18.5 C
Aigio
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Αιγιάλεια: Πολιτικές υψηλού ρίσκου που έβαλαν την κοινωνία σε κίνδυνο και ακύρωσαν τα δημοτικά τέλη

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2022 ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ

Σε αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες για την ομαλότητα του Δημοτικού Συμβουλίου και ευρύτερα του Δήμου, οδηγείται η πολιτική της ψηφοφορίας στα όρια της νομιμότητας που οδηγεί σειρά αποφάσεων σε έλεγχο νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας. Το πρώτο ηχηρό «καμπανάκι» για τη δημοτική αρχή χτύπησε και θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή ως προς τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Η απόφαση για τον καθορισμό δημοτικών τελών έτους 2022 απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση καθώς έγινε δεκτή η ένσταση που είχαν καταθέσει από τις 28 Δεκεμβρίου, τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης, για μεροληπτική στάση του Δήμου έναντι συγκεκριμένης εταιρείας. Οι σύμβουλοι που είχαν καταθέσει την ένσταση ήταν ο Π. Παπαγιαννακόπουλος, ο Γ. Γιοβάς, ο Β. Τομαράς και ο Π. Γιαννούλης. Η απόφαση της Περιφέρειας που έκανε δεκτή την ένσταση κοινοποιήθηκε χθες στο Δήμο και το περιεχόμενό της επικεντρώνεται στα εξής ζητήματα: κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας των δημοτικών τελών δεν θα έπρεπε να μετάσχουν στην ψηφοφορία η κα. Ψυχράμη που είναι σύζυγος του γενικού διευθυντή της εταιρείας και ο σύμβουλος κ. Μάρκου που εργάζεται στη συγκεκριμένη εταιρεία. Η Περιφέρεια δηλαδή αναφέρεται σε κώλυμα των συγκεκριμένων συμβούλων κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας. Η απόφαση επίσης κάνει δεκτό το αιτιολογικό της μεροληπτικής στάσης έναντι της συγκεκριμένης εταιρείας και για τους λόγους αυτούς ακυρώνεται η απόφαση περί καθορισμού δημοτικών τελών έτους 2022 στο Δήμο Αιγιάλειας.

Η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί ξανά τόσο στην Οικονομική όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι αντιδράσεις στη δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση

Οι πρώτες αντιδράσεις για την ακύρωση των δημιοτικών τελών ήταν αναμενόμενες και μάλλον ήπιες σε επίπεδο δημοτικής αρχής. Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά υποστήριξε ότι ο Δήμος είναι αναγκασμένος να συμμορφωθεί με την απόφαση, η οποία πράγματι οδηγεί σε επανάληψη της όλης διαδικασίας, πρώτα στην Οικονομική Επιτροπή και ακολούθως στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με τα δεδομένα αυτά δεν μπορεί να ψηφιστεί ο νέος προϋπολογισμός για το 2022. Η ημερομηνία συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, πάντως το πιθανότερο είναι να συγκληθεί το συμβούλιο την άλλη Δευτέρα για να ψηφίσει εκ νέου τα δημοτικά τέλη.

«Για δικαίωση» έκανε λόγο η μείζονα αντιπολίτευση και συγκεκριμένα ένας εκ των τεσσάρων συμβούλων που υπογράφουν την ένσταση για τα δημοτικά τέλη. Δικαίωση ως προς την πολιτική που ασκείται και όχι ως προς την εξέλιξη που αναμφίβολα οδηγεί τη δημοτική αρχή σε επανάληψη της διαδικασίας, κατά την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει το Δήμο ενιαία και χωρίς διακρίσεις.

«Το ζήτημα είναι καθαρά τυπικό» υποστήριξε η κα. Ψυχράμη και πρόσθεσε: Τυπικό διότι στην επίμαχη ψηφοφορία η εισήγηση για τον καθορισμό δημοτικών τελών περιελάμβανε 4 συντελεστές επιχειρήσεων, αλλά δεν περιείχε συντελεστή για συνεταιριστικές οργανώσεις. Εμείς αυτό θα προτείνουμε, δηλαδή έναν ξεχωριστό συντελεστή για συνεταιριστικές οργανώσεις και το ζήτημα μπορεί να διορθωθεί.

         Οι πολίτες θα αργήσουν να δουν μειώσεις

Το αποτέλεσμα για την κοινωνία της Αιγιάλειας είναι ότι θα αργήσει να δει μειώσεις δημοτικών τελών στους λογαριασμούς του ρεύματος. Δεδομένου ότι δεν έχουν καθοριστεί δημοτικά τέλη για το 2022, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι συντελεστές του προηγούμενου έτους μέχρι να ληφθούν αποφάσεις από Οικονομική Επιτροπή και Δημοτικό Συμβούλιο.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα