17.4 C
Aigio
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Δάνεια από “Μη Τράπεζες” έχουμε μελετήσει ήδη στη Δυτική Ελλάδα

Όπως έγινε γνωστό μέσω δημοσιευμάτων σε μέσα πανελλαδικής εμβέλειας την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση κινείται ήδη προς την κατεύθυνση της χορήγησης δανείων μέσω «μη… τραπεζών».

Είναι ένα σχέδιο στο οποίο αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σε ενημέρωση του προς τραπεζίτες, λέγοντας ότι μελετάται το θεσμικό πλαίσιο για την είσοδο των εταιρειών Fintec στην χορήγηση δανείων. Ενώ θα καταστεί και ανταγωνιστής των τραπεζών στη συγκέντρωση καταθέσεων, με την κατάργηση του φόρου στους τόκους από έντοκα γραμμάτια και ομόλογα.

Με την τοποθέτηση του αυτή, ο κ. Χατζηδάκης θέλησε να δείξει την αποφασιστικότητα που υπάρχει ώστε να κλιμακωθεί εκ μέρους της κυβέρνησης η πίεση προς τις τράπεζες προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, (σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, η ψαλίδα, από το 3,95% τον Ιούνιο του 2022 και πριν αρχίσουν οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, έχει ανοίξει στο 5,76%, τον Μάιο του 2023), και μέσα από πρωτοβουλίες να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

Αλλά αυτό το σχέδιο, δεν είναι κάτι καινούργιο. Η προοπτική είχε εκφραστεί απ’ τον Δεκέμβριο του 2022, από τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Πατέλη. Αλλά υπάρχει κάτι επίσης πιο ενδιαφέρον σε τοπικό επίπεδο: Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα αντίστοιχο εναλλακτικό περιφερειακό «εργαλείο» χρηματοδότησης ΜΜΕ έχει εξετάσει από τις αρχές της θητείας της η Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας μέσω ειδικής Μελέτης που έγινε.

Κινούμενη προς αναζήτηση εναλλακτικών με βάση το σκεπτικό ότι πρέπει να στηριχθεί, πιο αποφασιστικά κι αποτελεσματικά, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η Περιφερειακή Αρχή άρχισε από το 2019 να αναζητεί διεξόδους.

Σύμφωνα με τον Αχαιό Οικονομολόγο κ. Ηρακλή Ρούπα ο οποίος είναι απόλυτος γνώστης του θέματος, «διέξοδοι υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει και η πολιτική βούληση». Και στην περίπτωση της Π.Δ.Ε. είναι προφανές ότι αυτή η «πολιτική βούληση» υπήρξε και υπάρχει. Γι’ αυτό έγινε και η Μελέτη.

Σύμφωνα με τον κ. Ρούπα, το σχέδιο περιλαμβάνει την σύσταση ενός Εναλλακτικού Περιφερειακού Χρηματοδοτικού Φορέα με τον «μηχανισμό» να λειτουργεί έχοντας ως βασικό μέρος του, τα Επιμελητήρια, τα οποία μπορούν να εντοπίσουν – πιστοποιήσουν δικαιούχους, εγγυηθούν και ελέγξουν την διαδικασία.

«Έτσι, με κονδύλια από ΕΣΠΑ μπορούν να χρηματοδοτηθούν στοχευμένες επιχειρήσεις, πάντα σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια. Επιχειρήσεις που βρίσκονται εκτός του πεδίου χρηματοδότησης των τραπεζών. Που δεν πληρούν, με άλλα λόγια, τις αυστηρές προϋποθέσεις που βάζουν για να χρηματοδοτήσουν», σημειώνει ο κ. Ρούπας.
Εξηγεί ότι «αυτό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της Οικονομίας και της Επιχειρηματικότητας» και με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αρθούν οι αδικίες, να ξεπεραστούν δυσκολίες και εμπόδια, και «εν τέλει, τα λεφτά να φτάσουν πραγματικά εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, στην πραγματική αγορά», τονίζει.

politeianews.gr

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα