21.3 C
Aigio
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ | Δημόσια καταγγελία απ’ την “Ποιοτική Αιγιάλεια”, για το έργο ηλεκτροφωτισμού – Αναμένεται σφοδρή αντίδραση στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο!

Ρεπορτάζ: του Αχιλλέα Ροδίτη

Το θέμα της αντικατάστασης και συντήρησης δημοτικών δικτύων ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες LED, που δυστυχώς περιτυλίγεται από ώσμωση σκανδάλου και επί μήνες απασχολεί πολλούς δήμους της χώρας, έχοντας προκαλέσει… από κινητοποιήσεις και δημόσιες καταγγελίες μέχρι και διερευνήσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την υποψία ύπαρξης καρτέλ από πλευράς εταιριών που συμμετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς, φαίνεται να απλώνεται τώρα πια και στο Αίγιο.

Όλα αυτά έρχονται στο προσκήνιο μετά την παρέμβαση της αντιπολιτευτικής παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια» της Βασιλικής Ψυχράμη, που καταγγέλλει ότι η ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού  που προωθεί η Δημοτική Αρχή Αιγιαλείας, μέσω διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη, θα στοιχίσει αρκετά εκατομμύρια παραπάνω απ’ ότι πρέπει, δεσμεύοντας τέλη δημοτών για μια 12ετία, ενώ το συνολικό κόστος θα μπορούσε να ήταν κατά αρκετά εκατομμύρια ευρώ φθηνότερο!

Συγκεκριμένα, η δημοτική παράταξη σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι το κόστος της προμήθειας και εγκατάστασης των λαμπτήρων και των φωτιστικών δεν ξεπερνά τα 2.500.000 €, υπό την διευκρίνιση μάλιστα ότι αναφέρεται σε κοστολόγιο «ευρωπαϊκών κι όχι κινέζικων υλικών», αλλά παρ’ όλα αυτά ο δήμαρχος μας φέρνει σύμβαση κόστους 9.300.000 € για 12 χρόνια . «Δηλαδή θα συντηρεί τα καινούργια φωτιστικά ο ανάδοχος, με 7.000.000 €», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Και καλεί τη Δημοτική Αρχή Αιγιαλείας: «να ματαιώσει αυτόν τον επαχθή για τους δημότες διαγωνισμό» και «ο Δήμος Αιγιαλείας να προχωρήσει σε διαγωνισμό που θα αποφέρει εξοικονόμηση για τους δημότες και όχι για τον οποιονδήποτε εργολάβο».

Σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα μείζον θέμα,  «που θα στοιχίσει στον Δήμο μας 11.300.000 € και θα δεσμεύσει τα δημοτικά τέλη για 12 ολόκληρα χρόνια…!!!».

ΣΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ…

Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί αύριο (2/2) στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει (14.30 μ.μ.) στο Πολύκεντρο Μυρτιάς Αιγίου, με την «Ποιοτική Αιγιάλεια» να καταγγέλλει ότι:

«την επιλογή έκαναν ο δήμαρχος  και τα 4 μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, που ανήκουν στην παράταξη του δημάρχου,  κυρίου Καλογερόπουλου, χωρίς να έχει ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο ούτε και οι δημότες».

Και παράλληλα, να προειδοποιεί και να ξεκαθαρίζει πως:

«Έχουμε χρέος να σταματήσουμε την διαγωνιστική διαδικασία, που θα φέρει μια δυσβάστακτη για τους δημότες σύμβαση ενεργειακής απόδοσης και να επιλέξουμε όλοι μαζί το έργο που πραγματικά θα εξασφαλίσει το συμφέρον των δημοτών και ΜΟΝΟ».

Γνωστοποιώντας ότι η αιτία αντίδρασης οφείλεται στην διερεύνηση της υπόθεσης από την πλευρά της Δημοτικής παράταξης. Υπογραμμίζοντας ότι: «Όσο η παράταξη μας ερευνά το αυτό, τόσο περισσότερο προβληματιζόμαστε και τόσο περισσότερο βεβαιωνόμαστε ότι όχι μόνο δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, αντιθέτως κινδυνεύει» και επισημαίνοντας πως: «ο Δήμος «έχει ανάγκη από ένα έργο άρτιο, ποιοτικό και οικονομικά συμφέρον για τον τόπο», που να εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας, «αλλά αυτήν την εξοικονόμηση να την καρπωθούν οι δημότες και όχι η ιδιωτική εταιρεία που θα έλθει για να μας… ‘αλλάξει τα φώτα’».

ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ

Όμως που έγκειται το πρόβλημα;

Τι είναι αυτό που κάνει την δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο και να προβαίνει σε δημόσια καταγγελία;

Αρκούν προς απάντηση οι καταγραφές περιπτώσεων καταγγελιών που στο πρόσφατο παρελθόν είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν άλλους Δήμους που προχώρησαν σε αντίστοιχα έργα (οδοφωτισμού με LED).

  • Μόλις τον Ιούνιο του 2021 η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχώρησε σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους,  στις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων στις Περιφέρειες Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διερευνώντας αν υπάρχει Καρτέλ σε εταιρείες που αναλαμβάνουν τέτοια δημόσια έργα εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης συστημάτων φωτισμού και προμήθειας συναφούς εξοπλισμούς στους ΟΤΑ.
  • Επιπλέον, αρχές του έτους έγινε ευρέως γνωστή η είδηση της ποινικής δίωξης που άσκησε ο Εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης στον πρώην δημάρχου Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη και στα πρώην μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, για συνολική περιουσιακή ζημία του Δήμου Θερμαϊκού άνω των 120.000 ευρώ, για υπερκοστολογημένο έργο LED συνολικού κόστος 3.632.828 ευρώ.
  • Τέλη Ιουνίου 2021, η ΠΟΕ-ΟΤΑ δημοσιοποίησε τη στήριξη της σε αγώνα του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας και κατήγγειλε την Διοίκηση του Δήμου, ότι… επιχείρησε να αναθέσει σε ιδιώτη έργο αντικατάστασης φωτιστικών με νέας τεχνολογίας τύπου LED, με κόστος των 3.724.292,26 ευρώ για 9 χρόνια, παρακάμπτοντας προγενέστερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που υιοθετούσε πρόταση της Υπηρεσίας Ηλεκτροφωτισμού και του Σωματείου Εργαζομένων, για πραγματοποίηση του εν λόγω έργου με ιδία μέσα! Και με μόνο κόστος το ποσό του 1.090.842,80 ευρώ, που αφορούσε μονάχα την προμήθεια των λαμπτήρων!
  • Επίσης, για το ίδιο ζήτημα υπήρξε αντιπαράθεση και στον Δήμο Ωραιοκάστρου, όταν ο επικεφαλής της παράταξης Α.Ν.Α.Σ.Α. Παντελής Σκαρλάτος κατηγόρησε τον Δήμαρχο Παντελή Τσακίρη για την προώθηση «φωτογραφικού» διαγωνισμού.

Γενικότερα, το θέμα της Ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού (LED) έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις πανελλαδικά, τόσο για τους όρους διακήρυξης των διαγωνισμών που κατατίθενται, όσο και για τις τιμές προμήθειας από τους εργολάβους που γίνονται ανάδοχοι των έργων αυτών. Μάλιστα και το Ελεγκτικό Συνέδριο έβαλε στο στόχαστρό του καταγγελλόμενους «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς, γνωμοδοτώντας αρνητικά για πολλούς εξ αυτών.

Οι κύριες ενστάσεις εστιάζονται:

  • Πρώτον: στο ότι αρκετοί Δήμοι μπορούν και έχουν την δυνατότητα να τοποθετήσουν οι ίδιοι τους λαμπτήρες LED χωρίς την παρουσία ιδιώτη και δίχως περαιτέρω επιβάρυνση στον πολίτη. Και η χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης των οδικών δικτύων γίνεται είτε με ιδίους πόρους, είτε με την σύναψη δανειακής σύμβασης (κυρίως μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων) είτε μέσω της εκχώρησης μέρους των ανταποδοτικών τελών απευθείας στην εργολάβο εταιρεία.
  • Δεύτερον: ότι υπάρχουν Δήμοι που αγοράζουν το ίδιο προϊόν σε διαφορετικές τιμές, με μεγάλη απόκλιση μεταξύ τους. Όπως, για παράδειγμα, συνέβη με τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη που η απόκτηση του προϊόντος υπολογίστηκε σε 250% πάνω απ’ ότι το προμηθευόταν ο Δήμος Ιλίου.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα