19 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξη Τσίπρα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ANT-1»

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα συνομιλήσουμε τώρα, όπως έχουμε προαναγγείλει, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον πρώην πρωθυπουργό, τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Κύριε Πρόεδρε, καλωσορίσατε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλώς σας βρήκα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω τις ερωτήσεις μου από τα θέματα των πολιτικών συνεργασιών, που είναι κρίσιμα για την επόμενη μέρα και για το αν και πως θα αποκτήσουμε κυβέρνηση. Φαίνεται ότι η πρότασή σας για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, δεν προχωράει…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μη βιάζεστε, έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν βιάζομαι. Τα σημερινά δεδομένα θα θέσω υπόψη σας για να έχω το σχόλιό σας. Ο Ανδρουλάκης λέει ότι δεν θέλει πρωθυπουργό ούτε Τσίπρα ούτε Μητσοτάκη. Ο Βαρουφάκης να του κοπεί το χέρι από τον ώμο, παρά να σας κάνει πρωθυπουργό. Ο κ. Κουτσούμπας είπε σήμερα ότι «η κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας είναι μούφα».

Με ποιους θα κάνετε κυβέρνηση την επόμενη μέρα; Δεν μοιάζουν να σας αγαπούν ιδιαίτερα,  κανένας από τους τρεις.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, σε εκλογές πάμε και είναι μια ανταγωνιστική διαδικασία οι εκλογές. Και με τα κόμματα, στα οποία αναφερθήκατε, προφανώς έχουμε μια ανταγωνιστική σχέση στην πορεία προς την κάλπη. Διεκδικούμε τους ίδιους ψηφοφόρους, έτσι δεν είναι;

Όμως, εκτός των αρχηγών των κομμάτων, υπάρχει κι ένας ξενοδόχος, μη λογαριάζουμε χωρίς αυτόν. Είναι ο ελληνικός λαός. Ο οποίος θα κληθεί στις 21 του Μάη να δώσει την ετυμηγορία του.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λέτε ότι η ψήφος των πολιτών είναι σφουγγάρι που θα σβήσει τις προηγούμενες δηλώσεις;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είναι σφουγγάρι, αλλά θα διαμορφώσει τους συσχετισμούς δύναμης. Κοιτάξτε, τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Έχουμε εκλογές απλής αναλογικής, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι επειδή υπάρχει η απλή αναλογική, δεν υπάρχει και η απλή λογική. Το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές, θα έχει τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό κυβέρνησης. Όπως δείχνουν τα πράγματα, το 1ο με το 3ο κόμμα θα είναι σε θέση να φτιάξει κυβέρνηση. Μάλιστα άκουσα σήμερα και τον κ. Σκέρτσο να δηλώνει ότι θα αξιοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης την εντολή, τη διερευνητική, για να προσπαθήσει να σχηματίσει Κυβέρνηση.

Άρα το κρίσιμο είναι ποιος θα είναι πρώτο κόμμα. Γι’ αυτό ζητάμε από τον ελληνικό λαό ισχυρή εντολή, να είμαστε πρώτοι στις 21 του Μάη, για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που αισθανόμαστε ότι είναι επιθυμία των πολλών: την αλλαγή.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να σας διακόψω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Από εκεί και πέρα πάω στο ερώτημά σας, να πιάσω έναν  έναν όλους τους αρχηγούς.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να σας διακόψω. Εάν είστε με μια μικρή διαφορά 2ο κόμμα -και λέω με μια μικρή διαφορά, γιατί υπολογίζω το να βγαίνουν τα κουκιά- και μπορείτε μαζί με τον κ. Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ και τον Βαρουφάκη και το ΜέΡΑ25 να συγκεντρώσετε τις κρίσιμες 151 ψήφους στη Βουλή. Δεν θα συζητήσετε το ενδεχόμενο να κάνετε κυβέρνηση;

Και επίσης, θέλω να σας ρωτήσω, ο κ. Ανδρουλάκης λέει «με ΜέΡΑ25 και Βαρουφάκη δεν κάνω κυβέρνηση». Εσείς κάνετε με Βαρουφάκη και ΜέΡΑ25 κυβέρνηση ή μόνο 1ο με 3ο κόμμα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας απαντήσω. Πρώτα απ’ όλα εγώ διεκδικώ την ισχυρότερη δυνατή εντολή του ελληνικού λαού, διότι αυτό που επιθυμώ είναι να έχουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, μια κυβέρνηση σταθερότητας, μια κυβέρνηση τετραετίας. Και θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας: Μια κυβέρνηση η οποία θα στηρίζεται στην ανοχή του 3% δεν θα είναι μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής. Θα είναι ευεπίφορη σε πιέσεις.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Φοβάστε το σχέδιο «Δήμητρα»; Μήπως πιεστείτε να εφαρμόσετε το σχέδιο «Δήμητρα»;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει, τουλάχιστον να διατηρήσουμε την αρτιμέλεια του κ. Βαρουφάκη, μη του κοπεί το χέρι του ανθρώπου. Αλλά να σοβαρευτούμε. Εγώ κ. Χατζηνικολάου ήμουν πρωθυπουργός και είχα εμπιστευτεί τον κ. Βαρουφάκη σε μια κρίσιμη στιγμή και ο κ. Βαρουφάκης είχε τις εμμονές του κ. Σόιμπλε. Θα ανοίξουμε τώρα ξανά συζήτηση γι’ αυτά; Βγήκαμε από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος, βγάλαμε τη χώρα από την κρίση. Θα ανοίξουμε ξανά αυτή τη συζήτηση; Δεν νομίζω ότι αξίζει τον κόπο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως καταλαβαίνω ότι δεν είναι πιθανός κυβερνητικός εταίρος. Σας ρωτώ, γιατί είδα και δημοσιεύματα τις τελευταίες μέρες, τα διαψεύσατε βέβαια, περί συνάντησής σας με τον κ. Βαρουφάκη. Υπήρξε τέτοια συνάντηση;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν ξέρω αν συναντήθηκε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Βαρουφάκη, διότι το τελευταίο διάστημα τον επικαλείται διαρκώς, αλλά εγώ έχω πάρα πολλά χρόνια να συναντηθώ με τον κ. Βαρουφάκη. Και μιας και με ρωτάτε, γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι υποψήφιος κυβερνητικός εταίρος ή όχι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ένα ένα τα ερωτήματα, γιατί πρέπει να απαντάμε με επάρκεια.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έχετε δίκιο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με ρωτήσατε αν συνάντησα τον κ. Βαρουφάκη. Θα σας πω ότι οι προσωπικές μου σχέσεις με τον κ. Βαρουφάκη από το 2015 και μετά δεν είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο. Είμαστε ευγενείς, ανταλλάσσουμε μια καλημέρα, αλλά με έναν άνθρωπο ο οποίος ηχογραφούσε τις συνομιλίες μας και την ώρα που εμείς δεινοπαθούσαμε να σώσουμε τη χώρα, αυτός κοίταζε να βγάλει ένα βιβλίο και μια ταινία για να κάνει ήρωα τον εαυτού του και να κρεμάσει όλους τους υπόλοιπους τότε συντρόφους του ως “προδότες”, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια σχέση εμπιστοσύνης. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής και απόλυτα καθαρός.

Βεβαίως εμείς θέλουμε να απευθυνθούμε θεσμικά σε όλα τα κόμματα, αλλά απευθυνθήκαμε με έντεκα συγκεκριμένες προτάσεις, με έντεκα όρους. Όχι δεν διαπραγματευόμαστε, δεν συζητάμε καν τέτοιου είδους σχέδια που αφορούν μια εμμονή, την οποία η χώρα την έχει ξεπεράσει. Τώρα με ρωτήσατε το δεύτερο ερώτημα, εάν απευθύνουμε πρόσκληση σε όλα τα κόμματα της Αριστεράς.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και στον κ. Βαρουφάκη. Γιατί ο κ. Ανδρουλάκης λέει “δεν συνεργάζομαι”.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επαναλαμβάνω: το βράδυ των εκλογών το 1ο με το 3ο κόμμα, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι σε θέση να φτιάξει κυβέρνηση. Εμείς απευθύναμε χτες τους όρους της προγραμματικής συμφωνίας, της προγραμματικής σύγκλησης, τα έντεκα άρθρα ενός συμβολαίου που θέλουμε να γίνει συμβόλαιο με τον λαό, το οποίο θα το απευθύνουμε και στον κ. Ανδρουλάκη και βεβαίως και προφανώς και θα θέλουμε πιστεύω τη στήριξη όσο το δυνατό περισσότερων κομμάτων. Αλλά πάνω σε αυτό το πρόγραμμα, όχι σε ανοησίες.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, μιλάτε για συνεργασία του 1ου με το 3ο κόμμα. Ο κ. Ανδρουλάκης όμως δεν σας θέλει για πρωθυπουργό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι να κάνουμε…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ούτε εσάς ούτε τον κ. Μητσοτάκη. Μιλά για «πρωθυπουργό κοινής αποδοχής», έτσι είπε στην τελευταία του συνέντευξη. Το ερώτημά μου είναι: είστε έτοιμοι για μια συνεργασία με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής; Δηλαδή να κάνετε ένα βήμα πίσω, αν είστε αρχηγός του 1ου κόμματος και να δεχτείτε να υπάρξει ένα τρίτο πρόσωπο στην πρωθυπουργία;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, ο κ. Ανδρουλάκης και το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, το 3ο καθώς φαίνεται κόμμα, δεν μπορεί να διεκδικεί να οικειοποιηθεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού να εκλέγει αυτόν που θα τον κυβερνήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτό δεν γίνεται πουθενά στην Ευρώπη, όπου υπάρχει απλή αναλογική.

Αφήστε να δούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Εγώ δεν θέλω να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο, γι’ αυτό και αυτό το οποίο κατέθεσα ήταν στις προγραμματικές δεσμεύσεις και ζητώ πάνω σε αυτές να κουβεντιάσουμε.

Ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να συζητάμε για πρόσωπα. Αν όμως τόσο πολύ επιμένει για πρόσωπα, δεν θα έπρεπε να προτείνει και κάποιον, να βγει να πει. Δηλαδή ο άγνωστος x είναι αυτός ο οποίος θα κυβερνήσει; Νομίζω ότι είναι μια πρόταση που δεν μπορεί να έχει βάση, δεν μπορεί να σταθεί. Και δεν μπορεί να σταθεί, διότι όποτε στη χώρα μας είχαμε πρωθυπουργούς οι οποίοι δεν ήταν εκλεγμένοι, οι οποίοι βγήκαν από το παρασκήνιο, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα καλύτερα δυνατά.

Άρα, πιστεύω ότι κυβέρνηση θα σχηματιστεί από τις εκλογές της απλής αναλογικής, ήδη και ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα αξιοποιήσει την εντολή. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα είναι ανάμεσα στο 1ο και στο 3ο κόμμα. Και πιστεύω ότι η κυβέρνηση αυτή θα έχει ή πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη για άλλα τέσσερα χρόνια, ή πρωθυπουργό εμένα σε ένα σχήμα συνεργασίας προοδευτικών δυνάμεων για μια σταθερή κυβέρνηση για την επόμενη τετραετία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έρχομαι στο πρόγραμμά σας, κ. Πρόεδρε. Δέχεστε βολές από τη Νέα Δημοκρατία και από τον κ. Μητσοτάκη ότι το πρόγραμμά σας ξεπερνά σε αξία τα 83 δισεκατομμύρια ευρώ, και ότι, αν εφαρμοστεί, σύντομα θα ξαναμπούμε στα μνημόνια. Θέλω να μου πείτε αν έχετε κοστολογήσει αυτό το πρόγραμμα, ποιο είναι το κόστος του και πώς σχολιάζετε αυτή την επίθεση που δέχεστε. Μάλιστα, άκουσα σήμερα τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι σας έχει ρωτήσει στη Βουλή και δεν πήρε απάντηση για το κόστος της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και το κόστος της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Χαίρομαι που με ρωτάτε αυτό. Να πω βέβαια, γελούσα πριν λίγο, διότι η κοστολόγηση που κάνει η Νέα Δημοκρατία στο πρόγραμμά μας έχει διάφορες αυξομειώσεις. Ξεκίνησε από τα 25, πήγε στα 45, μετά στο 85, χτες μας είπε 70, εντάξει…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είπε ο κ. Σκέρτσος ότι εσείς κάθε μέρα εξαγγέλλετε και κάτι καινούργιο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κ. Σκέρτσος το πήγε στα 75, μετά ο κ. Μητσοτάκης το πήγε στα  70, τώρα πήγε στο 83…  Λοιπόν, να σοβαρευτούμε όμως λίγο. Κοιτάξτε, το πρόγραμμά μας είναι προφανώς κοστολογημένο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι κόστος έχει;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας πω. Το κόστος του προγράμματός μας είναι γύρω στα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μα η Νέα Δημοκρατία λέει μόνο το κόστος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι 8 δισεκατομμύρια..

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στην τετραετία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ε, εντάξει, προϋπολογισμό δεν φτιάχνεις στην τετραετία, φτιάχνεις σε ετήσια βάση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και ότι άλλα 8 δισεκατομμύρια είναι ο ΦΠΑ των τροφίμων.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να σας πω ακριβώς πόσο είναι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ακόμα και αν το πάρουμε ετήσια αυτό, 2 και 2, 4.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι. Το κόστος της μείωσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στον προϋπολογισμό θα είναι μηδενικό. Ξέρετε γιατί; Γιατί το 2022 η χώρα είχε υπερέσοδα από τον υψηλό ΦΠΑ λόγω του πληθωρισμού, λόγω της ακρίβειας, 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, Μπήκαν 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα στα δημόσια ταμεία, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κρατήσει υψηλό τον ΦΠΑ στα τρόφιμα -και όχι μόνο στα τρόφιμα-, την ώρα που η ακρίβεια είχε ανέβει την ανηφόρα και είχαμε 15% στις τιμές των προϊόντων διατροφής. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είχαμε μείωση των έμμεσων φόρων. Και απέδωσε, κ. Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αποδίδει αυτό; Σας ρωτώ γιατί κι εσείς, παλαιότερα, είχατε αμφιβολίες για το αν αποδίδει.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όταν εγώ ήμουν πρωθυπουργός, είχαμε πληθωρισμό 1%. Και δεν είχα και την ευχέρεια, αν θέλετε, διότι δεν κυβερνούσα μόνος, συγκυβερνούσα με την τρόικα, έτσι δεν είναι; Και είχα συγκεκριμένα δημοσιονομικά πλαίσια, τα οποία μάλιστα η τρόικα, τα μέτρα τα οποία καταθέταμε κάθε φορά, τα υποκοστολογούσε, τα υποτιμούσε. Και φτάναμε σ’ αυτό το φαινόμενο της υπέρβασης των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα.

Λέω λοιπόν ότι όταν έχουμε 4,5 δισεκατομμύρια υπερέσοδα μόνο από τον υψηλό ΦΠΑ και αυτά τα έχει ο κ. Μητσοτάκης για να τα δίνει σε επιδοτήσεις -η μεσαία τάξη πια, την οποία έλεγε ότι θα τη στηρίξει πριν τις εκλογές, ζει με κουπόνια, κ. Χατζηνικολάου. Κουπόνια για να πάει στο σούπερ μάρκετ, κουπόνια για να πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος, κουπόνια για να πληρώσει τη βενζίνη. Γνωρίζετε ότι έχουμε την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη; Το γνωρίζετε αυτό; 240 ευρώ η μεγαβατώρα στο τέλος του 2022.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τις ενισχύσεις αυτές τις ψηφίσατε στη Βουλή κι εσείς.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς, τι θα κάνουμε; Δεν θα ψηφίσουμε τις ενισχύσεις;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να πω, δεν είναι κακό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά, για να καταλάβετε κι εσείς και οι τηλεθεατές, διατηρεί υψηλά τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ακριβώς για να έχει αυτά τα υπερέσοδα, να τα δίνει επιδοτήσεις στους πολίτες οι οποίοι όμως δεν τα κρατάνε στην τσέπη τους, τα δίνουν απευθείας για να πληρώσουν το ρεύμα. Για να κρατάνε οι εταιρείες του ρεύματος υψηλά την τιμή του ρεύματος. Ξέρετε πόσα ήταν τα υπερκέρδη  των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας το 2022; 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Να πάμε στο συνολικό αριθμό των υπερκερδών, στις επιχειρήσεις; Πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022. Αυτό που σας περιγράφω είναι  ένας μηχανισμός αναδιανομής εισοδήματος.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν φορολογούνται αυτά; Δεν φορολογήθηκαν;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι, φορολογήθηκαν οι τράπεζες; Το είδατε εσείς και δεν το είδα εγώ;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν φορολόγησε η κυβέρνηση; Γιατί θυμάμαι τη δέσμευση που είχε αναλάβει στη Βουλή ότι θα φορολογήσει με 90% τα υπερκέρδη.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Φορολόγησε ένα μικρό ποσοστό των υπερκερδών.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ρωτώ γιατί πολλά κυβερνητικά στελέχη λένε ότι αυτό είναι ένα αφήγημα το οποίο δεν έχει βάση, ότι δηλαδή υπόσχεστε ότι θα διανείμετε μέρισμα από τα υπερκέρδη των κερδών στο λαό, τα οποία όμως…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς λέμε κάτι άλλο, για να το καταλάβετε κι εσείς, να το καταλάβουν και οι τηλεθεατές μας, το είπαμε και στις προτάσεις που καταθέσαμε χτες. Εμείς λέμε λοιπόν ότι οι επιχειρήσεις βεβαίως πρέπει να έχουν κέρδος. Δεν είμαστε της άποψης ότι πρέπει κανείς να επιχειρεί στη χώρα μας χωρίς κέρδος. Αλλά να ορίσουμε ένα εύλογο ποσοστό κέρδους. Να ορίσουμε ένα εύλογο ποσοστό κέρδους για τις εταιρείες ενέργειας. Να ορίσουμε ένα εύλογο ποσοστό κέρδους για τις επιχειρήσεις διύλισης. Ξέρετε κ. Χατζηνικολάου ότι το 2022, 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες είχαν ρεκόρ κερδοφορίας εικοσαετίας, με πάνω από 1 δισεκατομμύριο κέρδη η κάθε μία; Τη στιγμή που η μέση οικογένεια τη 15η μέρα του μήνα δεν έχει να πληρώσει, τη στιγμή που δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα.  Η σύνταξη σώνεται την τρίτη εβδομάδα του μήνα.

Λοιπόν, κοιτάξτε, αυτή η τρομακτική διεύρυνση των ανισοτήτων δεν είναι κανονικότητα. Και η χώρα μας έχει αρνητικές πρωτιές σε όλη την Ευρώπη. Και στις τιμές του ρεύματος. Γιατί η Ελλάδα να έχει την ακριβότερη βενζίνη;

Πάμε στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.  Γιατί η Ελλάδα να έχει την ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση; Γιατί δεν μειώνουμε στα επιτρεπτά όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι κόστος θα έχει;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: 1,5 δισ. ετησίως θα έχει κόστος. Πόσα ήταν τα υπερκέρδη που είχαν οι εταιρείες διύλισης; 2,6 δισ. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα οποία εμείς προτείνουμε, ειδικά στα κρίσιμα αυτά θέματα, δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Και να σας πω και κάτι άλλο: Μ’ εμένα μιλάτε. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Ξέρουμε τι θα πει δημοσιονομική ισορροπία, δεν είμαστε χθεσινοί.

Ο κ. Μητσοτάκης τα 4 αυτά χρόνια αύξησε το δημόσιο χρέος 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Το παρέλαβε 356 δις και είναι 406. Το ιδιωτικό χρέος, 40 δις ευρώ. δεκαπλασίασε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σημασία έχει σε σχέση με το ΑΕΠ τι γίνεται.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σημασία έχει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρεοκόπησε τη χώρα, η Νέα Δημοκρατία τη χρεοκόπησε. Ο κ. Μητσοτάκης, ο ίδιος, ανέλαβε τη Νέα Δημοκρατία μ’ ένα χρέος 200 εκατομμύρια ευρώ και το χρέος της Νέας Δημοκρατίας σήμερα, δανεικό και αγύριστο από τις Τράπεζες, είναι 400 εκατομμύρια ευρώ. Ε, πάει πολύ να μας εγκαλεί εμάς ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα δημόσια οικονομικά. Ο καθ’ έξιν μπαταχτσής!

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας κατηγορεί ότι υπόσχεστε τα πάντα στους πάντες, ότι οι νέες δεσμεύσεις σας θα έχουν την τύχη του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και ότι περίπου θα το κάνατε  λέει, μ’ έναν νόμο κι ένα άρθρο. Υπενθυμίζει την παλαιά υπόσχεση για την κατάργηση των μνημονίων.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για να το κλείσουμε λοιπόν αυτό, να σας πω ότι οι δεσμεύσεις μας είναι απόλυτα κοστολογημένες και ρεαλιστικές και το κόστος τους είναι λιγότερο από το μισό των απευθείας αναθέσεων και των κλειστών διαγωνισμών της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε «ημέτερους» την τελευταία διετία, που ήταν 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Ρεκόρ.

Και για να το κλείσουμε κι αυτό το χιουμοράκι με το έναν νόμο κι ένα άρθρο, εμείς μ’ έναν νόμο θα καταργήσουμε τη δυνατότητα να κάνει ό,τι θέλει ο πρωθυπουργός, έτσι είπε ο κ. Σκέρτσος σήμερα, να παίρνει το κρατικό αεροπλάνο για να κάνει προεκλογική εκστρατεία. Πήγε στην Καβάλα, στην Κέρκυρα, σήμερα στην Κεφαλλονιά, με λεφτά του Έλληνα φορολογουμένου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εσείς έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ το κρατικό αεροπλάνο σε προεκλογική περίοδο σαν πρωθυπουργός;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε προεκλογική περίοδο δεν το έχω χρησιμοποιήσει, ακριβώς διότι αντιλαμβάνομαι και αντιλαμβανόμουν…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καθόλου;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ξέρετε ποια ήταν η διαφορά μας τότε, κ. Χατζηνικολάου; Ότι εγώ εκείνη την περίοδο είχα μια πάρα πολύ αυστηρή, αν θέλετε, επιτήρηση από τα ΜΜΕ. Και ορθώς. Τα Μέσα Ενημέρωσης στην εποχή μου δεν ήταν στη θέση 108 ούτε στη θέση 107. Και οτιδήποτε έκανα, την επόμενη  μέρα και σωστά, και αν ποτέ το έκανα, θα το είχαν αναδείξει.  Και αν θα το έκανα για μια φορά που δεν υπήρχε δυνατότητα να μεταβώ, καμία άλλη δυνατότητα να μεταβώ, αλλά θα είχα και λόγο κυβερνητικό να πάω εκεί. Γι’ αυτό σας το λέω.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως μου λέτε ότι δεν έχετε χρησιμοποιήσει εσείς το πρωθυπουργικό αεροπλάνο σε προεκλογική περίοδο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για τον σκοπό της προεκλογικής μου εκστρατείας, όχι. Εάν πήγα για να εγκαινιάσω, έχει διαφορά. Προσέξτε, το κρατικό αεροπλάνο, οι κρατικοί λειτουργοί έχουν το δικαίωμα να το χρησιμοποιούν, όχι μόνο ο πρωθυπουργός, αν η αποστολή έχει να κάνει με το κυβερνητικό έργο. Αλίμονο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ρωτώ γιατί διαρρέει από κυβερνητικές πηγές ότι το έχετε χρησιμοποιήσει κι εσείς.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει, να μας πουν λοιπόν πότε το έχω χρησιμοποιήσει. Και να μας πουν αν αυτή η πρακτική, την οποία ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης σε όλα τα μεγάλα και σοβαρά θέματα, του «κάνω ό,τι θέλω», της αλαζονείας, ήταν μια πρακτική την οποία ακολουθούσα εγώ ως πρωθυπουργός 4,5 χρόνια. Όταν εκείνες τις μέρες, θυμάμαι, μου ασκούσαν κριτική γιατί χρησιμοποιώ το πρωθυπουργικό αεροπλάνο για να πάω στις Βρυξέλλες και σπαταλάω χρήματα για τα γεύματα μέσα στο αεροπλάνο. Τώρα σοβαρά μιλάμε; Τα έχουμε ζήσει αυτά. Εγώ δεν λέω, έτσι πρέπει να είναι η κριτική, αυτό είναι η κανονικότητα, η κριτική των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που δείχνει ότι κάνει ό,τι θέλει. 

Και μου θυμίζει αυτό, κ. Χατζηνικολάου, μια ωραία φράση που είχε πει ένας φίλος μου, μεγάλος ηγέτης της Αριστεράς ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Ιγνάσιο ντα Σίλβα Λούλα, ο οποίος έλεγε «προτιμώ να έχω μια Αριστερά που κάνει ό,τι μπορεί, παρά μια Δεξιά που κάνει ό,τι θέλει».

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έρχομαι, για να κλείσουμε το θέμα του προγράμματός σας στην κριτική του Κομμουνιστικού Κόμματος, που λέει ο κ. Κουτσούμπας ότι «περίπου το πρόγραμμά σας έχει τις ίδιες βασικές κατευθυντήριες γραμμές με αυτό της Νέας Δημοκρατίας». Θέλω μια σύντομη απάντηση γι’ αυτό.

Και επίσης την κριτική που δεχτήκατε από τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος για το «συμβόλαιο αλλαγής», όπως ονομάσατε τις έντεκα κατευθυντήριες γραμμές του οδικού χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «τυμβωρυχείτε», ότι είστε τυμβωρύχος του Ανδρέα Παπανδρέου, επειδή χρησιμοποιήσατε τις ίδιες διατυπώσεις που χρησιμοποιούσε ο αείμνηστος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να τα πάρουμε ένα ένα. Πρώτα απ’ όλα με τον αγαπητό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος, πρέπει να διδαχτούμε και από τις λάθος επιλογές της Αριστεράς στην ιστορία του Κινήματος και των αγώνων του ελληνικού λαού. Το «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος» ήταν ένα λάθος, μια λάθος γραμμή την οποία την πλήρωσε και το λαϊκό κίνημα και η χώρα, με την εδραίωση ενός σκληρού καθεστώτος τα μετέπειτα χρόνια.

Οφείλει ο κ. Κουτσούμπας στα ζητήματα αυτά να διαβάσει λίγο την ιστορία και την πλούσια ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος. Γιατί άκουσα προχθές ότι είπε ότι «η χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε από τον τόπο, ήταν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ». Μια κυβέρνηση που μέσα στις πιο δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες, έβαλε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους μέσα στο σύστημα υγείας. Δεν μπορεί να λέγονται τέτοια πράγματα από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Εντάξει, οι διαφορές μας είναι γνωστές, υπάρχει σεβασμός όμως. Οφείλω να πω ότι το «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος» δεν μπορεί να ισχύει τώρα.

Βέβαια με πάτε από το ένα άκρο στο άλλο. Διότι ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι «κοστίζει 80 δις», ο κ. Κουτσούμπας λέει ότι είναι το ίδιο με της Νέας Δημοκρατίας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ως προς την πολιτική του ουσία το λέει, φαντάζομαι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει, αλλά δεν μπορεί κάτι το οποίο είναι πραγματικά φιλολαϊκό, έχει τομές, για παράδειγμα η ρύθμιση χρεών, κ. Χατζηνικολάου. Ξέρετε ότι 700.000 ακίνητα είναι υποθηκευμένα και έχουν περάσει από τις Τράπεζας, στα funds και 700.000 οικογένειες ζουν με την αγωνία ότι μπορεί να έρθει ένα τσουνάμι πλειστηριασμών, διότι το σχέδιο «Ηρακλής» έχει καταρρεύσει και δεν προχωράει; Και καταθέσαμε μια πρόταση η οποία είναι ρεαλιστική, δεν είναι Σεισάχθεια. Είναι μια πρόταση που λέει και στα φunds ότι θα έχετε ένα κέρδος εύλογο, όχι όμως στο 100% της αξίας, ενώ αγοράσατε στο 25 με 30%. Αυτό δεν κοστίζει ή κοστίζει ελάχιστα. Αλλά είναι μια ριζοσπαστική, ρεαλιστική πρόταση η οποία μπορεί να δώσει σταθερότητα στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική οικονομία. Γιατί με μια κοινωνία που ζει το δράμα της μεταβίβασης της περιουσίας, της αναδιανομής περιουσίας, δεν μπορεί να είναι σταθερή ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία.

Ανδρουλάκης.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Τυμβωρύχος του Ανδρέα Παπανδρέου», λένε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κ. Ανδρουλάκης οφείλει να κατανοήσει ένα πράγμα. Ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα. Ο Ανδρέας ανήκει στην ιστορία και πρέπει να σεβαστεί ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ανιδιοτελείς πολίτες που εμπνεύστηκαν από τον Ανδρέα και τον ακολούθησαν και ήταν συνοδοιπόροι του, οι οποίοι σήμερα έχουν περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να το σεβαστεί αυτό και αυτό πρέπει να αποτελέσει όχι ένα στοιχείο που θα μας χωρίζει, αλλά ένα στοιχείο που θα μας ενώνει.

Ας αφήσουμε τα θέματα της αισθητικής, αν είχα πράσινο ή κόκκινο φόντο την ώρα που μιλούσα και κατέθετα την πρόταση με τα έντεκα σημεία και ας πάμε στην ουσία. Με ποια από τα έντεκα σημεία που κατέθεσα διαφωνεί ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ. Διότι την επόμενη μέρα θα πρέπει να κληθούμε να πάρουμε σοβαρές ευθύνες και αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

Αυτό το πρόγραμμα που καταθέσουμε να συζητήσουμε, η Νέα Δημοκρατία λέει ότι κοστίζει, ότι θα μας πάει σε μνημόνια. Σημειωτέον τα ίδια έλεγε ο κ. Μητσοτάκης το ’18 όταν βγάζαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Έλεγε ότι υπογράψαμε 4ο. Το θυμάστε; Ότι υπογράψαμε 4ο μνημόνιο, έλεγε. Πού ήταν το 4ο μνημόνιο, που υπογράψαμε; Ήταν αυτό που του έδωσε τη δυνατότητα ως πρωθυπουργός να έχει παροχές, να κινείται έξω από τα πλαίσια της αυστηρής δημοσιονομικής επιτήρησης.

Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Και όπως έλεγε ο Αβραάμ Λίνκολν «μπορεί καμία φορά κανείς να κοροϊδέψει μια φορά όλους, λίγους συνεχώς, αλλά δεν μπορεί να τους κοροϊδεύει όλους για πάντα». Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, έχουμε δημοσιονομικές δυνατότητες και ελευθερίες, πρέπει τώρα να στηρίξουμε την κοινωνία. Διότι αυτό που απειλείται δεν είναι να χρεοκοπήσουν οι τράπεζες, αλλά να χρεοκοπήσουν τα νοικοκυριά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έρχομαι σε ένα θέμα που συζητήθηκε έντονα τις τελευταίες μέρες, στο θέμα του κόμματος Κασιδιάρη. Δέχεται κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ κ. Πρόεδρε για τη στάση του στο θέμα αυτό. Και από τον κ. Αλιβιζάτο τον Καθηγητή δεχτήκατε κριτική, ότι ενώ έκανε μια προσπάθεια, ανέλαβε μια πρωτοβουλία για να συμφωνήσουν τα τρία μεγαλύτερα κόμματα, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, προσέκρουσε στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και από τη κυβέρνηση δεχτήκατε επίθεση διότι δεν κάνατε προσφυγή στον Άρειο Πάγο εναντίον του κόμματος Κασιδιάρη, όπως έκαναν τα δυο άλλα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.  Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «εσείς και ο κ. Βαρουφάκης ψαρεύετε στα θολά νερά της Ακροδεξιάς».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το ΚΚΕ; Δεν ψαρεύει και το ΚΚΕ; Ή μήπως δεν μας συμφέρει να αναφερθούμε στο ΚΚΕ γιατί είναι ιστορικό κόμμα; Ακούστε κ. Χατζηνικολάου, όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες είναι εξόχως ανησυχητικά. Διότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας από τη μεταπολίτευση και μετά, 49 χρόνια τώρα, που δημιουργείται θέμα για την ανακήρυξη εκλογικών Συνδυασμών. Μείζον θέμα. Είναι μεγάλος ο αριθμός των εκλογικών Συνδυασμών που έχει μείνει εκτός και έχει πέσει η βόμβα στη “Δεξιά πολυκατοικία”. Κάποια διαμερίσματα έμειναν όρθια, κάποια κατέρρευσαν. Και από ό,τι φαίνεται αυτά που κατέρρευσαν είναι όσα διαμερίσματα οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν δώσει υπόσχεση στήριξης του κ. Μητσοτάκη. Και αυτό προκαλεί πολύ μεγάλα ερωτηματικά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό πόθεν προκύπτει;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ποιο;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό που λέτε ότι όσοι δεν υποσχέθηκαν στον Μητσοτάκη στήριξη, δεν…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προκύπτει από το ρεπορτάζ και θα έπρεπε να το γνωρίζετε, να το διαβάζετε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι. Πρέπει να σας πω ότι για παράδειγμα ο κ. Βελόπουλος είναι σε σφοδρή σύγκρουση με τον κ. Μητσοτάκη.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει, είναι αλήθεια δεν έφτασαν στο σημείο να ακυρώσουν τη δυνατότητα καθόδου ενός κόμματος που είναι μέσα στη Βουλή. Αλλά έφτασαν στο σημείο να ακυρώσουν το κόμμα του κ. Εμφιετζόγλου, έφτασαν στο σημείο να ακυρώσουν το κόμμα της κ. Λατινοπούλου, έφτασαν στο σημείο να ακυρώσουν το κόμμα του κ. Νικολόπουλου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ποιος τα ακύρωσε; Ο Άρειος Πάγος.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως θα μιλήσουμε γι’ αυτά, καθαρά. Θα έχετε καθαρές απαντήσεις από εμένα σήμερα, όχι υπεκφυγές. Και έφτασαν στο σημείο ακόμη και τον κ. Ευμορφίδη ο οποίος είναι ένας επιχειρηματίας που εν πάση περιπτώσει δεν είναι ακραίος, κινείται στον φιλελεύθερο χώρο.

Αλλά όλα αυτά τα κόμματα είναι ανταγωνιστικά της Νέας Δημοκρατίας, όλως παραδόξως. Και δεν έχουν περάσει 20 μέρες κ. Χατζηνικολάου από τότε που βγήκε ο επικεφαλής του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου -που η κυβέρνηση έσπευσε να του δώσει για πρώτη φορά στην ιστορία την αρμοδιότητα να αποφασίσει ποιοι θα μπουν και ποιοι θα βγουν, να έχει τη δυνατότητα να κρίνει το 1ο Τμήμα του Αρείου Πάγου, το Α1 Τμήμα, εάν κάποιος Συνδυασμός είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα ή όχι. Πρώτη φορά γίνεται αυτό. Και βγήκε ο επικεφαλής και κατήγγειλε μεθοδεύσεις από τον υπουργό Επικρατείας, τον κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος εξωδίκως τον συναντούσε σε καφέ έξω από το Μαξίμου, προκειμένου να τον χειραγωγήσει με ανταλλάγματα, μάλιστα, για την πορεία του μετά την αφυπηρέτησή του από το Σώμα και για τη δυνατότητα να γίνει Πρόεδρος σε Ανεξάρτητες Αρχές. Και νομίζαμε ότι όλα αυτά γίνονται για το κόμμα Κασιδιάρη. Και φαίνεται ότι δεν ήταν το κόμμα Κασιδιάρη. Βλέπουμε έκπληκτοι για ποιο λόγο δεν δέχτηκαν τη δική μας τροπολογία, η οποία έλεγε τι; Το πολύ απλό: στον υπάρχοντα νόμο να προστεθεί η διάταξη η οποία λέει ότι θα αποκλείεται κάθε Συνδυασμός που στις λίστες του έχει οριστικά καταδικασμένο με βάση το 157 άρθρο του Ποινικού Κώδικα. Δηλαδή οποιαδήποτε συμμετοχή Κασιδιάρη σε οποιοδήποτε κόμμα, θα το ακύρωνε, χωρίς να δίνει την αρμοδιότητα σε ένα Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Και μετά τις καταγγελίες Τζανερίκου, είχαμε την επίσπευση από την πλευρά της κυβέρνησης στη Βουλή, με νέα τροπολογία, τρίτη στη σειρά, προκειμένου να κάνει, τι; Να διευρύνει τη σύνθεση του Α1 Τμήματος, διότι φαίνεται δεν έβγαιναν τα κουκιά. Τέτοια παραβίαση της δημοκρατικής νομιμότητας και τέτοια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης σε προεκλογική περίοδο δεν έχει δει ο τόπος. Από έναν πρωθυπουργό όμως που φαίνεται ότι δεν διστάζει. Ο πρωθυπουργός που δεν δίστασε να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα, ο πρωθυπουργός που δεν δίστασε να παρακολουθεί τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και να χειραγωγεί με αυτό τον τρόπο τη Δικαιοσύνη, νομίζω ότι έχει αποφασίσει να κάνει τα πάντα προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία. Αυτό ας το έχουμε υπόψη μας.

Λέω λοιπόν τώρα, για να χαμηλώσω λίγο τους τόνους, νομίζω ότι η Ακροδεξιά δεν νικιέται με τέτοιου είδους διατάξεις και παρεμβάσεις. Αντιθέτως, γινόμαστε χορηγοί της Ακροδεξιάς, χορηγοί του Κασιδιάρη. Και εν τοιαύτη περιπτώσει, δεν ξέρω τι είναι και ο κ. Κανελλόπουλος τώρα, ο οποίος φλέρταρε λίγες μέρες πριν να είναι αρχηγός του κ-όμματος Κασιδιάρη…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δήλωσε Κεντρώος χτες, αλλά οι προσχωρήσεις στο κόμμα του είναι από τον Δεξιό χώρο και από τον σκληρό Δεξιό χώρο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Από τον χώρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ακριβώς. Θέλω ένα δυο γρήγορα ερωτήματα να σας θέσω. Υπόθεση Γεωργούλη. Μήπως πρέπει να προβληματίσει τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς για τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων; Θέλω να πω, μήπως πρέπει οι celebrities, όπως τους χαρακτηρίζει το lifestyle, να μην είναι στην πρώτη γραμμή των κομματικών ψηφοδελτίων και τα κριτήρια να αποκτήσουν μεγαλύτερο πολιτικό βάθος;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι μια δύσκολη εξίσωση αυτή κι ένα δύσκολο δίλημμα, το οποίο το αντιμετώπισα κι εγώ διότι ήμουν πρωθυπουργός στις εκλογές του ’19, τις ευρωεκλογές, όταν υπήρχε μια συζήτηση και δική μου σκέψη,  ομολογώ, αν έπρεπε να επιστρέψουμε στη λίστα και να φύγουμε από τον σταυρό. Όμως πρέπει να σας πω ότι αυτή είναι μια δύσκολη απόφαση για κάθε πρωθυπουργό, γιατί φαίνεται ως βαθιά αντιδημοκρατική. Ο σταυρός δίνει την επιλογή στους πολίτες να επιλέξουν. Αν υπάρξει ευρύτατη συναίνεση, νομίζω ότι θα μπορούσε να συμβεί αυτό και θα έδινε ενδεχομένως, ένα καλύτερο, αν θέλετε, βάθος στους εκπροσώπους μας στην Ευρωβουλή.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μια καλύτερή ποιότητα εκπροσώπησης.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δε θέλω να πω όμως, γιατί αδικούμε σημαντικές προσωπικότητες που βγήκαν με σταυρό στην Ευρωβουλή.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έτερον εκάτερον, δεν πρέπει να τους πάρει όλους η μπάλα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έτσι. Από ‘κει και πέρα όμως πρέπει να σας πω  το εξής: Δεν μπορεί, επειδή υπάρχει μια παραβατική συμπεριφορά, ή μια, εν πάση περιπτώσει, υποψία -γιατί, μην τον δικάσουμε, η Δικαιοσύνη θα τον δικάσει τον κ. Γεωργούλη-, δεν πρέπει κατά την άποψή μου αυτό να πάρει μπάλα όλο το πολιτικό σύστημα. Το σημαντικό είναι τα κόμματα να έχουν άμεσα και πολύ αυστηρά αντανακλαστικά σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έρχομαι σε ένα δυο σημεία του προγράμματός σας που έχουν σηκώσει φασαρία, θύελλα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλό είναι αυτό.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η συζήτηση επί της ουσίας είναι πάντα καλή. Ένα από τα σημεία αυτά είναι το θέμα των υδρογονανθράκων και της αξιοποίησής τους.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είναι στα 11 σημεία αυτό.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι, λέω στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Λέτε «απεμπλεκόμαστε από την πολιτική εξόρυξης υδρογονανθράκων με μη ανανέωση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης και μη παραχώρηση νέων περιοχών».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι στις πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί ήμουν εγώ αυτός ο οποίος υπέγραψα το 2019 τις συμφωνίες με ΕΧΟΝ MOBILE και TOTAL για τα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Και έκτοτε, δύο από τα οικόπεδα αυτά, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες αποχώρησαν. Και βλέπουμε ότι αυτά τα  4 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, έχει δημιουργηθεί μια μετατόπιση του κέντρου βάρους της συνολικής στρατηγικής και της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας στις ΑΠΕ. Άρα, εμείς τι λέμε: Λέμε ότι  οτιδήποτε έχει υπογραφεί, θα πρέπει να προχωρήσουν οι έρευνες και αν υπάρχει να αξιοποιηθεί. Αλλά από δω και πέρα, θα πρέπει να κάνουμε στροφή, ουσιαστική στροφή στις ΑΠΕ. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε τις ενεργειακές κοινότητες, να ενισχύσουμε τα καλώδια διασύνδεσης, ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αφρική, με τη Μέση Ανατολή.

Θα πρέπει λοιπόν να αξιοποιήσουμε ένα μεγάλο πλούτο που δεν υποπτευόμαστε ότι έχουμε υποθαλάσσια αλλά τον έχουμε, που είναι ο αέρας, που είναι ο ήλιος, που είναι οι δυνατότητες της χώρας να γίνει πραγματικά ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτή η τοποθέτησή σας χρησιμοποιείται και από κάποιους οι οποίοι κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, και τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, γιατί έχει παρόμοιες τοποθετήσεις.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, μιλώ για τον κ. Βελόπουλο, για παράδειγμα, ο οποίος λέει ότι αυτές οι τρεις δυνάμεις, είναι έτοιμες μετεκλογικά, να δώσουν συνεκμετάλλευση του Αιγαίου στην Τουρκία. Να κάνουν εθνικές υποχωρήσεις. Και θέλω, παρακαλώ, να έχω μια απάντησή σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι καμία δύναμη πολιτική δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Ας μην ανησυχεί ο κ. Βελόπουλος. Πιστεύω ότι καμία πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί μια λογική συνεκμετάλλευσης πριν λυθεί η ουσιαστική διαφορά που έχουμε με την γείτονα και αφορά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Τουλάχιστον πριν απ’ αυτό, καμιά πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσε και δεν θα έπρεπε ν’ ανοίξει μια τέτοια συζήτηση. Πιστεύω λοιπόν ότι στο ζήτημα αυτό υπάρχει μια σαφής εθνική γραμμή, την οποία οφείλουμε να τηρήσουμε.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι μας ξημερώνει την επομένη των εκλογών στην Τουρκία, που είναι σε μια εβδομάδα περίπου από σήμερα, και αν θα επανεκλεγεί ο Ερντογάν ή αν θα έχουμε μια νέα κυβέρνηση και ποια θα είναι η γραμμή της σε σχέση με τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα. Αν θα υπάρξει μια ηρεμία και μια θετική ατζέντα ή αν θα ξαναρχίσουμε το γαϊτανάκι της έντασης.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Άλλο σημείο του προγράμματος που ξεσήκωσε θόρυβο η κατάργηση της βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Την αναγγείλατε με έμφαση…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι όμως τώρα, το λέω τρία χρόνια τώρα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το λέτε καιρό. Πολλά ερωτήματα υπάρχουν, προέκυψε κι ένα θέμα σήμερα με τον κ. Ζουράρι, δεν ξέρω αν μάθατε, το μεσημέρι εδώ στον ΑΝΤ1, ο κ. Ζουράρις μιλώντας στη Μαρία Σαράφογλου, χαρακτήρισε «κωλόπαιδα», να με συγχωρούν οι τηλεθεατές μας, αλλά αυτή είναι η λέξη και δεν μπορώ να τη μεταφέρω διαφορετικά, όσους οι οικογένειές τους έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους στείλουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια ή σε κολλέγια για να συνεχίσουν…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν συνερίζομαι αυτή την έκφραση, αλίμονο. Βέβαια ο κ. Ζουράρις έχει μια ιδιαιτερότητα στις εκφράσεις του, γνωρίζει καλά και την Αρχαία Ελληνική, να τον φωνάξετε να σας κάνει μια ανάλυση για το τι εννοεί, αλλά δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Και θα σας πω κάτι: δεν είναι σωστό να τα βάζουμε με τα παιδιά εκείνα που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Το ζήτημα είναι όμως η πολιτεία να διαμορφώνει ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες και για τα άλλα παιδιά. Το πρόβλημά μας δεν είναι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα, το θέμα μας είναι αυτοί που δεν έχουν.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σωστό, συμφωνώ μαζί σας. Η βάση εισαγωγής, όμως, δεν «προφυλάσσει» και τα ίδια τα παιδιά; Γιατί έχουμε δει σε πολλές περιπτώσεις, παιδιά που μπήκαν με πολύ χαμηλές βαθμολογίες στο πανεπιστήμιο, να μη μπορούν να το τελειώσουν. Και να επιβαρύνονται τα πανεπιστήμια με έξοδα και οι γονείς και οι οικογένειες των παιδιών και τελικά να μην υπάρχει αποτέλεσμα. Επίσης, άλλη μια ένσταση, για να απαντήσετε συνολικά. Λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τα πανεπιστημιακά πράγματα, ότι ίσως έτσι φεύγει και ένας κόσμος από την Τεχνική Εκπαίδευση και από ειδικότητες που θα μπορούσαν να είναι και στην οικονομία μας χρήσιμες,  αλλά και για τα ίδια τα παιδιά, προσοδοφόρες μελλοντικά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να τα πάρουμε ένα ένα, όσο πιο σύντομα μπορώ. Πεποίθησή μου είναι ότι η κυβέρνηση δεν επέβαλλε την ελάχιστη βάση εισαγωγής για να αυξήσει το επίπεδο των εισακτέων στα πανεπιστήμια. Άλλωστε ο βαθμός που παίρνει στις εισαγωγικές εξετάσεις είναι πάντοτε συνάρτηση της δυσκολίας των θεμάτων και όχι της συνολικότερης σου εκπαιδευτικής ικανότητας, γνωστικής ικανότητας. Ο σκοπός και ο λόγος που το έκανε αυτό ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως ήταν διότι ήθελαν έναν έμμεσο τρόπο να μειώσουν τους εισακτέους για δυο λόγους: Ο πρώτος για να κλείσουν σιγά σιγά Τμήματα, να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Και ο δεύτερος, πολύ προφανής, για να υπάρξει μια δεξαμενή πελατείας στα ιδιωτικά κολλέγια. Και αυτό κατά την άποψή μου είναι ανήθικο.

Τώρα, σε σχέση με το τι θα κάνουμε εμείς και σε σχέση με την Τεχνική Εκπαίδευση: εμείς είχαμε νομοθετήσει ένα σύστημα εισαγωγής που έδινε τη δυνατότητα, στις Σχολές χαμηλής ζήτησης, ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών χωρίς εξετάσεις. Στις Σχολές υψηλής ζήτησης δεν γίνεται αυτό. Δεν γίνεται διότι υπάρχει και μια ιδιομορφία στην Ελλάδα, το ξέρετε. Οι περισσότεροι θέλουν να γίνουν γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί. Εκεί πρέπει να υπάρχει ένας πεπερασμένος αριθμός. Άρα για εκεί θα έχουμε εξετάσεις κι εκεί θα μπαίνουν μαθητές με υψηλούς βαθμούς. Αλλά για μια σειρά από Σχολές που δεν είναι παρακατιανές Σχολές, είναι ουσιαστικές Σχολές -ένα από τα προβλήματα που έχει, αν θέλετε, η αγορά εργασίας στη χώρα μας, είναι ότι δεν υπάρχουν δεξιότητες. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να δώσουμε δεξιότητες. Αλλά να τις δώσουμε με σοβαρό τρόπο.

Είχαμε φτιάξει τα διετή προγράμματα σπουδών για τους μαθητές που θα φεύγουν από τα ΕΠΑΛ και θα πηγαίνουν μέσα στα πανεπιστήμια, σε προγράμματα σοβαρά, που θα έχουν σύνδεση με την αγορά, και θα τους απορροφά αυτούς τους μαθητές μετά τα διετή προγράμματα σπουδών από τα Πανεπιστήμια, η ίδια η τοπική αγορά. Τα κατάργησε η κ. Κεραμέως.

Έχουν μια διαφορετική αντίληψη για την Εκπαίδευση. Εμείς πιστεύουμε σ’ ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας Παιδείας, με ανοιχτή πρόσβαση για κάποιες Σχολές, με εξετάσεις για της υψηλής ζήτησης. Η κ. Κεραμέως και ο κ. Μητσοτάκης πιστεύουν σ’ ένα σύστημα όπου κεντρικό ρόλο θα παίζει η ιδιωτική εκπαίδευση. Εμείς δεν θέλουμε να την καταργήσουμε την ιδιωτική εκπαίδευση, θα της βάλουμε όρια και πλαίσια, αλλά θέλουμε να ενισχύσουμε και να κάνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστική τη δημόσια Παιδεία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μου μένουν δυο τρία λεπτά, έχω πάρα πολλά ερωτήματα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα προσπαθήσω να απαντώ σύντομα για να προπονηθώ και για το debate.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, γιατί θα έχετε χρονόμετρο εκεί.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, θα είναι μάλλον σούπα όμως γιατί δεν θα έχουμε ελεύθερο διάλογο, για μια ακόμη φορά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν θα έχετε ελεύθερο διάλογο, σας το βεβαιώ όπως και εσείς έτσι κι εγώ έχω πολλές συμμετοχές σε debate στο παρελθόν.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και δεν γινόμαστε σοφότεροι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι μια άνευρη διαδικασία και συνήθως προκύπτει κι ένα βαρετό τηλεοπτικό αποτέλεσμα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ενώ ο ελεύθερος διάλογος πάντοτε αποδίδει καλύτερα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και αυτός είναι και ο λόγος που ζήτησα και τη διπλή τηλεμαχία με τον κ. Μητσοτάκη, την οποία την αρνήθηκε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όλοι με όλους, έπρεπε να κάνετε. Εμένα η γνώμη μου είναι όλοι με όλους.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καμία αντίρρηση, έχετε δίκιο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα έρχομαι στο τελευταίο μου ερώτημα. Μιλάτε για κρατικοποίηση, επανακρατικοποίηση των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ, όπως επίσης μιλάτε για δημόσιο…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μισό λεπτό, μιλάμε για την ανάκτηση του 51% των μετοχών στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, στη ΔΕΗ.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ακριβώς. Για τα ΕΛΠΕ τι λέτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν έχουμε μιλήσει για επανακρατικοποίηση, αλλά λέμε την αξιοποίηση του ποσοστού που έχει εκεί το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Διαβάζω: «ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου σε ΔΕΗ και ΕΛΠΕ».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μισό λεπτό, από πού διαβάζετε; Δημόσιος έλεγχος τι σημαίνει, κ. Χατζηνικολάου; Όπως λέμε για την Εθνική Τράπεζα…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όπως λέτε επίσης για την Εθνική, δημόσιος πυλώνας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να μου εξηγήσετε για κάθε μία από τις τρεις περιπτώσεις τι εννοείτε και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να γίνει, κ. Πρόεδρε, αυτό που λέτε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το ποσοστό που έχει το Ελληνικό Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα αν το είχε ένας ιδιώτης, θα έκανε τα πάντα, θα έλεγχε τα πάντα. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι θα καταργήσουμε τον νόμο του ΤΧΣ, διότι ήταν μια μνημονιακή υποχρέωση, θα περάσουμε τις μετοχές στο υπουργείο Οικονομικών και η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα είναι υποχρεωμένη -μιας τράπεζας, όχι όλες- να ακολουθεί την εκάστοτε κυβερνητική γραμμή για την οικονομία της κυβέρνησης που έχει εκλέξει ο ελληνικός λαός.

Γιατί; Γιατί θέλουμε η Εθνική Τράπεζα μαζί με την Αναπτυξιακή Τράπεζα να αποτελέσουν έναν δημόσιο πυλώνα, ώστε να οδηγούν το τραπεζικό ανταγωνισμό προς όφελος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας. Τούτη την ώρα το 96% των επιχειρήσεων της χώρας μας δεν έχει πρόσβαση σε δανεισμό. Οι τράπεζες κλείνουν τις κάνουλες και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, παρακαλώ, πηγαίνουν σε αυτούς που έχουν δυνατότητα, στο 6%. Διάβαζα προχθές ένα δημοσίευμα στον ιστότοπο Euractive, που έλεγε ότι 622, αν δεν κάνω λάθος, εκατομμύρια ευρώ δανεισμός από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουν κατευθυνθεί σε 13 μόνο επιχειρήσεις.

Αυτό δεν γίνεται. Αν η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν έχει χρηματοδοτικά εργαλεία, αν στο επιχειρείν δεν δώσουμε τη δυνατότητα του ρίσκου, που πρέπει να αναλάβει κι ένα μέρος του ρίσκου το τραπεζικό σύστημα, πώς θα έχουμε ανάπτυξη; Με τους ίδιους και τους ίδιους που βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και θησαυρίζουν και έχουν δισεκατομμύρια και ρεκόρ κερδοφορίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών; Δε γίνεται αυτό.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΔΕΗ και ΕΛΠΕ;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στη ΔΕΗ θ’ ανακτήσουμε το 51%.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το κόστος είναι περίπου 350 εκατομμύρια, αλλά σε σχέση με το κόστος των διαρκών επιδοτήσεων είναι μια παρανυχίδα, που έχει δώσει από το δημόσιο κορβανά για να δίνουμε επιδοτήσεις. Η ΔΕΗ  λοιπόν θα πρέπει να λειτουργήσει με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον. Είναι αδιανόητο που ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ η κυβέρνηση, λίγο πριν την ενεργειακή κρίση. Ακόμα και στη Γαλλία, ο Μακρόν κρατικοποιούσε, ενίσχυε τον κρατικό έλεγχο της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Εδώ ιδιωτικοποίησε. Και έχει βάλει μια Διοίκηση, η οποία  όταν δεν μοιράζει μπόνους στους εαυτούς της, όταν δεν κάνει σπέκουλα στο Χρηματιστήριο, καθοδηγεί τον ανταγωνισμό…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όποτε ανοίγει η συζήτηση  αυτή, σας υπενθυμίζουν ότι εσείς δώσατε στο Υπερταμείο τις εταιρείες.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει, αλλά γνωρίζετε ότι το Υπερταμείο δεν είναι όπως το ΤΑΙΠΕΔ, δεν ήταν δηλαδή στον προθάλαμο της ιδιωτικοποίησης. Ήταν η ιδέα που είχε δημιουργηθεί τότε στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για να αξιοποιηθούν  αυτές οι επιχειρήσεις, να αναπτυχθούν και να έχουν μεγαλύτερα έσοδα, για να μπορεί η χώρα να έχει ανάπτυξη και να πληρώνει το χρέος. Άλλο το ένα άλλο το άλλο.

Αλλά μιας και το λέτε αυτό, να θυμηθώ ότι η στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τελείωσε στη ΔΕΗ που σήμερα είναι ο λαγός της αισχροκέρδειας ανάμεσα στις ιδιωτικές εταιρείες. Στον ΔΕΔΔΗΕ που είναι τα δίκτυα και ιδιωτικοποιήθηκαν, αλλά και στο νερό. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει στη δεύτερη τετραετία του να ιδιωτικοποιήσει το νερό.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το διέψευσε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί έφτιαξε Ρυθμιστική Αρχή;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το διέψευσε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Συγγνώμη, αλλά θυμάστε τις δηλώσεις του πριν τις εκλογές του ’19, ότι το πρώτο βήμα θα είναι η Ρυθμιστική Αρχή διότι θέλει ένα μεγάλο ποσοστό να είναι σε ιδιώτη. Αυτή είναι η νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Εμείς λέμε, λοιπόν, ότι κάποια πράγματα δεν μπορεί να είναι στην αγορά. Η ενέργεια, πρέπει να έχουμε δημόσιο έλεγχο, το νερό, πρέπει να έχουμε δημόσιο έλεγχο. Σε μια τράπεζα, πρέπει να έχουμε δημόσιο έλεγχο.

Δεν λέμε τρελά πράγματα. Δεν είναι σοσιαλισμός αυτό που περιγράφω, υπό κάποιες συνθήκες  έγιναν με Δεξιές, δεξιότατες κυβερνήσεις. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής έτσι κυβέρνησε. Περιγράφω ένα πλαίσιο που στον καπιταλισμό θα ζούμε, αλλά θα ζούμε με το κράτος να παίζει έναν ισχυρό ρυθμιστικό ρόλο και να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, όχι απέναντι στον πολίτη, όχι εχθρός. Όχι να μπαίνεις σ’ ένα τρένο και να μην ξέρεις αν θα φτάσεις στον προορισμό σου, επειδή κάποιοι διορίζουν έναν σταθμάρχη με ρουσφέτι, ανεκπαίδευτο, με 6 μέρες προϋπηρεσία. Αυτά πρέπει να αλλάξουν στον τόπο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά κ. Πρόεδρε.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα