Ποδαρικό µε αυξήσεις στις τιμές ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας θα κάνει το φθινόπωρο. Η υψηλή διακύμανση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου τις τελευταίες ημέρες έχει πυροδοτήσει μια αυξητική τάση και στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος, οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς θα είναι αυξημένες τον Σεπτέμβριο κατά 10%-15% σε σχέση με αυτές του Αυγούστου. Η αύξηση αυτή αναμένεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της να περάσει στα τιμολόγια λιανικής του Σεπτεμβρίου, που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι σήμερα Κυριακή 20/8, και η τελική επιβάρυνση για τους καταναλωτές θα κριθεί από το εάν η κυβέρνηση θα παρέχει στήριξη μέσω επιδοτήσεων όπως έκανε μέχρι σήμερα, τα επίπεδα που αυτές θα κινηθούν και την κλίμακα καταναλωτών που θα καλύψουν.
Φόβοι για ακριβότερο ρεύμα
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει προαναγγείλει την κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων και τη συνέχισή τους με στόχευση στις ευάλωτες ενεργειακά ομάδες, τις οποίες διαχώρισε από τους κοινωνικά ευάλωτους, βάζοντας στην εξίσωση και κριτήρια γεωγραφικά ως παράγοντα που διαφοροποιεί το κόστος θέρμανσης. Το νέο μοντέλο επιδοτήσεων καταρτίζεται αυτή την περίοδο από το ΥΠΕΝ και σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ο αρμόδιος υπουργός δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής το πότε θα μπει τέλος στις οριζόντιες επιδοτήσεις. Δεδομένου ωστόσο ότι έχει ήδη παρατείνει τα έκτακτα μέτρα στην αγορά ηλεκτρισμού που έληγαν τον Σεπτέμβριο μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου, το πιθανότερο είναι αυτό να συμβεί από το νέο έτος. Σε κάθε περίπτωση θα αξιολογηθεί και η πορεία των τιμών, η οποία έχει μπει σε ανοδική φάση, με τους παράγοντες της αγοράς να θεωρούν δεδομένη μια οριζόντια κυβερνητική στήριξη και για τις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου.
Οι πάροχοι ανακοινώνουν σήμερα τις χρεώσεις Σεπτεμβρίου – Δεν έχει αποφασιστεί εάν θα υπάρξει κρατική επιδότηση.
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, η επιδότηση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10% υψηλότερη από αυτή του Αυγούστου για να μην υπάρξει επιβάρυνση για τους καταναλωτές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιδότηση του Αυγούστου ανήλθε σε 10 ευρώ/MWh (1 λεπτό/KWh), ενώ και τον Σεπτέμβριο, όπως συμβαίνει από τον περασμένο Αύγουστο που καθιερώθηκε για πρώτη φορά το μέτρο των επιδοτήσεων, σημείο αναφοράς για το ύψος της θα αποτελέσει το τιμολόγιο της ΔΕΗ.
Οι πρόσφατες αναταράξεις στη διεθνή αγορά του LNG, πάντως, έχουν επαναφέρει σε ολόκληρη την Ευρώπη τις ανησυχίες για την επάρκεια αλλά και την πορεία των τιμών τη χειμερινή περίοδο, παρότι τα αποθέματα αερίου της Ε.Ε. έφτασαν στο 90,12%, υπερβαίνοντας από τώρα τον στόχο για πλήρωση 90% των αποθηκών μέχρι τον Νοέμβριο. Η αγορά του φυσικού αερίου παραμένει ευαίσθητη και αντιδρά ακραία σε κάθε πιθανή διαταραχή, όπως φάνηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν η ανησυχία για τις προμήθειες LNG εξαιτίας της σχεδιαζόμενης απεργίας των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της Chevron και της Woodside Εnergy στην Αυστραλία πυροδότησε αύξηση της τάξεως του 40% στις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων του Σεπτεμβρίου. Οι τιμές του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF κυμάνθηκαν γύρω στα 38 ευρώ/MWh αυτή την εβδομάδα, οδηγώντας προς τα πάνω και τις τιμές ρεύματος στις χονδρεμπορικές αγορές της Ευρώπης.
Από την απότομη χαμηλή διακύμανση των 59,65 ευρώ/MWh το περασμένο Σάββατο και των 53,3 ευρώ/MWh την Κυριακή (13 Αυγούστου), η μέση τιμή στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά σκαρφάλωσε τη Δευτέρα στα 96,18 ευρώ/MWh και μετά μια μικρή υποχώρηση την Τρίτη και την Τετάρτη, επέστρεψε στα 102,78 ευρώ/MWh την Πέμπτη και στα 107,5 ευρώ/MWh την Παρασκευή.