ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Το βάρος της εφημερίας, συνταξιοδοτήσεις, παραιτήσεις ιατρών, ταυτόχρονη λειτουργία Εμβολιαστικού Κέντρου, μεγάλη εμβέλεια υγειονομικού δυναμικού, έλλειψη μεσοπρόθεσμου πλάνου από την κεντρική πολιτεία. Αυτά είναι ορισμένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρώην Νοσοκομείο Αιγίου και νυν Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαϊας.
Το βάρος της εφημερίας
Την οριακή λειτουργία των 5 βασικών Κλινικών, περιέγραψε εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα ο Χειρουργός – Δημοτικός Σύμβουλος Αιγιάλειας Δημήτρης Μπούνιας. Σύμφωνα με όσα τόνισε “τα στατιστικά στοιχεία πριν από τον κορωνοιό δείχνουν ότι το Νοσοκομείο εξυπηρετεί 25.000 ανθρώπους. Για να λειτουργήσει εύρυθμα και ομαλά, χρειάζεται 5 βασικές Κλινικές, την Χειρουργική, την Παθολογική, την Ορθοπεδική, την Καρδιολογική και την Αναισθησιολογική. Οι κλινικές αυτές σηκώνουν ταυτόχρονα και όλο το βάρος της εφημερίας, μέσα σε ένα πράγματι φορτισμένο εργασιακά περιβάλλον. Εκτός από τις πέντε αυτές κλινικές, λειτουργεί και το Ακτινολογικό Τμήμα, το οποίο με κατάλληλους χειρισμούς της διοίκησης στελεχώθηκε με 4 γιατρούς ενώ επιτέλους λειτουργεί ο Αξονικός τομογράφος.
Το πρόβλημα της Καρδιολογικής Κλινικής προστέθηκε στα υπόλοιπα προβλήματα του Νοσοκομείου, συγκυριακά. Συνταξιοδοτήσεις γιατρών, παραιτήσεις και αποχωρήσεις δημιούργησαν προβλήματα στην Καρδιολογική, με αποτέλεσμα να χρειαστεί επιστράτευση γιατρού από το Ι.Κ.Α. Πατρών και ενός γιατρού από τα Καλάβρυτα, ώστε να καλυφθούν προσωρινά οι ανάγκες της κλινικής. Σήμερα στην ίδια κλινική υπάρχει ένας γιατρός σε σύνολο πέντε οργανικών θέσεων. Προβλήματα όμως θα προκύψουν τόσο στην Ορθοπεδική όσο και στην Χειρουργική, καθώς σε λίγο καιρό φεύγουν 2 επικουρικοί γιατροί. Η Χειρουργική λειτουργεί με 3 χειρουργούς και 1 επικουρικό, με αποτέλεσμα οι γιατροί να κάνουν εφημερία και την επόμενη μέρα χειρουργεία. Ανάλογα ζητήματα θα δημιουργηθούν και στην Παθολογική που είναι ακρογωνιαίος λίθος για το Νοσοκομείο”.
Αναισθησιολογική
Στην Αναισθησιολογική Κλινική, σύμφωνα με τον κ. Μπούνια, υπάρχουν 3 Αναισθησιολόγοι, ενώ ένας τέταρτος γιατρός έχει αποσπαστεί στο Ρίο εδώ και ένα χρόνο.
Ούτε να αρρωστήσει
Όλα αυτά αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος για ένα Νοσοκομείο που καλύπτει την γεωγραφική ενότητα της Αιγιάλειας, μαζί με τα Κέντρα Υγείας Ακράτας και των Καλαβρύτων. Δεν αποτελεί υπερβολή ότι “στο Νοσοκομείο Αιγίου δεν μπορεί να αρρωστήσει ούτε ένας γιατρός”.
Εκτελεί το 80% των εμβολίων
Το Νοσοκομείο Αιγίου είναι ταυτόχρονα και Εμβολιαστικό Κέντρο, εκτελώντας ποσοστό 80% των εμβολίων. Αυτή η διπλή “υπόσταση” υλοποιείται στην πράξη με τους ίδιους γιατρούς.
Το Νοσοκομείο δεν μπορεί να εξακολουθήσει να “κινείται με ρεζερβουάρ”, χρειάζεται έστω μεσοπρόθεσμο πλάνο για να στελεχωθεί με γιατρούς όπως προβλέπεται από το οργανόγραμμα και να πάψει να είναι διασωληνωμένο …στελεχιακά.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιάλειας αποφάσισε να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλλει η διοίκηση, το ιατρικό και νοσηλευτικό – υπαλληλικό προσωπικό, ζητώντας άμεση στελέχωση της Καρδιολογικής Κλινικής, επάνδρωση του Εμβολιαστικού Κέντρου και παράλληλη υποστήριξη των υπολοίπων κλινικών με ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό.