Ραντεβού άμεσα στον χρόνο προγραμματίζει η Δημοτική Αρχή με τον Υφυπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, ώστε να μπουν στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης, η λειψή χρηματοδότηση του Δήμου από τα οφειλόμενα του κράτους και μια σειρά ζωτικής σημασίας ζητημάτων που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του Φορέα.
Διότι οι εκλογές τέλειωσαν, ο νικητής αναδείχθηκε, αλλά τώρα το ενδιαφέρον στρέφεται στον πρώτο μεγάλο σκόπελο της Δημοτικής Αρχής. Γιατί… πώς να χωρέσεις 90 εκατ. ευρώ σε μόλις 25 εκατ. ευρώ; Αυτός είναι ο μέγας γρίφος όλων, όπως ακριβώς και γλαφυρά, τον περιέγραψε στην «Πολιτεία» ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών (κι όχι μόνο, διότι επίσης έχει τα χαρτοφυλάκια: Διαχείρισης Προσόδων, Τοπικής Οικονομίας, Εξυπηρέτησης Πολιτών / Νομικής Υπηρεσίας και Αναπληρωτή Δημάρχου), Διονύσης Πλέσσας, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με τον αμέσως επόμενο «σταθμό» του, μετά τις εκλογές, αυτόν του Προϋπολογισμού του 2024.
Τον συναντήσαμε Δευτέρα πρωί στο γραφείο του. Δεν πανηγύριζε γιατί δεν είχε χρόνο. Ήταν «βυθισμένος» στη μελέτη για τον Προϋπολογισμό, για την Συγχώνευση Νομικών Προσώπων βάσει του πρόσφατου νέου Νόμου, αλλά και το πώς θα καταφέρει η Δημοτική Αρχή να καλύψει όλες τις ανάγκες υπηρεσιών με βάση το καθεστώς ΜΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ που επικρατεί στους Δήμους.
Μιλάμε, εν ολίγοις, όχι για ένα ή δύο, αλλά για τρία μεγάλα «αγκάθια». Που δεν είναι τα μοναδικά αλλά τα πλησιέστερα στον χρόνο, που ο Δήμος Πατρέων καλείται να αντιμετωπίσει, αφού όλα θα ενταχτούν στον Προϋπολογισμό 2024, που πρέπει να έχει κατατεθεί μέσα στον Δεκέμβρη για ψήφιση.
ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ…!
Ένα στοιχείο που δίνει στη δημοσιότητα μέσω της «Πολιτείας» ο κ. Πλέσσας είναι τα 15 εκατ. ευρώ που απαιτούνται μόνο για την πληρωμή των εργαζομένων Κοινωφελούς εργασίας για όλα τα χρόνια απασχόλησης και με πρόβλεψη μέχρι τις 20 Μαρτίου του 2024 οπότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο δικαστήριο μετά από προσφυγή τους.
Ένα ακόμα στοιχείο που δίνει, είναι η προσπάθεια να «χωρέσουν» οι οικονομικές απαιτήσεις των Οργανισμών που μέχρι τώρα ήταν αυτόνομοι αλλά πια θα ενταχτούν στον Δήμο, βάσει του Νόμου για συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων. Δηλαδή, ο Κοινωνικός Οργανισμός (ΚΟΔΗΠ), ο Πολιτιστικός Οργανισμός, η επιχείρηση «Πατρινό Καρναβάλι».
Παράλληλα, πρέπει επίσης, να καλυφθούν και οι μισθοδοσίες του μόνιμου προσωπικού. «Είναι ό,τι ακριβώς λέγαμε προεκλογικά στον κόσμο. Η αλήθεια. Έχουμε ανάγκες που εκτιμώνται στα 90 εκατ. ευρώ, όσα πρέπει το κράτος να μας δίνει από αυτά που εισπράττει για λογαριασμό του Δήμου μας. Αλλά μας χρηματοδοτεί με μόλις 24-26 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 67 εκατ. ευρώ κανείς δεν ξέρει πού πάνε…», επισημαίνει ο κ. Πλέσσας. Ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό το θέμα «πρέπει να λυθεί, εδώ και τώρα, και διαπαντός».
ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Μια ακόμα μεγάλη «γάγγραινα» είναι οι εργαζόμενοι που δεν υπάρχουν. «Απαγορεύονται οι προσλήψεις, αλλά όχι φυσικά οι συνταξιοδοτήσεις. Έτσι, το προσωπικό μας διαρκώς συρρικνώνεται», εξηγεί ο Αντιδήμαρχος. Λέγοντας ότι αυτό θα είναι και το μείζον ζήτημα που θα τεθεί επί τάπητος στην συνάντηση που θα λάβει χώρα, όταν οριστεί επιτέλους το ραντεβού, με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο.
«Δεν μπορεί να φεύγουν εργαζόμενοι λόγω σύνταξης αλλά ο Δήμος να μην μπορεί να προσλαμβάνει άλλους στη θέση τους», προσθέτει ο κ. Πλέσσας. Για παράδειγμα, πέρυσι και πρόπερσι δεν προσελήφθη κανείς για όσους συνταξιοδοτήθηκαν. Πάνω από 50 εργαζόμενοι. Μόνο πριν τρία χρόνια έγιναν προσλήψεις, και όχι στη λογική του 1 προς 1. Και αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του 2024 αναμένεται να αποχωρήσουν άλλοι 18 εργαζόμενοι του Δήμου Πατρέων.
«Συνεπώς, δεν πρέπει να προσλάβουμε άλλους υπαλλήλους ώστε να καλυφθούν τα κενά; Θα δώσουμε αγώνα και θα είναι σκληρός. Αλλά θα τον δώσουμε μέχρι τέλους γιατί έχουμε δίκιο…», καταλήγει ο Αντιδήμαρχος.