20.7 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Κινούμενη άμμος ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το αντίο της Αριστερής Πτέρυγας το κλίμα είναι πολεμικό. Υπάρχει περίπτωση να μπει θέμα «μομφής» όπως ορίζει το καταστατικό; Σχετικά σενάρια έχουν ήδη αρχίσει να διακινούνται. Μετά την πρόταση για δημοψήφισμα, αποστάσεις από τον Στ. Κασσελάκη παίρνουν και στελέχη που τον είχαν στηρίξει

Ο ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε σε γενικό συναγερμό με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες και τη διάσπαση του κόμματος, κατά πολλούς, να μετατρέπεται σε διάλυση. Η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διαγραφή των τεσσάρων στελεχών άλλαξε τα δεδομένα.

Του γύρισε «μπούμεραγκ» με κορυφαία στελέχη που είτε τον είχαν στηρίξει είτε είχαν κρατήσει ουδέτερη στάση κατά την προεδρική εκλογή να τον αδειάζουν μεγαλοπρεπώς. Οπως λένε δεν υπάρχει λόγος να συζητούνται ακόμα διαγραφές εφ’ όσον έχουν ανακοινωθεί ήδη αποχωρήσεις.

Λένε δε, ότι αυτά τα ζητήματα δε λύνονται με δημοψηφίσματα. Η Ολγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Νίκος Παππάς, που είχε στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, αλλά και ο Αλέκος Φλαμπουράρης εξέφρασαν την ανησυχία τους, καθώς πρωτίστως αυτό που επιθυμούν είναι να στηρίξουν το κόμμα αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή.

ΣΥΡΙΖΑ: Σενάρια ακόμα και για πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη

«Δυστυχώς αυτές τις μέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας κείμενα αποχώρησης μελών του κόμματος. Μεταξύ αυτών και στελεχών που έχουν παραπεμφθεί στην επιτροπή δεοντολογίας. Οι δημόσιες δηλώσεις συνεχίζονται. Η ταλαιπωρία των μελών μας πρέπει να σταματήσει. Ειδικά υπό το φως και των σημερινών καταγγελτικών δηλώσεων θεωρούμε αυτονόητο ότι παρέλκουν οι λόγοι για τις παραπομπές στην επιτροπή δεοντολογίας. Πόσο μάλλον η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα τέτοιο ζήτημα», σημείωναν χαρακτηριστικά.

Πιο αιχμηρός ο Νίκος Μπίστης ανέφερε: «Λαοδικεία; Φτάνει. Ως εδώ. Μωραίνει κύριος ον βούλεται απολέσαι». 

Προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την κίνηση Κασσελάκη αρκετοί εκτιμούν πως ίσως ο πρόεδρος ήθελε με επίδειξη πυγμής επιχείρησε να απαντήσει στην αδυναμία διαμόρφωσης πλειοψηφίας υπέρ των διαγραφών στην Κεντρική Επιτροπή και στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Και μπορεί ο Παύλος Πολάκης να συνεχάρη τον Κασσελάκη μέσω facebook, για το δημοψήφισμα, όμως στελέχη από την εσωκομματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως η κίνησή του ήταν αψυχολόγητη, εκτός αν πίστευε πως απλώς θα έπεφτε στο κενό επειδή η «Ομπρέλα» έχει ήδη ανακοινώσει την αποχώρησή της μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση την Πέμπτη το βράδυ. Από τα περίπου 45 άτομα η πλειοψηφία υποστήριξε πως δεν πρέπει να παραστούν στη Κεντρική Επιτροπή με τη λογική πως θα είναι μια διαδικασία χωρίς πολιτική ουσία αφού οι διαγραφές παραμένουν στο τραπέζι.

Τελικά με αρκετά λευκά στην ψηφοφορία επικράτησε η λογική της παρουσίας μη δεσμεύοντας, όμως όσους επιθυμούν να μην προσέλθουν στο όργανο. Εκεί ο Νίκος Βούτσης και ο Πάνος Σκουρλετης ενημέρωσαν τους συντρόφους τους πως σκοπεύουν να παραιτηθούν. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής στη επιστολή παραίτησής του δήλωσε μεταξύ άλλων: «υφίσταται πλέον δυστυχώς μια κατάσταση που προσομοιάζει σε πολιτική ανήκεστο βλάβη. (…) Συντηρείται κλίμα για κυνήγι μαγισσών, κλίμα εχθροπάθειας και συνακόλουθα αναζήτησης του “αδιαμεσολάβητου Μεσσία”, για τη συνεχή φυγή προς τα μπρος με την αποδοχή ότι “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Ο Πάνος Σκουρλέτης σε επίσης υψηλούς τόνους ανέφερε: «Οι δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υλοποιούν ένα σχέδιο διχασμού και ρήξης που ανέλαβε να ολοκληρώσει ο νεόκοπος και ανέπαφος με την Αριστερά και την πολιτική Στ. Κασσελάκης. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχείται σήμερα από αντιΣΥΡΙΖΑ, λαϊκίστικες και κεντροδεξιές απόψεις. Δεν είμαι διατεθειμένος να τον ακολουθήσω».

Πολεμικό κλίμα

Μετά το αντίο της Αριστερής Πτέρυγας το κλίμα είναι πολεμικό και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του μίλησε με πολύ σκληρά λόγια που δεν μπορούν να ξεπεραστούν έτσι απλά: «Κληρονόμησα έναν άδειο όροφο. Μία λαβωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μία Πολιτική Γραμματεία, στην οποία σύντροφοι μισούν συντρόφους σε παράλληλους μονολόγους που διαρκούν 8 ώρες», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Ομπρέλα», «ομάδα Αχτσιόγλου» και «προεδρικοί» συνεδρίαζαν μέχρι αργά για να καθορίσουν τη στάση τους εν όψη της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό που εξετάστηκε από την εσωκομματική αντιπολίτευση είναι πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία να θέσουν σε ψηφοφορία ένα βασικό ερώτημα: «κατά πόσο μπορεί σύμφωνα με το καταστατικό το δημοψήφισμα να επικυρώσει τις διαγραφές». Πιστεύουν πως θα είναι μια μάχη που θα κερδίσουν και ασφαλώς αν συμβεί κάτι τέτοιο το κλίμα θα βαρύνει πολύ κατά του προέδρου. Υπάρχει περίπτωση να μπει θέμα «μομφής» όπως ορίζει το καταστατικό; Σχετικά σενάρια έχουν ήδη αρχίσει να διακινούνται. Θα πρέπει να μετρηθούν δυνάμεις και ίσως είναι κάτι που θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή.

πηγή

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα