Μπορεί να είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλήσει κανείς για κινητοποιήσεις και συγκεκριμένες ημερομηνίες, ωστόσο, οι αγρότες δείχνουν να ανασκουμπώνονται καθώς ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς και τα δεδομένα μόνο καλά δεν είναι.
Οι Ηλείοι αγρότες εκκινούν με μια συνέντευξη τύπου -που εκτός απροόπτου θα δοθεί αύριο- και συνεχίζουν με σειρά πανελλαδικών συσκέψεων με πρώτη αυτή της Αταλάντης στις 26 Νοέμβρη. Θα ακολουθήσει και μια ακόμα στη Λάρισα που σχεδιάζεται για αρχές Δεκέμβρη και στην οποία θα αποφασιστούν οι συντονισμένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις.
Στο μεταξύ θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη – σε πανελλαδικό και πάλι επίπεδο- (στον Τύρναβο την ερχόμενη Κυριακή) για τον περονόσπορο στα αμπελοοινικά προϊόντα που μείωσε δραστικά την παραγωγή και το εισόδημα. Με έκδηλη την ανησυχία για το μέλλον του αγροτικού τομέα γνώστες του θέματος αναφέρουν πως και τον φετινό χειμώνα οι κινητοποιήσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη ώστε να δοθεί και ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος περνάει δύσκολα.
“Βουνό» τα προβλήματα
Κόστος σε επίπεδα που καθιστά απαγορευτική την όποια προσπάθεια για αύξηση της αγροτικής παραγωγής, προβλήματα με τις επιδοτήσεις, μεγάλες περικοπές της νέας ΚΑΠ, αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και σε μέσα και εφόδια, συνιστούν ένα εφιαλτικό σενάριο.
Αν σε αυτά προστεθούν η ακαρπία στις ελιές, ο περονόσπορος στο αμπέλι και η παραγωγή στο σύνολο των προϊόντων η κατάσταση οξύνεται πολύ περισσότερο. Κι όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι συνδικαλιστές στις περιπτώσεις που σε μερικά προϊόντα υπάρχουν λίγο καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι, το εισόδημα μειώνεται αφού δεν υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή να πουλήσουν.
Ως εκ τούτου οι κινητοποιήσεις και η πίεση στην Κυβέρνηση φαντάζουν σχεδόν μονόδρομος, για την ικανοποίηση διεκδικήσεων και αιτημάτων που αφορούν μεταξύ άλλων μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να μένει ένα λογικό κέρδος για τον αγρότη, αλλαγή του κανονισμού ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει το σύνολο των ζημιών από όλες τις αιτίες στο 100% των απωλειών που υφίστανται οι αγρότες, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στους ελαιοπαραγωγούς λόγω της ακαρπίας στην ελιά κλπ.