12.8 C
Aigio
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Κωνσταντίνος Ζησιμόπουλος: Με πυξίδα τον Άνθρωπο – Ο εξαίρετος επιστήμονας & υποψήφιος με τον Ν. Φαρμάκη αναλύει τ’ όραμα του για την Δυτ. Ελλάδα…

Κωνσταντίνος Α. Ζησιμόπουλος, MD, PhD

Ειδικός Παθολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών

Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Πανεπιστημίου Πατρών

Ένας εξαιρετικός επιστήμων, ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Αυτά τα δύο είναι τα πρώτα χαρακτηριστικά που αντιλαμβάνεσαι γνωρίζοντας τον υποψήφιο του Νεκτάριου Φαρμάκη στις προσεχείς εκλογές, τον Ιατρό – Ειδικό Παθολόγο MD, PhD & Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν. Πατρών, κ. Κωνσταντίνο Α. Ζησιμόπουλο.

Πήρε την απόφαση να διεκδικήσει την ψήφο όλων ημών των συμπολιτών του στην Αχαϊα, διεκδικώντας μια θέση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μέσα από την παράταξη του νυν Περιφερειάρχη.

Κι είναι σίγουρο ότι η δική του παρουσία έχει να προσδώσει πολλά θετικά την τοπική αυτοδιοίκηση, αν κρίνουμε από την μέχρι τώρα ανιδιοτελή προσφορά του στην Κοινωνία, μέσω της Ιατρικής.

Στην πρώτη του παρέμβαση μέσω του Aigiovoice.gr, ο κ. Ζησιμόπουλος εξηγεί “γιατί η Δυτική Ελλάδα είναι “Φάρος Πολιτισμού”. Και αναλύει το σκεπτικό του με το παρακάτω αξιοπρόσεκτο άρθρο του…:

Κ. Ζησιμόπουλος: «Φάρος Πολιτισμού η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας»

“Φάρο πολιτισμού αποτελεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με το πολιτιστικό απόθεμα που διαθέτει. Απόθεμα το οποίο χρονολογείται από την Μυκηναϊκή εποχή και ακόμη παλαιότερα και συνεχίζει αφήνοντας αποτύπωμα από κάθε σημαντική εποχή της Ελληνικής ιστορίας.

Και οι τρεις νομοί της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία & Ηλέια – έχουν αναδείξει πληθώρα πολιτιστικών θησαυρών, ενώ από τα εδάφη τους η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει διαρκώς στο φως και νέα ευρήματα πολλά από τα οποία έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάζουμε στα σύγχρονα μουσεία που διαθέτει η χώρα μας.

Κτίσματα, ναοί, θέατρα, κεραμικά, αγάλματα, κοσμήματα είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα τα οποία μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει ερχόμενος στην Περιφέρειά μας. Χιλιάδες σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος – ξεπερνούν τις 5000 – βρίσκονται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πόλο τουριστικής έλξης και όχημα ανάπτυξης.

Αναρίθμητοι οι θησαυροί της Ηλείας σε Πελόπιο, Σκαφιδιά, Ήλιδα, Κακόβατο, Κυλλήνη, Φιγαλεία, Πλατιάνα, Φειά, Χλεμούτσι, Γλαρέντζα και τόσες άλλες περιοχές που συνδυάζουν φυσικό κάλλος με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

image description

Η Αχαΐα δεν φείδεται πολιτιστικής κληρονομιάς, κατέχοντας σημαντική θέση στην Ιστορία ως περιοχή όπου άκμασε η Αχαϊκή Συμπολιτεία. Αλλά και στη Βυζαντινή και Υστεροβυζαντινή περίοδο η Αχαΐα αποτέλεσε, λόγω της σημαντικής γεωπολιτικής θέσης της, σημαντικό κέντρο οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας.

Το Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, το Μυκηναϊκό πάρκο στη Βούντενη, το Τείχος Δυμαίων, το Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας, το Ενετικό Κάστρο της Πάτρας, η Κλειτορία, τα Καλάβρυτα, ο Πριόλιθος, ο Κάνδαλος, το Πλανητέρο, η Αρχαία Ψωφίδα αποτελούν λίγους μόνο από τους αναρίθμητους πόλους έλξης της Αχαΐας. Το Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, μάλιστα, έχει αξιοποιηθεί για τη διεξαγωγή πλήθους πολιτιστικών δράσεων, ενώ μετά τα έργα συντήρησης που διεξάγονται στην παρούσα χρονική περίοδο, αναμένεται να συνεχίσει να συμβάλει δυναμικά στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας. Το υπερσύγχρονο μουσείο της Πάτρας συμβάλει από τη δική του πλευρά στην ανάδειξη των θησαυρών της Αχαΐας.

Στην Αιτωλοακαρνανία όπου άκμασε το Κοινό των Αιτωλών – η Αιτωλική Συμπολιτεία – θα συναντήσει κανείς αρχαιολογικούς θησαυρούς στη Σταμνά, στο Στράτο, στην Πάλαιρο, στο Θέρμο, στη Μακύνεια, στην Πλευρώνα, στην Καλυδώνα, στις Οινιάδες, στο Λεσίνι, στο μουσείο του Αγρινίου, στη Μακρυνεία, στο Ξηρόμερο, αλλά και σε πλήθος άλλων περιοχών. Στο μουσείο του Αγρινίου εκτίθενται σημαντικά ευρήματα από όλη την επικράτεια της Αιτωλοακαρνανίας.

Δεσπόζουσα θέση στην πολιτιστική μας κληρονομιά κατέχει η γενέθλια γη των Ολυμπιακών Αγώνων, η Αρχαία Ολυμπία, η οποία έλκει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Στην Αρχαία Ολυμπία μπορεί κανείς να θαυμάσει τόσο τον Αρχαιολογικό χώρο, όσο και τα εκθέματα στο υπερσύγχρονο μουσείο.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως κοιτίδα πολιτισμού, διαθέτει πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα που αφορά και την Ελληνορθόδοξη παράδοση. Ανάμεσα σε πολυάριθμους ναούς και μονές που είναι αφιερωμένες στην Θεοτόκο, δεσπόζουσα θέση κατέχουν ορισμένες οι οποίες υποδέχονται πλήθος προσκυνητών, αλλά και ανθρώπων που επιθυμούν να θαυμάσουν τη μοναδική αρχιτεκτονική, τα κειμήλια, αλλά και το φυσικό τοπίο που περιβάλλει τα επιβλητικά συγκροτήματα.

Στην Αχαΐα δεσπόζουσα θέση κατέχει η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου η οποία συνοδεύεται από πλούσια ιστορία, η Ιερά Μονή Μακελλαριάς, καθώς και μικρότερες μονές, όπως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νοτενών, της Χρυσοποδαρίτισσας κ.ά.

Στην Πάτρα αποτελεί σημείο αναφοράς η ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας της Γηροκομιτίσσης, στο Γηροκομειό η οποία κάθε χρόνο κατακλύζεται από πιστούς που θέλουν να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της, αλλά και η Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης στην Πιτίτσα.

Στην Ηλεία ξακουστή είναι η Ιερά Μονή της Παναγίας Κρεμαστής, αλλά και η Παναγία Σεπετού, η Ζωοδόχος Πηγή, η Μονή Σκαφιδιάς, η Μονή Ασκητή και πλήθος άλλων ναών και εξωκκλησιών.

Στην Αιτωλοακαρνανία θα συναντήσει κανείς την Ιερά Μονή της Παναγίας Ρόμβου, την Παναγία την Ναυπακτιώτισσα, την Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας στο επιβλητικό τοπίο της Κλεισούρας, την Ιερά Μονή Παναγίας Βλοχού, το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Λεσινιώτισσας κ.ά.

Τεράστιο είναι το πολιτιστικό απόθεμα της Δυτικής Ελλάδας και σε ότι έχει να κάνει με βυζαντινά ή υστεροβυζαντινά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα. Δομές οι οποίες ωστόσο έχουν ανάγκη τη διαρκή υποστήριξη όλων μας. Και υποστήριξη μπορεί να υπάρξει με ενίσχυση και ανάδειξη της θρησκευτικής και πολιτιστικής αξίας τους, αλλά και με αρωγή στις υποστηρικτικές υποδομές που χρειάζονται καθώς και στο δίκτυο προσβασιμότητας σε αυτές.

Και προς αυτήν την κατεύθυνση έχει ήδη εργαστεί η Περιφερειακή Αρχή του Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος έχει ήδη υπογράψει σημαντικά έργα που «φωτίζουν» τα θρησκευτικά μας μνημεία.

Η ανάδειξη και η αξιοποίηση των θησαυρών αυτών, μόνο οφέλη μπορεί να κομίσει στην Περιφέρειά μας και να οδηγήσει στην άνθηση μιας εναλλακτικής μορφής τουρισμού, αυτής του θρησκευτικού τουρισμού. Πολλές ευρωπαϊκές – και όχι μόνο – χώρες έχουν αναπτύξει τη μορφή αυτή του τουρισμού αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη, τόσο για τις δομές όσο και για τον εμπλεκόμενο πληθυσμό.

Αναστήλωση και έργα συντήρησης κτισμάτων και υποδομών που έχουν υποστεί τη φθορά του χρόνου, είναι αναγκαία και ικανά να διατηρήσουν ζωντανούς τους θησαυρούς αυτούς της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, ώστε να αποτελέσουν φάρο πολιτισμού και κατάνυξης και για τις επερχόμενες γενιές.

Η προστιθέμενη αξία που θα προσδώσει η ανάδειξη της μοναδικότητας των θρησκευτικών μας μνημείων θα είναι τεράστια και γι’ αυτό μέσα από ένα ολοκληρωμένο

πλέγμα παρεμβάσεων μπορούμε να «ανοίξουμε» ένα νέο κεφάλαιο για την ανάπτυξη του τόπου μας, έχοντας πάντα ως πυξίδα μας τον άνθρωπο”.   

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα