Στο στόχαστρο των ελεγκτικών Αρχών, καθώς και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θα βρεθούν παλαιές διατάξεις της νομοθεσίας, που δίνουν τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να νομιμοποιήσουν αγορές περιουσιακών στοιχείων μέσω της εικονικής αποταμίευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το powergame, η ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών θα βρεθεί στο μικροσκόπιο των Αρχών. Σήμερα οι φορολογούμενοι σχηματίζουν σημαντικά ποσά αποταμιεύσεων κεφαλαίου από εισοδήματα παρελθόντων ετών, με στόχο να καλύψουν διαφορές τεκμηρίων και αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Επί της ουσίας, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα επικαλούνται ανάλωση κεφαλαίου για να γλιτώσουν από πρόσθετους φόρους. Οι διατάξεις της νομοθεσίας αφήνουν ορθάνοιχτα παράθυρα φοροδιαφυγής και μόνο μέσω των έμμεσων τεχνικών ελέγχου μπορεί να διαπιστωθεί εάν τα στοιχεία που επικαλούνται είναι αληθινά. Όμως η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί μαζικά για τον έλεγχο των επαγγελματιών.
Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου και της ΑΑΔΕ είναι να κλείσουν τα παράθυρα, δυσκολεύοντας όσους επικαλούνται ανάλωση κεφαλαίου. Επί της ουσίας, θα τροποποιηθεί το άρθρο 34 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013), το οποίο ορίζει ότι όλοι οι φορολογούμενοι μπορούν να καλύψουν την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος προκύπτει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων (λόγω του ότι το τεκμαρτό εισόδημα που προσδιορίζεται από την Εφορία με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν εισόδημα), επικαλούμενοι εισοδήματα και έσοδα δηλωθέντα ακόμα και πριν από πάρα πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν οι φορολογούμενοι επικαλούνται την ανάλωση κεφαλαίων προηγούμενων ετών για να γλιτώσουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα, το υπουργείο Οικονομικών θα αφαιρεί δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν και δεν λαμβάνονται σήμερα υπόψη. Συγκεκριμένα, από την «αποταμίευση» θα αφαιρούνται οι δαπάνες που έχουν γίνει μέσω καρτών, ο φόρος που έχει καταβληθεί, καθώς και τα ενοίκια που πληρώθηκαν. Έτσι, λοιπόν, στην περίπτωση που κάποιος επαγγελματίας επικαλεσθεί για να καλύψει τεκμήρια ή αγορές περιουσιακών στοιχείων ανάλωση κεφαλαίων, ποσό 15.000 ευρώ, προηγουμένως θα αφαιρεθούν για παράδειγμα αγορές με κάρτες ύψους 2.000 ευρώ, φόρος 1.000 ευρώ και ενοίκια 4.000 ευρώ. Το υπόλοιπο δηλαδή 7.000 ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη τεκμηρίων και αγορών που πραγματοποιήθηκαν.
Παράλληλα, στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου είναι η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση. Με τον τρόπο αυτόν, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα ελαχιστοποιηθούν οι απάτες στον ΦΠΑ και τα εικονικά στοιχεία. Επίσης, η επέκταση POS σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, ενώ σχεδιάζεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA. Δηλαδή όλες οι δαπάνες ενός ελεύθερου επαγγελματία, είτε εκπίπτει ο ΦΠΑ, είτε μόνο μειώνει το φορολογητέο εισόδημα, θα πρέπει να γίνονται μέσω των ηλεκτρονικών βιβλίων. Επί της ουσίας, για όλες τις δαπάνες τους θα πρέπει να ζητούν τιμολόγιο, ενδεχομένως πάνω από το ποσό των 50 ευρώ.