10.7 C
Aigio
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

ΟΦΕΙΛΕΣ: Νέες ρυθμίσεις για χρωστούμενα σε Εφορία, Ταμεία και Δήμους με άνω των 60 δόσεων


Τέλη Φεβρουαρίου αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για τις νέες ρυθμίσεις δανείων από τις Τράπεζες και χρεών από το Δημόσιο.

Στις τράπεζες, τα δάνεια της περιόδου 2021-2022 έχουν αρχίσει να ‘κοκκινίζουν’, κυρίως τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά. Επισήμως οι τράπεζες θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα σημαντικό θέμα αλλά το γεγονός ότι δέχθηκαν κατόπιν εισηγήσεως και της ΤτΕ και της κυβέρνησης να δημιουργήσουν την πλατφόρμα δείχνει ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό.
Οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φτάνουν σε πολλαπλάσιο βαθμό στον δανειολήπτη με αποτέλεσμα δόσεις δανείων 400 ευρώ / μήνα, να ξεπερνούν πλέον τα 600 ευρώ.

Αυξήσεις δόσεων που δεν μπορούν να γίνουν εξυπηρετήσιμες σε μία περίοδο που το διαθέσιμο εισόδημα μειώνεται λόγω ακρίβειας με αποτέλεσμα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 90 ημερών να αυξάνονται. Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν δώσει εντολές για την άμεση αντιμετώπιση των νέων ‘κόκκινων’ δανείων από τα τραπεζικά καταστήματα, ώστε να μην χαλάσει η θετική εικόνα αντιμετώπισης των NPL’s που είχε δημιουργηθεί. Έτσι για κάθε μη εξυπηρετούμενο δάνειο άνω των 90ημερών, καλούνται οι δανειολήπτες να προχωρούν σε ρυθμίσεις που τις περισσότερες φορές είναι ευνοϊκές.

Χρέη σε Εφορία-Ταμεία-Δήμους
Την ίδια ώρα, για διαφορετικούς λόγους, η κυβέρνηση προχωρά σε νέες έκτακτες ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία και τα Ταμεία. Οι νέες ρυθμίσεις (θα ανακοινωθούν μέσα στο μήνα) θα περιλαμβάνουν πολλές δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν αρχίσει να σωρεύονται ξανά σε εφορία, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία. Οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, οι τελικές αποφάσεις όμως αναμένονται τέλη Φεβρουαρίου.

Το σχέδιο προβλέπει και πάνω από 60 δόσεις σε εφορία, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος είναι το νέο πρόγραμμα δόσεων να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο. Θα αφορά νέα χρέη, όχι όμως όσα έχουν δημιουργηθεί μέσα στο 2023, τα οποία θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί ολοσχερώς ή να έχουν μπει σε πάγια ρύθμιση με 24 ή έως 48 δόσεις. Στις συζητήσεις που έχουν γίνει στο οικονομικό επιτελείο, εκτιμάται ότι το Δημόσιο έχει τα ταμειακά διαθέσιμα – ‘σωσίβια’ για να υποστηρίξει πολλές ρυθμίσεις. Το ζητούμενο είναι να πάρει και το αντίστοιχο σήμα για τις ρυθμίσεις από την Ε.Ε. επειδή κάποιες εξ’ αυτών αντίκεινται στην Οδηγία κατά των Κρατικών Επιδοτήσεων.
Πηγή: taxheaven.gr

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα