5.3 C
Aigio
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Κόκκινα δάνεια: Ρυθμίσεις με μεγαλύτερα κουρέματα φέρνει πολυνομοσχέδιο

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το πολυνομοσχέδιο που θα θέσει τις βάσεις για την ταχύτερη αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, με βασικό όχημα τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Όλα τα σχετικά θέματα τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη με την Γενική Γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση.

Κεντρικό στόχο της κυβέρνησης αποτελεί η βελτιστοποίηση του πλαισίου με τρόπο που θα διευκολύνει την προώθηση ρυθμίσεων σε κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αποτρέποντας τη διενέργεια χιλιάδων πλειστηριασμών σε ακίνητα.

Παράλληλα, για τους πιο ευάλωτους δανειολήπτες θα λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που θα προστατεύει το δικαίωμα της στέγασης.

Η παραγωγή ρυθμίσεων
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η παραγωγή ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έχει επιταχυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι με τις προωθούμενες αλλαγές θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των συναινετικών συμφωνιών μεταξύ πιστωτών και οφειλετών.

Υπενθυμίζεται ότι έως και το τέλος Ιουλίου, είχαν πραγματοποιηθεί 7.257 επιτυχείς ρυθμίσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε 2,65 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ικανοποιητικές ήταν οι επιδόσεις και του Αυγούστου, ανεβάζοντας τον αριθμό των αναδιαρθρώσεων μία ανάσα από τις 8.000.

Με τις μεταρρυθμίσεις ωστόσο που θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, στο υπουργείο προσδοκούν σε σημαντική αύξησή του.

Κι αυτό διότι έως σήμερα δεν είναι λίγοι οι δανειολήπτες που απορρίπτουν τις προτάσεις, θεωρώντας ότι οι όροι εξόφλησης δεν τους συμφέρουν.

Στις περιπτώσεις αυτές, περισσότεροι από 6 στους 10 οφειλέτες δεν δήλωσαν την αιτία της μη αποδοχής.

Πηγές από τον κλάδο των servicers, υποστηρίζουν πως το πιο πιθανό είναι να μην τους ικανοποίησε η ρύθμιση που τους προτάθηκε και απλά δεν το γνωστοποίησαν μέσω της πλατφόρμας.

Από την άλλη, στις προτάσεις που δηλώθηκε ο λόγος της απόρριψης, η πλειονότητα, περισσότερες από τις μισές, αφορούσε στην αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους, ακόμη και μετά την αναδιάρθρωσή του.

Μεγαλύτερα κουρέματα
Σύμφωνα με στέλεχος εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, αυτήν τη στιγμή ο αλγόριθμος στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, περιορίζει το κούρεμα τόκων ή κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας, το αποτέλεσμα της ρύθμισης για τον πιστωτή δεν πρέπει να οδηγεί σε χαμηλότερες εισπράξεις σε όρους παρούσας αξίας σε σχέση με το αν η περιουσία του οφειλέτη έβγαινε σε πλειστηριασμό.

Δηλαδή, το εκτιμώμενο τίμημα από τη ρευστοποίηση των ακινήτων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσο με τις δόσεις που θα καταβάλλει ο δανειολήπτης σε βάθος χρόνου μέσω της ρύθμισης.

Για να γίνουν λοιπόν πιο ελκυστικές οι προτάσεις, προωθείται η τροποποίηση του αλγόριθμου που χρησιμοποιείται, προς την κατεύθυνση μείωσης του ποσού της ανάκτησης.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι μηνιαίες δόσεις να είναι χαμηλότερες και τα κουρέματα υψηλότερα.

Πηγές από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κάνουν λόγο για μία δύσκολη άσκηση, καθώς οι όποιες αλλαγές θα διαταράξουν τις ισορροπίες στην εγχώρια αγορά ιδιωτικού χρέους, επιδρώντας στα business plans όλων των τιτλοποιήσεων που έχουν υλοποιηθεί με τη χρήση των κρατικών εγγυήσεων του σχεδίου «Ηρακλής».

Δηλώνουν ωστόσο αισιόδοξοι ότι η επεξεργασία των δεδομένων θα ολοκληρωθεί σύντομα, ώστε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους οι τροποποιήσεις να τεθούν σε εφαρμογή.

Μητρώο ιδιωτικού χρέους
Παράλληλα, με το επίμαχο πολυνομοσχέδιο θα τεθούν οι βάσεις για την ίδρυση για πρώτη φορά στην Ελλάδα Μητρώου Πιστώσεων.

Μέσω αυτού, η κυβέρνηση θα έχει κάθε στιγμή την πλήρη εικόνα για το ιδιωτικό χρέος, ως προς το ύψος του, το είδος του ανά κατηγορία δανείου και την κατανομή του στους πιστωτές.

Θα είναι η πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή στην Ελλάδα, μιας και ως σήμερα λειτουργούν διαφορετικές βάσεις δεδομένων από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να λαμβάνονται καλύτερες αποφάσεις για αναγκαίες αλλαγές στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης οφειλών.

Σημειώνεται πάντως ότι στη νέα βάση δεδομένων δεν θα καταγράφονται τα στοιχεία των οφειλετών, αλλά μόνο αριθμητικά δεδομένα.

ot

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα