7 C
Aigio
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Φωκίων Ζαΐμης: Αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη της κακοποίησης των γυναικών -Χρειαζόμαστε μια κοινωνία δίκαιη και υγιή

«Μηδενική ανοχή σε περιστατικά παρενόχλησης και βίας εις βάρος γυναικών έχει αποφασίσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και γι’ αυτό ήδη υπάρχει ένα πλέγμα δράσεων και μέτρων που θα ενταθούν το επόμενο διάστημα», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου Αιγίου τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023.

Ο κ. Ζαΐμης συμπλήρωσε ότι τα περιστατικά κακοποίησης σε βάρος των γυναικών πρέπει να καταγγέλλονται και να διώκονται από το νόμο επισημαίνοντας: «Από την πλευρά μας οφείλουμε να αφυπνίσουμε συνειδήσεις και να σπάσουμε την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής. Θέλουμε να γνωρίζουν οι γυναίκες στην ΠΔΕ που βίωσαν κακοποιητικές συμπεριφορές πως βρισκόμαστε στο πλευρό τους. Επίσης, σε συνεργασία με την Υφυπουργό κυρία Συρεγγέλα σχεδιάσαμε από κοινού δράσεις που  προβλέπονται στο  Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, για πρώτη φορά από όλα τα Υπουργεία. Ειδικότερα, ενώ, ταυτόχρονα, μέσω του Κέντρου Καινοτομίας για τις Γυναίκες προβλέπονται δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και έχουν στόχο την υποστήριξη και προώθηση των θεμάτων έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας των γυναικών στην Ελλάδα δίνοντας έμφαση στις κακοποιημένες γυναίκες».

Για την κακοκοποίηση των γυναικών μίλησε, ακόμα, ο καρδιολόγος Νίκος Σπηλιόπουλος, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος του ΠΣΕΚ Ιωάννης Καλαβρουζιώτης και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά.

«Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για την ισότητα και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματα των γυναικών για μια κοινωνία δίκαιη και υγιής».

Ενδεικτικά από τα σημαντικότερα μέτρα που έχουν ληφθεί ο κ. Ζαΐμης τόνισε ιδιαίτερα:

  • Την εξασφάλιση προσωρινών καταλυμάτων για τη δωρεάν διαμονή και τη σίτιση των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και των ανήλικων παιδιών τους, που έχρηζαν άμεσα και επείγουσας απομάκρυνσης από την οικογενειακή τους στέγη.
  • Την πλήρη ενεργοποίηση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης  για τη Βία κατά των Γυναικών.
  • Την στήριξη άνεργων γυναικών θυμάτων βίας σε συνεργασία με την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).
  • Την δημιουργία κεντρικής διαδικτυακής πύλης, metoo.gr , με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας.
  • Την θέση του Ν. 4808/2021 Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξέταση της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.
  • Την έναρξη πιλοτικής εφαρμογής της Εργαλείου Εκτίμησης Κινδύνου ενδοοικογενειακής βίας για γυναίκες θύματα προκειμένου να εκτιμηθεί το επίπεδο κινδύνου επανάληψης της βίας στο στενό τους περιβάλλον.

Αλλά και σε πιο πρακτικό επίπεδο, τις δωρεάν κλήσεις προς την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 για τους/τις συνδρομητές/τριες των εταιρειών Vodafone, Wind και Cosmote και φυσικά την Πιλοτική λειτουργία της εφαρμογής “PanicButton”, για γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας για να ειδοποιηθεί άμεσα η Ελληνική Αστυνομία σε περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή τους.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα