Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών (12η Μαΐου), σηματοδοτεί μια ημερομηνία σταθμό για όλους τους Νοσηλευτές κάθε χρόνο, καθώς έρχεται να τιμήσει όλους τους Νοσηλευτές, στο πρόσωπο της Βρετανίδας πρωτοπόρου Νοσηλεύτριας Florence Nightingale, η οποία εξέλιξε και καθιέρωσε στις υγειονομικές υπηρεσίες και στη συνείδηση της κοινωνίας τη Νοσηλευτική ως επιστήμη υγείας και τους Νοσηλευτές ως επιστήμονες και προασπιστές της Δημόσιας Υγείας.
Η πανδημία COVID – 19 μεταξύ άλλων έπληξε και τους Νοσηλευτές αδιακρίτως και επαλαμβανόμενα. Η Νοσηλευτική κοινότητα μετράει απώλειες, ψυχοσωματική εξάντληση. Αισθάνθηκε την απομόνωση από το κοινωνικό – οικογενειακό περιβάλλον, περιθωριοποίηση – στιγματισμός από μερίδα της κοινωνίας και επωμίσθηκε διαρκώς όλο και περισσότερες ευθύνες μέσα στο Σύστημα Υγείας, από τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας των συμπολιτών μας. Στα κατακερματισμένα και άυπνα πρόσωπα των Νοσηλευτών αποτυπώθηκε ολόκληρος ο κοινωνικός ιστός και οι ανεξίτηλες ουλές τις οποίες έχει προκαλέσει η πανδημία.
Ωστόσο, σε πείσμα των καιρών, οι Νοσηλευτές όντας γαλουχημένοι στο πεδίο των Υπηρεσιών Υγείας, προέταξαν και προτάσσουν τον επαγγελματισμό τους και τις επιστημονικές τους γνώσεις και διαχειρίζονται άριστα την οποιαδήποτε κρίση. Κόντρα σε όλα τα δεδομένα, υπο – στελεχωμένοι και εξουθενωμένοι « παλεύουν » να κρατήσουν τις « Θερμοπύλες » του κοινωνικού ιστού, διατηρώντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας όρθιο. Οι Νοσηλευτές αποτελούν τον πυλώνα, την ραχοκοκαλιά, την καρδιά και την ψυχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αποτελούν την προσωποποίηση των συγγενών των ασθενών και πολλές φορές την ίδια την οικογένειά τους.
Ο νοσηλευτής είναι κοντά στον ασθενή κάθε στιγμή με υψηλό αίσθημα ευθύνης και παρέχοντας φροντίδα και ανακούφιση στον σωματικό και ψυχικό του πόνο. Κινείται με γνώμονα τη φροντίδα υγείας και επίκεντρο τον άνθρωπο. Συμβάλλει στην πρόληψη με την αγωγή και την προαγωγή υγείας και φυσικά στην περίθαλψη και αποκατάσταση του ασθενή. Είναι το πρόσωπο που έρχεται σε επαφή με τον ασθενή συνεχώς, γνωρίζει τις ανάγκες του και προσπαθεί να τις ικανοποιήσει. Μαθαίνει, φροντίζει, αξιολογεί, ενημερώνει και στηρίζει τον ασθενή.
Η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού προς τον πληθυσμό στη χώρα μας (διαχρονικά) ήταν η χαμηλότερη στην Ε/Ε. Με πρώτες στην λίστα οι σκανδιναβικές χώρες.
Σε έρευνα έχει βρεθεί ότι το ποσοστό δυσαρέσκειας των νοσηλευτών από τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας είναι 56% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των άλλων Χωρών της Ε/Ε είναι 11%. Επίσης πολλοί, νέοι κυρίως, νοσηλευτές οδηγούνται στη μετανάστευση σε αναζήτηση καλύτερων οικονομικών συνθηκών και όρων διαβίωσης.
Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί καλούν τις πολιτικές υγείας να επενδύσουν στους Νοσηλευτές, ώστε τα Συστήματα Υγείας να γίνουν βιώσιμα και να εξελιχτούν περαιτέρω προς όφελος της Δημόσιας Υγείας. Η μεγάλη αυτή ανάγκη, αποδείχτηκε περίτρανα, μέσα στην περίοδο της πανδημίας.
Αφενός αναδείχθηκε ξεκάθαρα ότι όλα τα Εθνικά Συστήματα Υγείας δεν είχαν φροντίσει να είναι στελεχωμένα επαρκώς από Νοσηλευτές. Αφετέρου αποδείχτηκε κι άλλη μια σημαντική παράμετρος, ότι κανένα Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν κατέρρευσε, διότι οι ίδιοι οι Νοσηλευτές το στήριξαν και το στηρίζουν και φρόντισαν να το αναζωογονήσουν, αντιμετωπίζοντας τη λαίλαπα της πανδημίας. Από τον πιο άπειρο συμβασιούχο Νοσηλευτή, μέχρι τον πιο έμπειρο/η Διευθυντή – Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, όλοι μαζί απέδειξαν ότι είναι σε θέση να ηγηθούν, να καινοτομήσουν, να εξελίξουν και εν τέλει να καθορίσουν το μέλλον στις Υπηρεσίες Υγείας.
Εν΄όψει της επερχόμενης ημέρας του νοσηλευτή και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ << ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ >>, τιμά όλους τους Νοσηλευτές για το ήθος, την ανιδιοτέλεια τους, για τις νοσηλευτικές αξίες και ικανότητες τις οποίες πρεσβεύουν, προάγουν και προασπίζονται καθημερινά μέσα από τις Υπηρεσίες Υγείας που προσφέρουν.