Οι ρυθμίσεις δανείων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με την Ένωση των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα, με τον υπουργό να ζητά ενημέρωση για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους και τη στρατηγική που θα εφαρμοστεί από εδώ και στο εξής.
Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση δεν είναι Άη Βασίλης
Παράλληλα, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου με τους servicers με στόχο την λήψη μέτρων και την υιοθέτηση πολιτικών που θα οδηγήσουν σε αύξηση των βιώσιμων ρυθμίσεων.
Κομβικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση θα παίξουν οι επικείμενες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν την παραγωγή περισσότερων και πιο ποιοτικών λύσεων θεραπείας κόκκινων οφειλών.
Οι ρυθμίσεις
Από την πλευρά τους, οι διαχειριστές παρουσίασαν το έργο που έχει συντελεστεί το 2023 σε αυτόν τον τομέα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, στο α΄ εξάμηνο του 2023 οι νέες ρυθμίσεις δανείων έφτασαν τα 3,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 35% και ξεπέρασαν το στόχο που είχε τεθεί στα τέλη της περασμένης χρονιάς.
Αναφορά έγινε και στην αύξηση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού (μέχρι τον Ιούνιο 6.254 επιτυχείς ρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε 2,33 δις ευρώ αρχικών οφειλών).
Από την πλευρά της κυβέρνησης έγινε γνωστό ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία που θα ορίζει ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers.
Με υποχρέωση να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. Και με ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες.
Τέλος, έγινε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων.