11.2 C
Aigio
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Το σχέδιο της Kυβέρνησης για τους καταθέτες

Την αύξηση της πραγματικής απόδοσης των καταθέσεων βάζει πλέον ως στόχο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αφού η διαφορά των επιτοκίων δανεισμού από αυτό των καταθέσεων, το λεγόμενο επιτοκιακό περιθώριο, έφτασε τον Μάιο το 5,6%.

Από τον Μάιο όμως, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια του ευρώ επιπλέον κατά 0,25% στις 15 Ιουνίου και σχεδιάζει και νέα αύξηση των επιτοκίων (μάλλον κατά 0,25%) στη συνεδρίαση του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής που θα γίνει στις 27 του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι από την τελευταία μέτρηση της Τράπεζας της Ελλάδας, το επιτοκιακό περιθώριο θα έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο τέλος του μήνα.

Οι ίδιες οι εμπορικές τράπεζες είχαν αναγνωρίσει κατά τις συναντήσεις που είχαν με τον τέως υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα τον περασμένο Φεβρουάριο τη μεγάλη “ψαλίδα” μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού από τα επιτόκια καταθέσεων, προχωρώντας μάλιστα σε κάποιες επιλεκτικές αυξήσεις επιτοκίων για τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Από το σημείο αυτό, θα ανοίξει σήμερα ο νέος κύκλος των συναντήσεων του νέου υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη με τις διοικήσεις των τραπεζών κατά τις οποίες θα τεθούν και όλα τα υπόλοιπα θέματα των τραπεζών.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα θυμίσει στις διοικήσεις τη δέσμευση που ανέλαβαν. Ωστόσο, αναμένεται να πάρει ξανά την απάντηση ότι για τη μεγάλη “ψαλίδα” των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων, οφείλεται ότι στα επιτόκια καταθέσεων συνυπολογίζονται και λεγόμενες καταθέσεις πρώτης ζήτησης (απλοί λογαριασμοί καταθέσεων, λογαριασμοί όψεως), οι οποίες είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία άτοκες.

Το σχέδιο για τις καταθέσεις
Ωστόσο, το ΥΠΟΙΟ δεν σκοπεύει να περιοριστεί μόνο στην απευθείας πίεση στις εμπορικές τράπεζες για την αύξηση των επιτοκίων των καταθέσεων.

Συγκεκριμένα, σχεδιάζει να αυξήσει τον ανταγωνισμό σε ό,τι αφορά τα επιτόκια καταθέσεων, βάζοντας περισσότερο στο προσκήνιο και τις μικρότερες τράπεζες, οι οποίες δίνουν ήδη υψηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις τους.

Με την ενεργοποίηση για 3η φορά του σχεδίου Ηρακλής σχεδιάζεται να συμπεριλάβει και τα κόκκινα δάνεια των συνεταιριστικών και άλλων μικρότερων τραπεζών, ώστε να τους αυξήσει τα περιθώρια για ακόμη δελεαστικότερα καταθετικά προϊόντα.

Αν το σχέδιο λειτουργήσει σε αυτό το σημείο τότε και οι μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες θα αναγκαστούν να κάνουν καλύτερες προτάσεις για να μη δουν τις καταθέσεις ύψους 140 δις των νοικοκυριών, ή τουλάχιστον ένα μέρος τους, να μεταφέρεται στις μικρότερες τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη συζήτηση αφορά τον ένα στους τέσσερεις καταθέτες που έχει στην τράπεζα πάνω από 5000 ευρώ, αφού οι τρεις στους (ποσοστό 72,3%), έχουν υπόλοιπα πολύ μικρότερα των 1000 ευρώ.

Η εναλλακτική των ομολόγων
Κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε και την κατάργηση της φορολογίας στα ελληνικά ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.

Με τον τρόπο αυτό, οι τίτλοι του ελληνικού δημοσίου θα εμφανιστούν ως ιδανική λύση αποταμίευσης αφού πλέον απαλλάσσεται από τη φορολογία του 15% αν πωλούνταν στη δευτερογενή αγορά πριν τη λήξη τους. Αν τα ομόλογα παρακρατούνταν μέχρι και τη λήξη τους, τότε οι κάτοχοι δεν φορολογούνταν.

Πλέον, με τη ρύθμιση του ΥΠΟΙΟ τα ομόλογα δεν θα έχουν σε καμία περίπτωση φορολογική επιβάρυνση, ενώ οι τόκοι των καταθέσεων θα συνεχίζουν να υπόκεινται σε φόρο 15%.

Ένα επιπλέον “προνόμιο” των ομολόγων αλλά και των εντόκων γραμματίων του δημοσίου, προς το παρόν, είναι και η υψηλή τους απόδοση σε σύγκριση με τις καταθέσεις. Μια καλή απόδοση σε προθεσμιακή κατάθεση σε ετησιοποιημένη βάση δεν ξεπερνά το 1,8% ενώ η καθαρή απόδοση του ομολόγου (αφαιρουμένων και των προμηθειών αγοράς) ξεπερνά το 3 %. Με άλλα λόγια, αν σκεφτεί κανείς ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στο 1,8%, ο κάτοχος ομολόγων έχει πραγματική απόδοση των καταθέσεων του.

Από την άλλη, η απόκτηση ομολόγων είναι μια διαδικασία πιο πολύπλοκη από ότι το άνοιγμα λογαριασμού καταθέσεων. Επίσης, υπάρχει και το κακό προηγούμενο του PSI όταν τα ομόλογα των ιδιωτών κουρεύτηκαν κατά 73%.

capital

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα