Του Αλέκου Αργυρόπουλου
Οι ρίζες της οικογένειας των Παναγιωτόπουλων ξεκινούν από την Δημητσάνα. Από αυτό το ορεινό χωριό της Αρκαδίας ήρθε στο Αίγιο –Βοστίτσα τότε- ο Παναγιώτης Χρυσικός, όπου παντρεύτηκε και άφησε ένα γιο, ο οποίος μετονομάστηκε σε Παναγιωτόπουλος. Ο ίδιος επιδόθηκε στο εμπόριο σταφίδας, αγόρασε ένα κτήμα στο Λαμπίρι όπου έκτισε εξοχική κατοικία και μέσα σε λίγα χρόνια το κτήμα έγινε 1.600 στρεμμάτων. Αυτό έγινε και το ορμητήριο της οικογένειας προς το Αίγιο όπου επίσης κτίστηκε το περίφημο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου.
Ο εκπαιδευτικός Αλέκος Αργυρόπουλος, λάτρης της περιοχής , εξιστορεί την ιστορική σύνδεση του Λαμπιρίου με το Αίγιο και με την ξακουστή οικογένεια των Παναγιωτόπουλων.
OIΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Η οικογένεια αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιοχή του Λαμπιρίου καθώς επίσης και με το γειτονικό Αίγιο, καθόσον επιφανείς άνθρωποι αυτής της οικογένειας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην περιοχή μας αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι ρίζες της οικογένειας ξεκινούν από την Δημητσάνα από όπου ήρθε στο Αίγιο ο Παναγιώτης Χρυσικός, χρυσοχόος στο επάγγελμα, ο οποίος αφού εγκαταστάθηκε στη Βοστίτσα δημιούργησε οικογένεια. Ο ίδιος σκοτώθηκε στο Γαλαξίδι σε ένα γάμο που είχε προσκληθεί αλλά άφησε ένα γιο, το Σωτήρη γεννημένο το 1801, ο οποίος μετονομάστηκε σε Παναγιωτόπουλος μάλλον από το όνομα του πατέρα του (Παναγιώτης). Ευφυής και δραστήριος ο Σωτήρης Παναγιωτόπουλος μετά την επανάσταση του 1821 ασχολήθηκε με το εμπόριο της σταφίδας και με τα αντιπροσωπευτικά γραφεία σταφίδων του εξωτερικού και εξελίχθηκε σε προύχοντα της περιοχής. Το 1847 παντρεύεται την Αικατερίνη, κόρη του στρατηγού Ν. Πετμεζά, σε ένα γάμο που αποτέλεσε κοσμικό γεγονός για τη μικρή Βοστίτσα, με κουμπάρο τον άγγλο σταφιδέμπορο εκ Πατρών Βουδ. Συγχρόνως κατασκευάζει την ξακουστή οικία των Παναγιωτοπουλέων στο Αίγιο και αγοράζει επίσης το περίφημο κτήμα στο Λαμπίρι από τον πλούσιο Τούρκο Χασάν όπου εκεί χτίζει εξοχική οικία.
ΚΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙΚΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΩΝ
Ο Σωτήρης Παναγιωτόπουλος μαζί με την Αικατερίνη έκαναν τέσσερα παιδιά τον Νικολή, τον Ανδρέα, τον Σπύρο, και τον Πανάγο, δύο εκ των οποίων, ο δευτερότοκος και τριτότοκος(Ανδρέας και Σπύρος) ακολούθησαν πολιτική καριέρα.
Ο Ανδρέας το έτος 1885 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής και ακολούθως άλλες τρεις φορές το 1893-1908-1915. Επίσης το 1898 επί κυβερνήσεως Ζαΐμη γίνεται υπουργός Παιδείας ,καθώς επίσης και για δεύτερη χρονιά το 1910 στην μεταβατική κυβέρνηση Δραγούμη μετά το κίνημα στο Γουδί. Η πολιτική του δράση θεωρείται από τις πλέον θαυμαστές για πολιτικό εκείνης της εποχής και δεν ήταν τυχαίο που το ευρύ πολιτικό σκηνικό τον είχε πάντοτε σύμμαχό του.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Σπύρος στην αρχή επιδόθηκε στην διατήρηση της μεγάλης περιουσίας της οικογένειας, αλλά και αυτός παρασυρόμενος από τον μεγαλύτερο Ανδρέα εκλέχθηκε δήμαρχος Αιγίου στις δημοτικές εκλογές του 1891 και παρέμεινε εκλεγόμενος συνεχώς επί σαράντα περίπου έτη μέχρι το θάνατό του. Και οι δύο αυτοί πολιτικοί άντρες της οικογενείας Παναγιωτόπουλου είχαν σαν ορμητήριο την εξοχική τους κατοικία στο Λαμπίρι, στην οποία πρόσθεταν συνεχώς και νέα οικήματα πραγματοποιώντας ένα τεράστιο κτήμα 1600 περίπου στρεμμάτων. Έναν αξιολάτρευτο χώρο τον οποίο επισκέπτονταν και θαύμαζαν όλοι οι πολιτικοί άντρες της χώρας μας της εποχής εκείνης συμπεριλαμβανομένου και του Βασιλέως Γεωργίου, του Πρωθυπουργού Γούναρη κ.ά.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η τεράστια περιουσία των Παναγιωτοπουλέων περνά μετά τον θάνατο αυτών στην κόρη του Ανδρέα, Μαρία Παναγιωτοπούλου, η οποία ζούσε συνεχώς εντός του κτήματος κάνοντας ευεργεσίες και δωρεές για τους κατοίκους της περιοχής μέχρι τον θάνατό της, όπου και τα περισσότερα ακίνητά της τα εδώρησε στο Λαμπίρι.
Είναι ευνόητο ότι για την Μαρία Παναγιωτοπούλου αλλά και τους προγόνους της που προαναφέραμε, θα γίνουν και άλλα αφιερώματα αναλυτικά για τον κάθε έναν σε επόμενες εκδόσεις, καθόσον όλοι τους είχαν πλούσιο κοινωνικό βίο και θα τους αδικούσαμε σε μια τόσο συνοπτική αναφορά.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ