Στο προσκήνιο έρχεται βαθμηδόν και επισήμως το παρασκήνιο για το πώς μετεωρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τις πρώτες ώρες και ημέρες που ακολούθησαν της εκλογικής κατραπακιάς που δέχθηκε το κόμμα και “πάγωσε” μέχρι και τους τοίχους της Κουμουνδούρου.
Η παραίτηση
Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη ομολόγησε πως η πρώτη του σκέψη ήταν η παραίτηση. Όπερ και επιβεβαιώνει τις συνομιλίες του κατά την πρώτη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου που μετέφερε το “Κ” στο προηγούμενο φύλλο του περί και της σκέψης του ακόμη και να παραδώσει εν κινήσει το κόμμα σε άλλη ηγεσία, την οποία απέρριψε και γιατί, όπως είπε στους συνεργάτες του, “δεν θα ήταν έντιμο”. Κανείς δεν διαφώνησε επ’ αυτού αλλά και επί της απόφασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει και για τη νέα μάχη.
Ο ίδιος, την περασμένη εβδομάδα, “καθάρισε” το πεδίο στο ζήτημα αυτό: Δεν έφυγα, δεν φεύγω, είμαι και θα είμαι παρών. Τη σκέψη της παραίτησης, εξάλλου, απέδωσε στο γεγονός ότι είναι “άνθρωπος και όχι μηχανή”. Η προσωπική του ανασύνταξη επετεύχθη ταχέως και κανείς δεν υπάρχει περίπτωση να θέσει δημόσια έως τις 25 Ιουνίου –ακόμα και να υπονοήσει– θέμα επόμενης μέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τον νυν πρόεδρό του στο τιμόνι.
Σχέδια
Από κει και πέρα, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και το ορόσημο για την επόμενη μέρα του κόμματος: Δεν κάνει σκέψεις για το μετά πριν από τις επικείμενες εκλογές, είπε, επιβεβαιώνοντας το κατά πολλούς αυτονόητο: Οι όποιες αποφάσεις του σχετικά με την παραμονή ή τη διαδικασία της διαδοχής του θα είναι συναρτήσει και του εκλογικού αποτελέσματος. Κοινώς, σε ποιον βαθμό θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να διορθώσει το 20% που έλαβε την 21η Μαΐου.
Το παρασκήνιο, οι συζητήσεις και τα σχέδια επί χάρτου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πλήρη εξέλιξη όμως ακόμη και για το εάν υπάρχει συγκεκριμένος πήχης για τον αρχηγό του. Μια βελτίωση εκλογική επίδοσης 3-4 μονάδων για παράδειγμα, θα σήμαινε “λήξη” της συζήτησης; Ή, αντίθετα, μια περαιτέρω πτώση στα εκλογικά ποσοστά του συνεπάγεται de facto πως θα ανοίξει επίσημα και η κούρσα διαδοχής;
Τίποτε από τα δυο δεν μπορεί να “κλειδώσει” ως ασφαλής εκτίμηση για το πώς θα κυλήσουν οι εξελίξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του τους επόμενους μήνες.
Ερωτήματα
Το μόνο που δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση –βάσει των παρόντων δεδομένων– είναι η διεξαγωγή ενός έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το πιθανότερο στο τέλος του τρέχοντος έτους και όχι μεσούντος του θέρους. Κατά τον “Νοέμβριο”, τοποθετούν χρονικά τη διεξαγωγή του, καλά πληροφορημένες πηγές.
Οι συζητήσεις για το έκτακτο συνέδριο προφανώς γεννούν ακόμη περισσότερα ερωτήματα: Στο συνέδριο αυτό ο κ. Τσίπρας θα επαναβεβαιώσει την πρόθεσή του να παραμείνει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ; Θα υπάρξουν ανθυποψήφιοι στη διεκδίκηση της ηγεσίας που θα βγουν “αντιπαραθετικά” προς τον ίδιο; Και πώς θα αναδειχθεί η ηγεσία; Ξανά από την προσφυγή στη βάση του κόμματος, όπως είχε εκλεγεί ( χωρίς αντίπαλο) ο κ. Τσίπρας το 2022;
Σημειωτέον, πάντως, πως ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και τα εκλογικά του αποτελέσματα (Star), υπενθύμισε πως το κόμμα του έχει περάσει σκαμπανεβάσματα και δεν ορρωδεί προ αυτών. Από το 3% που ήταν , βρέθηκε στο 35% και την κυβέρνηση, επί δικών του ημερών.
Απάντηση που εκ των κορυφαίων στελεχών του κόμματός του (και συνεργάτες του), κάθε άλλο παρά ως πρόθεση να δρομολογήσει τη διαδοχή του, αποχωρώντας από την ηγεσία, δεν ερμήνευσαν.