Να αντιμετωπιστεί η «πληγή» των στρατηγικών κακοπληρωτών στην αγορά της λιανικής επιδιώκει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κόβοντας το δρόμο σε όσους καταναλωτές μετακινούνται συνεχώς και αφήνουν φέσια στις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει επικαλεστεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης ένας αριθμός 25.000 με 30.000 πελατών είναι εκείνος που ευθύνεται για oφειλές που η αγορά υπολογίζει μεταξύ 400 εκατ. και 500 εκατ. με το φαινόμενο όσο δεν λαμβάνονται δραστικά μέτρα να διογκώνεται.
Εντός των ημερών η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων σκοπεύει να θέσει σε δημόσια διαβούλευση την επικαιροποιημένη γνωμοδότηση για τις αλλαγές στο άρθρο 42 του κώδικα Προμήθειας καθώς τα χρέη συνιστούν βόμβα στα θεμέλια των παρόχων που ζητούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή του φαινομένου. Υπενθυμίζεται ότι το κλίμα στη αγορά δυναμιτίστηκε από την προ τριετίας απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, το οποίο ακύρωσε στην πράξη την λήψη μέτρων κατά των κακοπληρωτών ενώ ενισχύθηκε από τα πρόσθετα μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης που θεσμοθετήθηκαν πριν ένα χρόνο και έδωσαν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο αζημίως.
Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΝ σε ανοικτή γραμμή με την ΡΑΑΕΥ και τους παρόχους ενέργειας ετοιμάζει ένα νέο καθεστώς στον κλάδο της προμήθειας, το οποίο θα κινηθεί πάνω στο σχέδιο που έδωσε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση η Αρχή με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.
Κομβικό σημείο της νέας φόρμουλας αποτελεί η δυνατότητα του προμηθευτή να δώσει εντολή αποκοπής στο ΔΕΔΔΗΕ για ένα καταναλωτή που έχει φύγει από το δίκτυό του χωρίς όμως να έχει εξοφλήσει δύο λογαριασμούς ρεύματος. Στα πρόσθετα μέτρα είναι η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής την οποία αποδέχεται και η αγορά για την δημιουργία ενός συστήματος σήμανσης μεταξύ των οφειλετών, το λεγόμενο debt flagging, στο οποίο η φερεγγυότητα του πελάτη θα καθορίζεται με χρωματική σήμανση (κόκκινη για τους υπερήμερους και πράσινη για τους καλοπληρωτές ή όσους ρυθμίζουν χρέη). Η συγκεκριμένη πρόταση δίνει το ρόλο του λειτουργού της πλατφόρμας αυτής στο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος ωστόσο δεν εμφανίζεται πρόθυμος να αναλάβει. Ως πρόσθετο μέτρο οι πάροχοι έχουν προτείνει από καιρό τον ενεργειακό Τειρεσία, η δυστοκία όμως στην εφαρμογή του δείχνει να μην αποτελεί ζήτημα καθολικής αποδοχής του από τον κλάδο της προμήθειας παρότι υπάρχουν εκπρόσωποι της αγοράς που στηρίζουν ως μέτρο. Στο πλέγμα των αμυντικών μέτρων που προτείνονται είναι η ενεργοποίηση και του νέου παρόχου στον οποίο μετακινείται ένας κακοπληρωτής ώστε να μπορεί να αναλάβει σε συνεννόηση με τον προηγούμενο προμηθευτή τα χρέη ή ακόμη και την αποκοπή της παροχής ρεύματος.
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργείου και της ρυθμιστικής αρχής συνεχίζονται με στόχο να υπάρξει και νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, στην οποία θα οριστικοποιηθεί το τελικό σχέδιο.