στον Δήμο Πάτρας! – Έκκληση Δ. Πλέσσα στην κυβέρνηση για επιστροφή στις 100 δόσεις…
Ο Πατρινός επαγγελματίας Α.Λ. που οφείλει 1.250 ευρώ στον Δήμο Πατρέων από παλαιότερες επαγγελματικές του ενασχολήσεις και θέλησε να μπει σε έναν διακανονισμό για να γλιτώσει το… βάσανο της οφειλής και των προσαυξήσεων από πρόστιμα, απευθύνθηκε την περασμένη εβδομάδα στο δημοτικό ταμείο αλλά τελικώς έφυγε άπραγος.
Όπως δήλωσε, του είπαν ότι δεν ισχύει πια ο νόμος που επέτρεπε ρύθμιση οφειλών έως και 100 δόσεις με παράλληλα διαγραφή προσαυξήσεων. Έτσι αφήνει το χρέος του να διαιωνίζεται ενώ και για τον Δήμο μένει «ανοιχτή» πληγή καθώς δεν εισρέει χρήμα στο ταμείο του. Βέβαια ο εν λόγω επαγγελματίας είναι μόνον μια περίπτωση από τις πολλές, τις εκατοντάδες εν προκειμένω.
ΠΟΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολιτεία», οι συσσωρευμένες οφειλές προς τον Δήμο της Πάτρας από ανείσπραχτα χρήματα προηγούμενων οικονομικών ετών (ΠΟΕ) είναι 68.907.965 ευρώ! Πρόκειται για ένα ποσό, εξαιρετικά σημαντικό, που προέρχεται από κάθε αιτία οφειλής. Μάλιστα, ένα σημαντικό μέρος αυτών των οφειλομένων, περίπου της τάξης των 40.000.000 ευρώ, προέρχεται από μικρές οφειλές μέχρι και 50.000 ευρώ και αφορά κοντά στους 180 χιλιάδες οφειλέτες!
«ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ 100 ΔΟΣΕΙΣ»
Ο Δήμος Πατρέων συνεχίζει να διεκδικεί το αίτημα από την κυβέρνηση για ψήφιση νέου ρυθμιστικού νόμου για τις οφειλές προς τον Δήμο, επαγγελματιών και πολιτών από κάθε αιτία. Πέρα από τις παρεμβάσεις του Δημάρχου προς τους αρμόδιους υπουργούς, το θέμα έχει τεθεί από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Οικονομικών Διονύση Πλέσσα τόσο με προηγούμενες επιστολές του , όσο και πρόσφατη από τον Νοέμβρη του 2022. Συγκεκριμένα, η Δημοτική Αρχή μέσω του Αντιδημάρχου ζητά επαναφορά των διατάξεων του άρθρου 110 του ν.4611/19, που έδιναν τη δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση οφειλών προς ΟΤΑ Α΄ βαθμού μέχρι 100 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής. Αυτό, διότι η νομοθεσία που ισχύει σήμερα για εξόφληση οφειλών με διακανονισμό, προβλέπει ως μέγιστο τις 12 ή 24 δόσεις συμπεριλαμβανομένων όλων των παραπάνω επιβαρύνσεων ακόμα και στην εφάπαξ πληρωμή. Έτσι, οφειλέτες του Δήμου Πατρέων, ούτε που το σκέφτονται να προβούν σε τακτοποίηση της οφειλής τους, με αποτέλεσμα, και εκείνοι να εξακολουθούν να είναι χρεωμένοι, αλλά και ο Δήμος να μην βάζει χρήμα στο ταμείο του.
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο Δ. ΠΛΕΣΣΑΣ
Κατά τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών της Πάτρας, είναι μια ισχύουσα νομοθεσία «που επιβεβαιώνει τον αντιλαϊκό της χαρακτήρα αφού μέσα στις συνθήκες της πανδημίας και των ανατιμήσεων στην ενέργεια, στα καύσιμα και σε κάθε αγαθό και προϊόν, οι επαγγελματίες και πολίτες έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση μην έχοντας την οικονομική δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών τους προς το Δήμο, ακόμα και μόνο του κεφαλαίου εφάπαξ της οφειλής, πόσο μάλλον με προσαυξήσεις , τόκους και πρόστιμα».
ΤΙ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΜΕ ΤΟΝ Ν. 4611/2019…
Θυμίζουμε ότι με τον ρυθμιστικό νόμο 4611/19 ο Δήμος Πατρέων είχε κατορθώσει να ρυθμίσει οφειλές με 100 δόσεις και χωρίς προσαυξήσεις. Σε απλά νούμερα, είχε εκδηλωθεί ένα «κύμα» ενδιαφέροντος επαγγελματιών και πολιτών που συνολικά όφειλαν περίπου 3.700.000 ευρώ και από αυτά εισπράχθηκαν περίπου 1.400.000 ευρώ! Στη συνέχεια όμως ήρθε η πανδημία και χάθηκε η δυνατότητα να μπουν κι άλλοι οφειλέτες στην ίδια ρύθμιση, ενώ και όσοι είχαν κάνει, δεν είχαν πλέον την δυνατότητα συνέχισης των δόσεων, με αποτέλεσμα να βγουν από τη ρύθμιση και να συνεχίζεται η επιβολή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων. Τα χειρότερα ήρθαν μετά όταν ο Ν. 4611/19 έπαψε να ισχύει από 28 Φεβρουαρίου 2021, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για την δυνατότητα αποπληρωμής οφειλών. «Από τότε πιέζουμε και επιζητούμε από την Κυβέρνηση την ρύθμιση αυτή, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα ως τώρα», σημειώνει ο κ. Πλέσσας., Τονίζοντας ότι παράλληλα ο Δήμαρχος έχει θέσει ξανά και ξανά το θέμα σε συνεδριάσεις και συνέδρια της Κ.Ε.Δ.Ε. παρουσία μάλιστα υπουργών της Κυβέρνησης.
ΤΙ ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
«Η ρύθμιση που ζητάμε είναι μια οικονομική διευκόλυνση των συνδημοτών μας που πράγματι θέλουν να εξοφλήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το Δήμο αλλά αντικειμενικά δεν μπορούν να κάνουν λόγω των σημαντικών προσαυξήσεων από την νομοθεσία για ληξιπρόθεσμες οφειλές», εξηγεί ο κ. Πλέσσας. Υπογραμμίζοντας παράλληλα πόσο σημαντική θα είναι μια τέτοια ρύθμιση για τον ίδιο τον Δήμο «ο οποίος επίσης έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση από την συνεχιζόμενη, τεράστια έλλειψη χρηματοδότησης από το κράτος». Βέβαια προσφάτως έγιναν κυβερνητικές ανακοινώσεις και διαφαίνεται μια αλλαγή πορείας ως προς το θέμα. Ωστόσο ο κ. Πλέσσας εμφανίζεται επιφυλακτικός και δηλώνει: «Αυτή την στιγμή πράγματι υπάρχει μια κινητικότητα από πλευράς Κυβέρνησης για κάποια ρύθμιση που δεν μπορούμε να την κρίνουμε ακόμα, αφού δεν έχει γίνει (αν γίνει )και σύμφωνα με πληροφορίες (αν ευσταθούν) δεν είναι η επιθυμητή εκ μέρους μας». Και καταλήγει λέγοντας: «Ως Δημοτική Αρχή δεν θέλουμε ο Πατραϊκός λαός να πληρώνει το μάρμαρο των προσαυξήσεων που του βάζει το κράτος με την κάθε Κυβέρνηση του, αφού προηγουμένως οι πολιτικές τους τον έχουν φτάσει σε δεινή οικονομική κατάσταση. Την ίδια ώρα που διαχρονικά προς το κεφάλαιο και τους μεγαλο-επιχειρηματικούς ομίλους, νομοθετούν τεράστιες φορολογικές απαλλαγές».
ΑΠΟ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΧΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ – ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΡΟΔΙΤΗΣ