Στοχευμένα focus group του Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας (www.pde-mae.gr)
Σημαντική συμμετοχή είχαν τα δύο στοχευμένα θεματικά εργαστήρια –focus group στους τομείς Υγείας – Κοινωνικής Μέριμνας και στον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) τα οποία υλοποιήθηκαν με εκπροσώπηση τοπικών κοινωνικών φορέων, επιστημόνων, επιχειρηματιών και στελεχών του τομέα της Υγείας και Πρόνοιας και των ΤΠΕ από όλους του Νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.Οι ενέργειες διαβούλευσης – θεματικά εργαστήρια (FocusGroup) υλοποιήθηκαν στις 10 Φεβρουαρίου 2023 στο πλαίσιο του έργου του Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο οποίος λειτουργεί μέσω της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού (Δι.Α.Π.) στο πλαίσιο του ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». Στον ιστότοπο του έργου (https://www.pde-mae.gr), παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης ανάλυσης δεδομένων και τάσεων για την απασχόληση σε όλους τους τομείς και τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, ΦωκίωνΖαΐμης ανέφερε σχετικά: «Η προσπάθειά μας για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας εξελίσσεται βάσει στρατηγικής. Τα αποτελέσματα του έργου θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε προγράμματα πάνω στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Μέσω των διαβουλεύσεων του έργου ζητάμε τις προτάσεις εργοδοτικών φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επαγγελματιών, εργαζομένων και επιχειρήσεων με σκοπό την καλύτερη διάγνωση των αναγκών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας»
Από τα εργαστήρια αναδείχθηκαν σημαντικά συμπεράσματα και για τους δυο θεματικούς τομείς:
- Το 2,8% των επιχειρήσεων της Περιφέρειας δραστηριοποιείται στην Υγεία και Κοινωνική Μέριμνα (55% στην Π.Ε. Αχαΐας). Απασχολούν 13.825 εργαζόμενους ποσοστό 7,2% του συνόλου. Οι προοπτικές για τις θέσεις εργασίας στους τομείς είναι θετικές μέσω και επαγγελματικής κατάρτισης σε ειδικότητες όπως : Διοικητικό Στέλεχος σε επιχειρήσεις τομέα Υγείας ,Πωλητής,Στέλεχος διαχείρισης αποθήκης σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις, φαρμακαποθήκες ενώ στον τομέα της πρόνοιας προοπτικές απασχόλησης παρουσιάζουν θέσεις όπως: Στελέχη κοινωνικής φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία / Προσωπικοί Βοηθοί ΑΜΕΑ με βάση και πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο του Υπουργείου Εργασίας, στελέχη τηλεπρόνοιας κτλ
- Το 1% περίπου των επιχειρήσεων της Περιφέρειας (1,2% στην χώρα) δραστηριοποιείται στις ΤΠΕ με το 76% εξ αυτών στην Αχαΐα. Οι προοπτικές απασχόλησης το επόμενο διάστημα στην Περιφέρεια στον εν λόγω τομέα που ήδη εργάζονται 1.456 άτομα είναι θετικές καθώς είναι σε αναμονή πλήθος προγραμμάτων για την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027 που θα απαιτήσουν ειδικότητες όπως αναλυτές βάσεων δεδομένων, ειδικοί ηλεκτρονικού εμπορίου, σχεδιαστές ιστοσελίδων,κλπ.
Σχετικές ενέργειες διαβούλευσης θα διεξαχθούν και το επόμενο διάστημα προκειμένου να ενισχυθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Περιφέρειας και σε άλλους οικονομικούς τομείς που αποτελούν προτεραιότητα για την περιφέρεια.
Περισσότερες Πληροφορίες για τον Περιφερειακό Μηχανισμό Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας, στον διαδικτυακό τόπο https://www.pde-mae.gr/.