Τα μάτια δακρύζουν από την αλλεργία. Κοιτάς το ρολόι σου. Οι δείκτες του αναγράφουν 13:00 το μεσημέρι. Bλέπεις γύρω σου νεραντζιές, γεμάτες από άνθη. Η πλατεία Τριών Ναυάρχων στην Πάτρα είναι γεμάτη από νεραντζιές. Δεν θα χρειαστεί πολύς δρόμος από τον κεντρικό πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου για να φτάσεις με τα πόδια στην «Βιβλιοθήκη Τριών Ναυάρχων 17». Μέχρι να ανοίξεις, την κεντρική της πόρτα, μπροστά σου έχεις συναντήσει το μοναδικό δέντρο που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, μια λεμονιά και αρκετές γλάστρες με αρμπαρόριζα.
Ο καφές μυρίζει από την πόρτα. Ήρθε η ώρα, να κάνεις έναν ψιθυριστό χαιρετισμό. Να σημειώσεις στο μεγάλο τετράδιο το ρόφημα που θέλεις και ακριβώς δίπλα το όνομά σου. Δεν πρέπει να χαιρετήσεις δυνατά. Αυτό το υπαγορεύουν άλλωστε οι κανόνες της βιβλιοθήκης, οι οποίοι είναι γραμμένοι σε ένα μεγάλο άσπρο χαρτόνι.
Η θέση που επιλέγω για να γράψω είναι ιδανική. Πίσω μου διακρίνεται το ράφι της βιβλιοθήκης με θέμα την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Αν κάτσω εδώ, θα με συντροφεύουν ο Ηρόδοτος, ο Ησίοδος, ο Θουκυδίδης, ο Ιπποκράτης, ο Αριστοτέλης, ο Λυσίας, ο Πλούταρχος και ο Ευριπίδης, σκέφτηκα.
Δίπλα μου κάθεται ο Θοδωρής που διαβάζει για τις εξετάσεις του. Μελετάει προσηλωμένος διατροφολογία. Εκείνη την στιγμή περνάει η λατέρνα από την βιβλιοθήκη και μας αποσπά την προσοχή.
Τα μάτια μου πέφτουν στην Φρίντα Κάλο. Την Φρίντα την ζωγράφισε η Κλειώ, η κόρη του Ανδρέα του ιδιοκτήτη της βιβλιοθήκης.
Ο Ανδρέας και η Έλενα είναι οι υπεύθυνοι στην βιβλιοθήκη. Τα τρία τους παιδιά κοσμούν την βιβλιοθήκη και δημιουργούν ένα όμορφο κλίμα για τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες τους.
Με το που μπαίνεις στην βιβλιοθήκη στο δεξί σου χέρι θα δεις δώρα – αναμνηστικά τα οποία είναι οικολογικά – ξύλινα προϊόντα που ενσωματώνουν αρχιτεκτονικά στοιχεία της Πάτρας. Απεικονίζουν κατόψεις της πόλης των Πατρών και όψεις από διάφορα κτίρια. Είναι δημιουργήματα της αρχιτέκτονος μηχανικού και γραφίστριας Έλενας Φωτακέλη, τα οποία διατίθενται για τους φίλους και τις φίλες της βιβλιοθήκης.
Ο Ανδρέας έχει σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών και είναι απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου στην Αθήνα. Υποδέχτηκε το Aigiovoice.gr και ανέφερε ότι η «Βιβλιοθήκη Τριών Ναυάρχων» όπως είναι το όνομά της άρχισε να λειτουργεί στις 30 Νοεμβρίου 2006. Η μητέρα του, Ηλέκτρα Άννινου, αρχιτέκτονας και ο σύζυγός της Θεόδωρος Άννινος, Δήμαρχος Πατρέων (1964-1967, 1975–1978, 1978-1982 και 1982–1986)καιπολιτικός μηχανικός, σχεδίασαν, μελέτησαν και κατασκεύασαν τα στατικά και αρχιτεκτονικά σχέδια, την όλη διαμόρφωση των χώρων, την επίπλωση, την προμήθεια βιβλίων και γενικά τον εξοπλισμό για όλες τις δραστηριότητες της «Βιβλιοθήκης», οι οποίες είναι το βιβλιοπωλείο, το αναγνωστήριο, οι εκδόσεις, η κατασκευή των έργων τέχνης.
Στο χαρτόνι αναγράφονται οι κανόνες της βιβλιοθήκης
Στον ημιυπαίθριο χώρο της βιβλιοθήκης ξεχωρίζει ο πίνακας με την Γυναίκα. Η βιβλιοθήκη είναι τόσο ήρεμη σαν την γυναίκα στο κάδρο, η οποία είναι προσηλωμένη στο βιβλίο της. «Πρέπει να φύγω» σκέφτηκα. Τα μάτια μου έπεσαν στην κοπέλα που μόλις ήρθε και μου τράβηξε την προσοχή η προσήλωσή της στο γράψιμο.
Η Ηρώ διαβάζει και γράφει για το μεταπτυχιακό της στο ΕΑΠ στο αντικείμενο της βιομοριακής ανάλυσης.
Η Βιβλιοθήκη Τριών Ναυάρχων 17 λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα με Κυριακή από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ.