19.6 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Πάτρα: Σχέδιο ενοποίησης και συνλειτουργίας θεάτρου Απόλλων και Μ.Λ.Τ.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για να προχωρήσει το έργο ανακαίνισης και συντήρησης του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων».

Είναι απαραίτητο να θυμίσουμε, ότι «τρέχει» παράλληλα και η ηλεκτρονική διαδικασία που είχε ξεκινήσει από τον Μάιο του 2020 ο Δήμος Πατρέων για την ανάθεση σύμβασης για μελέτη Στατικής Επάρκειας στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνη, ακριβώς δίπλα. Ενέργειες που εντάσσονται στον σχεδιασμό εργασιών ανακατασκευής που πρόκειται να γίνουν ταυτόχρονα και συνδυαστικά, και στα δύο κτίρια, με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Οι εργασίες στο Δημοτικό Θέατρο και στο Μ.Λ.Τ., διότι, όπως έχει αποκαλύψει η εφημερίδα «Πολιτεία» εδώ και τρία χρόνια, (αρχές του 2020), οι εν λόγω εργασίες θα ανήκουν στην ίδια προσπάθεια, αυτά τα δύο κτίρια να λειτουργήσουν αλληλο-συμπληρωματικά και το Μέγαρο Λόγου και Τέχνης να αποτελέσει το «βοηθητικό» κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων». Σε δύο τουλάχιστον σημεία του, το Μ.Λ.Τ. θα ενωθεί με το θέατρο “Απόλλων”.

Στο ισόγειο και στον τρίτο όροφο. Εκεί, δηλαδή, όπου εξ αρχής κατασκευής του Μ.Λ.Τ. υπήρχαν ενωτικές δίοδοι. Ειδικότερα, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός μεγάλου φουαγιέ που θα λειτουργεί σαν σάλα αναμονής για το κοινό, στον ισόγειο χώρο, ενώ το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και στον δεύτερο όροφο που θα «επικοινωνεί» με το Δημοτικό Θέατρο, ακριβώς πίσω από τα πάνω θεωρεία του. Είναι σημεία που ήταν ενοποιημένα αλλά κλείστηκαν στη δεκαετία του ’80 με γυψοσανίδες. Θα πρόκειται σαφώς για μια ιστορική πράξη, καθώς μιλάμε για την ενοποίηση δύο κτιρίων που η συνύπαρξή τους, αποτέλεσε «σπίθα» έντονων διαφωνιών της πόλης εξαιτίας της έντονης αντίθεσής τους.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΑΠΟΛΛΩΝ»

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτισμού, ως το τέλος Οκτωβρίου θα ‘ναι έτοιμη η μελέτη Στατικότητα του Δημοτικού Θεάτρου και κατόπιν θα ακολουθήσουν οι τεχνικοί έλεγχοι ώστε  να προχωρήσει η διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού, στη συνέχεια της αξιολόγησης των προσφορών που θα προκύψουν και τέλος, της ανάδειξης αναδόχου ο οποίος θα αναλάβει το έργο για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού.

Άρα, το πότε θα είναι έτοιμο προς παράδοση το Θέατρο, είναι ερώτημα που θα απαντηθεί στο μέλλον, μετά την ολοκλήρωση του παραπάνω κύκλου που περιγράφουμε! Ο βασικός στόχος των εργασιών, πέρα από το πρακτικό κομμάτι που αφορά το θέατρο και τον πολιτισμό, είναι να διασωθεί απ’ τη φθορά του χρόνου και να αναδειχθεί αισθητικά, ως ένας σπάνιος και ξεχωριστός πολιτιστικός αλλά και αρχιτεκτονικός «θησαυρός» της ιστορίας της Πάτρας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ Μ.Λ.Τ. &«ΑΠΟΛΛΩΝ» ΚΙ Η «ΑΙΩΝΙΑ» ΚΟΝΤΡΑ

μλτ

 Το Μέγαρο Λόγου και Τέχνης κατασκευάστηκε το 1973. Βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα», όπως και ο σχεδιαστής του, ο Αρχιτέκτονας Μιχάλης Δωρής ο οποίος κατασκεύασε το επταώροφο κτίριο με νεωτεριστική τεχνική, θέλοντας να τονίσει πως η κοινωνία προχωρά στο «αύριο» κρατώντας κάθε τι πολύτιμο του «χθες». Αλλά με την θεωρία του δεν συμφώνησαν όλοι. Το κτίριο θεωρήθηκε από πολλούς: «παραφωνία». Το θεώρησαν ως εκ διαμέτρου αντίθετης αρχιτεκτονικής κατεύθυνσης από το «στολίδι» του Τσίλερ. Υποστήριξαν ότι το νεωτεριστικό κτίριο… προσέβαλλε το Θέατρο που στέκει ακριβώς δίπλα του. Μάλιστα στα τέλη της δεκαετίας του ’80, επί δημαρχίας Ανδρέα Καράβολα, αποφασίστηκε η κάλυψη της πρόσοψης με γυψοσανίδα, ως τον πρώτο όροφο, προκειμένου να μοιάζει και να «δένει» με το Δημοτικό θέατρο. Ακολούθησε και Δικαστική  διαμάχη αφού ο αρχιτέκτονας θεώρησε πως αλλοιώθηκε το έργο του.

b 5028 or apollo theatre

Όσο για το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», το ιστορικό κτίριο σε σχέδια του Γερμανού Αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, είναι πιστό αντίγραφο της Σκάλας του Μιλάνου. Όπου φυσικά για να μπεις πληρώνεις εισιτήριο κι αφού περιμένεις σε επετηρίδα καθώς είναι «κλειστές» οι επισκέψεις για μήνα και πάνω! Το θέατρο της Πάτρας θεμελιώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου  1871 και ολοκληρώθηκε το 1872, με κόστος κατασκευής 148.542 δραχμές ενώ ο Δήμος συμμετείχε με ποσοστό 33,61%. Ο φάκελος των μετοχών διασώζεται στο αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Πάτρας. Η πρώτη παράσταση ήταν το έργο του Giuseppe Verdi Un ballo in Maschera  και ανέβηκε στις 10  Οκτωβρίου 1872, από Ιταλικό θίασο.

politeianews.gr

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα