10.1 C
Aigio
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

«Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας η αυτοδυναμία»

ΙΑΣΟΝΑΣ ΦΩΤΗΛΑΣ ΣΤΟ AIGIO-VOICE: Η κυβέρνηση έσκυψε πάνω από την Αχαΐα και τα προβλήματα της, καμία άλλη στο παρελθόν!

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες το AIGIO-VOICE δίνει βήμα σε βουλευτές και υποψηφίους καλώντας τους να περιγράψουν την επόμενη μέρα αλλά και το όραμά τους για την Αχαϊα του αύριο…

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΧΑΙΟ ΒΟΥΛΕΤΗ

Α.V. -Πρώτο ερώτημα σε κάθε απολογιστικού χαρακτήρα συνέντευξη δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τη βασική: Αισθάνεστε ότι τιμήσατε την ψήφο των συμπατριωτών σας;

Ι.Φ.Έκανα το καλύτερο δυνατό που μπορούσα, διεκδικώντας είτε προσωπικά είτε με άλλους συναδέλφους μου λύσεις για προβλήματα και θέματα του νομού μας. Όμως, όπως έχω ξαναπεί στο παρελθόν, οι πολιτικοί βγαίνουν μέσα από την κοινωνία με τη βοήθεια κάποιων φίλων και πίσω σε αυτήν ξαναγυρίζουν κάποια στιγμή. Ως εκ τούτου για εμένα προτεραιότητά μου δεν ήταν να πιάσω μία καρέκλα αλλά να παλέψω για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μου ώστε κάποια στιγμή που θα γυρίσω πίσω στην κοινωνία να μπορώ να κοιτάζω τους φίλους μου και όσους πίστεψαν σε εμένα στα μάτια και να ξέρω ότι έκανα ότι καλύτερο μπορούσα. Ότι προσπάθησα.

Αν και οι εποχές των υποσχέσεων έχουν πάψει προ πολλού. Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θέλω να μαθαίνω, ότι ξέρω να ακούω, να αγωνίζομαι και ότι θα παραμείνω αυτός που ξέρουν όλοι..

ΤΕΜΠΗ ΚΑΙ… ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ CAPITAL CONTROL

Α.V. -Θητεία χωρίς σκιές και ατέλειες δεν μπορεί να υφίστασαι, πολλώ δεν μάλλον όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρέθηκε αρχικά να αναζητά διεξόδους μέσα σε περιβάλλον δυστοπίας -πανδημία, πόλεμος, ακρίβεια- και κλείνει την τετραετία με μια ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη η οποία πάντως, θα μπορούσε να αποφευχθεί, είναι η εκτίμηση μας…  

Ι.Φ.Η πολιτική είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής. Και στην πολιτική, όπως και στη ζωή, υφίσταται πάντα το απρόοπτο, ο αστάθμητος παράγοντας. Εσείς εκτιμάτε, εκ του ασφαλούς, ότι το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη θα μπορούσε να αποφευχθεί, μιλώντας υποθετικά. Σε κάθε περίπτωση ήταν ένα τραγικό συμβάν το οποίο ανέδειξε τις παθογένειες του συστήματος που υπάρχει στο ελληνικό δημόσιο και μας δέσμευσε για μία πιο γρήγορη και με μεγαλύτερη τόλμη αναδιοργάνωση του Κράτους.

Με τη σειρά μου θα σας προτρέψω να αναλογιστείτε τι θα συνέβαινε αν στη διακυβέρνηση της χώρας, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις, δεν ήταν η Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Κάντε την προσομοίωση, έχοντας στο μυαλό σας και τι ζήσαμε την περίοδο 2015-2019, με κλειστές τράπεζες και capital controls, όταν η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού, και θα βγάλετε τα συμπεράσματα σας!       

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ…»

Α.V. -Σας παρακολουθήσαμε, στα τοπικά μας ζητήματα, να δίνετε μάχες για θέματα όπως η παραμονή της τελευταίας σχολής του ΤΕΙ στον τόπο μας, το μέλλον της σταφίδας και ιδιαίτερα των αποθεμάτων που διατηρεί η Π.Ε.Σ., την αξιοποίηση του εργοστασίου της ΕΒΟ-ΕΑΣ Αιγίου. Αμφότερα τα ζητήματα αυτά βαδίζουν σε τοπίο ακόμη θολό, εκτός και αν θεωρείτε ότι υπάρχει φως στον ορίζοντα, έστω και για κάποια από αυτά…

Ι.Φ.Να το πούμε λίγο διαφορετικά. Η Αιγιάλεια είναι μία περιοχή προικισμένη, μοναδική με ιδιαίτερες αναπτυξιακές ικανότητες δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού της. Και τα τρία θέματα που βάζετε στο τραπέζι γνωρίζετε καλά ότι με απασχόλησαν ιδιαίτερα καθόλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής μου θητείας και τα στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις. Οι πολίτες της Αιγιάλειας το γνωρίζουν καλά. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να θυμίσω ότι στο θέμα της ΕΒΟ ήδη έχει δρομολογηθεί η επόμενη μέρα δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και υψηλή προστιθέμενη αξία στην περιοχή ενώ στο σταφιδικό δόθηκαν αποζημιώσεις ενώ απαιτούνται ακόμα περισσότερες ενέργειες για μόνιμη λύση του προβλήματος ώστε να επιτευχθεί η στήριξη των αγροτών μετά τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία.

Θα έλεγα πιο απλά ότι στοχευμένα οδηγήσαμε σε αντιδράσεις με θετικό πρόσιμο για την περιοχή αν και σε κάποιες περιπτώσεις το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο όπως άλλωστε το δήλωσα και τότε.

Το ερώτημα από εδώ και πέρα είναι τι θέλουμε παραπάνω να πετύχουμε. Τι οραματιζόμαστε και κυρίως τι προσδοκούν οι ίδιο οι πολίτες της Αιγιάλειας για την περιοχή τους. Η Κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι χρωστάει στην Αιγιάλεια.

Α.V. -Κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλά περιφερειακά νοσοκομεία όπως το Γ.Ν.Α.Α. (Αιγίου) και το Νοσοκομείο και Κ.Υ. Καλαβρύτων, απέδειξαν ότι έχουν κομβικό ρόλο στην αποσυμφόρηση του ΕΣΥ και των «Νοσοκομείων Αναφοράς» όπως ονομάστηκαν, της Πάτρας. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, η κάλυψη οργανικών θέσεων εκκρεμεί καθώς δεν υπάρχουν μόνιμες προσλήψεις και πολλές κλινικές λειτουργούν με δάνειες δυνάμεις ή καλούνται να καλύψουν κενά αλλού, με τις λειψές δικές τους δυνατότητες. Υπάρχει περιθώριο ενίσχυσης τους ΕΣΥ με νέους μόνιμους και «μάχιμους» γιατρούς και προσωπικό;

Ι.Φ. Στη δεύτερη τετραετία της διακυβέρνησης μας, προτεραιότητα μας είναι να οικοδομήσουμε το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επί της ουσίας, αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να χτίσουμε πάνω στις βάσεις που έχουμε ήδη βάλει. 

Θα δώσουμε έμφαση: 

*Στον εξορθολογισμό των Κέντρων Υγείας, ανακατασκευάζοντας 156 από αυτά.

*Στην αξιοποίηση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να ξαναφτιάξουμε ουσιαστικά τα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) σε 80 νοσοκομεία. Σε αυτή την περίπτωση ανήκει και η αναβάθμιση των ΤΕΠ του ΓΝ Αιγίου.

*Στην καθολική εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού γιατρού. 

*Στο επιθετικό πρόγραμμα των προληπτικών εξετάσεων, το οποίο έχουμε ήδη σχεδιάσει και υλοποιούμε. 

*Στην αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μπορούμε να έχουμε πραγματική δικαιοσύνη και ίση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα, ανεξαρτήτως, του που κατοικεί, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

*Χρειαζόμαστε 10.000 πρόσθετους υγειονομικούς, πρωτίστως νοσηλευτές και γιατρούς σε ορίζοντα τετραετίας. Και αυτό βρίσκεται στον προγραμματισμό των προσλήψεων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Γιατί για πρώτη φορά έχουμε πια τη δυνατότητα να προγραμματίζουμε τις προσλήψεις μας σε βάθος χρόνου.

ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΛΠΗ

Α.V. -Σε λίγα 24ωρα ο κόσμος καλείται στις κάλπες, εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση μπορεί να βελτιώσει τις εκλογικές της επιδόσεις, σε σχέση με το 2019, στην περιοχή του νομού Αχαΐας;

Ι.Φ. Εκτιμώ βάσιμα ότι θα έχουμε στην Αχαϊα ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό των προηγούμενων εκλογών. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτός ο στόχος, εκτός από ρεαλιστικός, είναι και εφικτός. Διότι, η κυβέρνηση μας έσκυψε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάνω από την Αχαϊα και τα προβλήματα της, όπως δεν έκανε καμία άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν, προωθώντας παράλληλα μια σειρά από σημαντικά έργα. Επομένως, γιατί οι Αχαιοί να μην την επιβραβεύσουν γι’ αυτό στην κάλπη;         

Α.V. -Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση φαίνεται να ρίχνει κάποιες από τις γέφυρες που έχουν στηθεί εδώ και καιρό για προσέγγιση με τα κεντροαριστερά. Δεν βοηθά και η ατζέντα με την υπόθεση των παρακολουθήσεων αλλά και τα Τέμπη. Θεωρείτε ότι μετά τις 21/5/2023 η ατζέντα θα αλλάξει και ποιο εκτιμάτε ότι θα είναι το βασικό διακύβευμα;   

Ι.Φ.Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η αυτοδυναμία, η οποία συνδέεται αφενός με την ανάγκη η χώρα να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, αφετέρου με την ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο τολμηρά, ακόμα πιο αποφασιστικά και να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον.

Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι η στη χώρα μας οι σταθερές κυβερνήσεις, που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα, αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα, είναι οι πιο κατάλληλες, οι πιο δοκιμασμένες, και αυτές που μπορούν τελικά να εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα κινηθεί πολύ γρήγορα στο δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει.

Ως εκ τούτου, η Νέας Δημοκρατία πάει για την αυτοδυναμία, την οποία θα επιδιώξει να εξασφαλίσει στη δεύτερη κάλπη, εάν κι εφόσον το επιτρέπουν οι εκλογικοί συσχετισμοί. Και ως προς αυτό, είμαι αισιόδοξος.

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Α.V. -Ποια είναι η ατζέντα σας σε σχέση με την Κλιματική Αλλαγή; Θεωρείτε ότι μέσα από το ReΒrain και τη στήριξη της επιχειρηματικής Καινοτομίας μπορεί να ανακύψει ένα νέο μοντέλο, βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα και την περιοχή μας;   

Ι.Φ.Όπως και στην περίπτωση της πανδημίας, έτσι και στο μεγάλο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, σ’ αυτήν τη σύγχρονη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, επιδιώξαμε και πετύχαμε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει με τρόπο θετικό, ευρισκόμενη στην πρώτη γραμμή.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από την αρχή, έθεσε ως έναν από τους βασικούς στόχους, τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, την υιοθέτηση ενός νέου μείγματος ενεργειακής πολιτικής, την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Η χώρα μας διαθέτει πλέον έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό, ο οποίος αποτυπώνεται στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα. Πρόκειται για την κατάρτιση του εθνικού σχεδιασμού μας, ο οποίος αποτελεί τον εθνικό χάρτη για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι μας, οι οποίοι εναρμονίζονται με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2030.

Σας υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναθεώρησε τον Δεκέμβριο του 2019 το περιεχόμενο του εθνικού σχεδιασμού, τους βασικούς άξονες του οποίου είχε παρουσιάσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη του ΟΗΕ, θέτοντας υψηλούς, ρεαλιστικούς και τολμηρούς στόχους.

Το σχέδιο αυτό ενσωματώνει επενδύσεις ύψους περίπου 44 δισ. ευρώ, μέχρι το 2030, σε μια σειρά από άξονες του τομέα ενέργειας και του περιβάλλοντος, όπως οι ανανεώσιμες πηγές, οι υποδομές ηλεκτροπαραγωγής, οι διασυνοριακοί αγωγοί, τα δίκτυα και η κυκλική οικονομία. |

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα