ρεπορτάζ: του Αχιλλέα Ροδίτη
Ο Πατρινός πρώην Αντιδήμαρχος και νυν επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πάτρα, η δική μας πόλη”, Νίκος Τζανάκος, προφανώς δεν φανταζόταν ότι ένα βιβλίο του θα κέντριζε το ενδιαφέρον της Ρωσικής Πρεσβείας ακόμα και του Κρεμλίνου.
Ο έμπειρος αυτοδιοικητικός αλλά και ιστορικός συγγραφέας, πριν χρόνια εξέδωσε βιβλίο για την ιστορία του Φιλέλληνα Νικολάι Ράικο, του αξιωματικού του Ρωσικού Πυροβολικού που ήρθε στην Πάτρα με την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό και αφιέρωσε τη ζωή του στην ανοικοδόμηση της πόλης και της χώρας κατ’ επέκταση. Αρνούμενος μάλιστα χρήματα ή άλλα ανταλλάγματα και δεχόμενος μόνο ένα παράσημο ανδρείας.
Το θέμα είναι ότι η Ρωσική πρεσβεία ξεκινά αφιερώματα για τους Ρώσους φιλέλληνες που πολέμησαν και βοήθησαν την Ελλάδα στην Επανάσταση του ΄21. Ο Νίκος Τζανάκος δήλωσε:
“Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή και αναγνώριση της προσπάθειας μου, ή επιλογή της Ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, να ξεκινήσει τα Αφιερώματα για του Ρώσους φιλέλληνες που πολέμησαν και βοήθησαν την Ελλάδα κατά την Επανάσταση του 1821, από τον Νικολάι Αλεξέγιεβιτς Ράικο, με μια ιδιαιτέρως τιμητική αναφορά στο βιβλίο μου, με την ευκαιρία της παράτασης για το 2022 του Κοινού Έτους Ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας. Η Ρωσική πρεσβεία είχε επιλέξει να τοποθετήσει δυο βιβλία μου, το συγκεκριμένο, καθώς και εκείνο για τον Ιωάννη Καποδίστρια, σε ειδική προθήκη, στην έκθεσης που λειτούργησε σε χώρο της Βουλής.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ
Με αφορμή την απόφαση του Προέδρου Β.Πούτιν και του Πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη να παραταθεί το Έτος Ιστορίας Ρωσίας – Ελλάδας έως τα μέσα του 2022, η Πρεσβεία ξεκινά μια νέα πρωτοβουλία. Θα δημοσιεύουμε τακτικά στα κοινωνικά δίκτυα βιογραφικά στοιχεία Ρώσων φιλελλήνων, οι οποίοι στήριξαν την Ελληνική Επανάσταση όχι απλώς ηθικά, πολιτικά ή οικονομικά, αλλά στα πεδία των μαχών, πλάι-πλάι με τους γενναίους Έλληνες αγωνιστές. Πολλοί από αυτούς άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Μεσολόγγι, στο Ναβαρίνο, στη Χίο και σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Τα ονόματά τους είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστα στο ελληνικό κοινό, αλλά η συμβολή τους στον απελευθερωτικό Αγώνα ήταν πολύ σημαντική.
Αρχίζουμε με τον Νικολάι Ράικο. Ήταν αξιωματικός του ρωσικού πυροβολικού. Όπως έγραψε ο ίδιος, για αυτόν και τους συντρόφους του η Ελλάδα ήταν πάντα «μητέρα του πολιτισμού, ευεργέτιδα της ανθρωπότητας και πατρίδα της ελευθερίας». Το όνειρό του να στηρίξει έμπρακτα τους Έλληνες εκπληρώθηκε όταν κατάφερε να φτάσει στην Ελλάδα μέσω της Ιταλίας: «Ήρθα στην Ελλάδα το 1827. Ήμουν απλά ένας φιλέλληνας, οπλισμένος μόνο με ένα πιστόλι, μαζί με ένα τμήμα του πυροβολικού». Συμμετείχε στις μάχες στη Χίο το 1827-1828. Μετά την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελλάδα, ο Νικολάι Ράικο έγινε στενός συνεργάτης του. Διορίστηκε φρούραρχος του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο και ήταν εξαιρετικά δραστήριος σε αυτή τη θέση, ενώ αργότερα υπηρέτησε ως φρούραρχος της Πάτρας. Τον Ιούνιο του 1829 πήρε το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη. Έχαιρε της απόλυτης εμπιστοσύνης του Καποδίστρια. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Πάτρας που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 1830. Οι σύγχρονοι τού Ν.Ράικο είχαν μεγάλη εκτίμηση στις γνώσεις και τις ικανότητές του, στα ειλικρινή φιλικά αισθήματά του προς τους Έλληνες.
Έλληνες και Ρώσοι ακτιβιστές και ιστορικοί της Πάτρας οργανώνουν τακτικά εκδηλώσεις στην μνήμη του. Τον Μάρτιο του 2019 το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας αποφάσισε να δώσει τιμητικά το όνομα του Νικολάι Ράικο σε μια πλατεία της αχαϊκής πρωτεύουσας. Το ίδιο έτος είδε το φως της δημοσιότητας και η εξαιρετική μελέτη της ζωής και του έργου του Ράικο «Από την Αγία Πετρούπολη στην Πάτρα. Για ένα παράσημο ανδρείας» του μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας Ν.Τζανάκου.