η άνοδος των τιμών προκαλεί άμεσα 0,5-1% επίπτωση στο ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
Ποια μέτρα εξετάζονται
Κατά συνέπεια στο οικονομικό επιτελείο θα περιμένουν να εξάγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα για τα νέα μέτρα που θα λάβουν για την ενίσχυση των νοικοκυριών περί τα τέλη Φεβρουαρίου.
Αν και είναι πολύ πρόωρο, το επικρατέστερο σχέδιο είναι να δοθεί μία εφάπαξ ενίσχυση σε ευάλωτες ομάδες και χαμηλοσυνταξιούχους ενόψει των εορτών του Πάσχα ενώ δεν έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα φορολογικού χαρακτήρα μέτρο ελάφρυνσης των εισοδημάτων.
Επί τάπητος έχουν τεθεί μία σειρά από προτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών την ώρα που και οι επιχειρήσεις έχουν ζητήσει φοροαπαλλαγές λόγω της επικείμενης αύξησης του κατώτατου μισθού αλλά και της ενεργειακής επιβάρυνσης.
Από μηδενικής βάσης εξετάζονται προκαταβολές φόρου και τέλος επιτηδεύματος
Το «ψαλίδισμα» του τέλους επιτηδεύματος και η κατάργησή του αποτελούσε μια από τις κύριες φορο-ρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση από το 2019. Μεσολάβησε, όμως η πανδημία, και παρέμβαση στο τέλος επιτηδεύματος έμεινε ανεφάρμοστη. Το σχέδιο που έχει τεθεί υπό εξέταση, προβλέπει μείωση κατά 30% – 50% του τέλους επιτηδεύματος το 2023, για 650.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Παράλληλα για το 2024, πάλι υπό τον αστερίσκο των δημοσιονομικών περιθωρίων, υπάρχει η σκέψη για πλήρη κατάργησή του.
Η μείωση προκαταβολής φόρου, για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι ένα ακόμα σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι. Η προκαταβολή κυμαίνεται από 55%-100%. Για φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα η προκαταβολή φόρου είναι 55%,για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες 80% και για τις τράπεζες 100%.
Το υπουργείο Οικονομικών έτσι και αλλιώς προσανατολίζεται στην αναμόρφωση του καθεστώτος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ζητώντας από το ΙΟΒΕ προτάσεις για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές ώστε να ετοιμαστεί στη συνέχεια το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο. Το ζήτημα είναι εάν κάποιες από τις αλλαγές εφαρμοστούν από το τρέχον έτος ανακουφίζοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ή περιληφθούν στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης που αναμένεται να παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες.
imerisia