Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ
Είκοσι οκτώ χρόνια μετά την εξαγορά της Χαρτοποιίας από τον τότε Δήμο Αιγίου, μια απόφαση «βόμβα» που στάλθηκε στο Δήμο Αιγιάλειας θα προκαλέσει νέες πολιτικές αναταράξεις σε πολλά πρόσωπα που έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια από το δημοτικό προσκήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν σήμερα το απόγευμα στο aigiovoice και επιβεβαιώθηκαν από επίσημη πηγή του Δήμου, το Ελεγκτικό Συνέδριο που έκρινε εκείνη την εποχή την σκοπιμότητα της εξαγοράς της Χαρτοποιίας Αιγίου, καταλόγισε το ποσό της εξαγοράς «στους κληρονόμους» με το αιτιολογικό ότι η εξαγορά δεν ήταν σκόπιμη και συμφέρουσα εκείνη την περίοδο για τα συμφέροντα του Δήμου και δεν υπήρχε ισχυρή αιτιολογική βάση για τόσο μεγάλη δαπάνη από το δημοτικό ταμείο. Αυτό που απομένει να διευκρινιστεί είναι σε ποιους κληρονόμους αναφέρεται ο συγκεκριμένος καταλογισμός.
Εύλογη είναι η απορία πως είναι δυνατόν μετά από είκοσι οκτώ ολόκληρα χρόνια να εκδίδεται μια τέτοια απόφαση καταλογισμού από το ενδιάμεσο μονοπρόσωπο όργανο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μάλιστα την στιγμή που εκείνη την εποχή της εξαγοράς της Χαρτοποιίας είχε υποβληθεί ένσταση επί του καταλογισμού και είχε γίνει δεκτή. Για την ιστορία θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εξαγορά του εργοστασίου είχε αποφασιστεί κατά τους τελευταίους μήνες της δημοτικής θητείας Σιαβελή στο Δήμο Αιγίου, με το ποσό των 500 εκατομμυρίων δραχμών τότε, με ταυτόχρονη εγγύηση προσωπικής περιουσίας του τότε δημάρχου. Λίγους μήνες αργότερα ανέλαβε το Δήμο Αιγίου ο Αλέκος Μέγαρης και τότε έφτασε στο Δήμο η καταρχήν απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που απέρριψε την σκοπιμότητα της εξαγοράς και καταλόγισε το ποσό στους δημοτικούς συμβούλους που είχαν ψηφίσει την συγκεκριμένη εξαγορά. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η εξαγορά έγινε εσπευσμένα και με τον κίνδυνο να χάσει η πόλη το εργοστάσιο ενώ ήδη υπήρχε η προοπτική της δημιουργίας Σχολής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ο τότε καταλογισμός του ποσού της εξαγοράς, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, είχε προκαλέσει έντονες δημοτικές αναταράξεις, ωστόσο δεν υλοποιήθηκε στην πράξη καθώς τον προσέβαλλε ο Δήμος, υποβάλλοντας στο αρμόδιο όργανο το αιτιολογικό της εξαγοράς και την μελλοντική του σκοπιμότητα.
Μετά από 28 ολόκληρα χρόνια, επανέρχεται ένα ενδιάμεσο όργανο του Ελεγκτικού και καταλογίζει το ποσό της εξαγοράς για τους ίδιους περίπου λόγους. Εν τω μεταξύ όμως, η σκοπιμότητα της εξαγοράς έχει κριθεί και θα πρέπει να θεωρείται τετελεσμένη καθώς στο πρώην εργοστάσιο λειτουργεί Τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και κατά συνέπεια η εξαγορά ήταν προς το συμφέρον του Δήμου και της περιοχής γενικότερα.
Θεωρείται δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν διευκρινιστικές λεπτομέρειες από το Δήμο Αιγιάλειας ενώ είναι πολύ πιθανό να σχολιαστεί η είδηση από πρόσωπα που είχαν διατελέσει δημοτικοί σύμβουλοι.