του Αχιλλέα Ροδίτη
Οι γιατροί φεύγουν και τα νοσοκομεία αδειάζουν! Είναι μια βραδυφλεγής «βόμβα» που μοιάζει έτοιμη να «σκάσει» στην «καρδιά» του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
«Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα κι αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, με προκήρυξη θέσεων, θα βρεθούμε σε αδιέξοδο. Ήδη κλινικές νοσοκομείων υπολειτουργούν», λένε οι εναπομείναντες γιατροί προσπαθώντας να πείσουν κάθε αρμόδια πλευρά να πιέσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε με τη σειρά της να μεριμνήσει για να καλυφθούν τα κενά που μένουν πίσω.
Όλα αυτά εξαιτίας μιας έντονης και μαζικής φυγής γιατρών. Κάποιοι φεύγουν λόγω συνταξιοδότησης αλλά επίσης πολλοί τα «βροντούν» και φεύγουν με παραίτηση, είτε για να πάνε στον ιδιωτικό τομέα, είτε ακόμα και σε άλλες χώρες, για καλύτερους μισθούς!
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
Το πρόβλημα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού είναι εμφανές το τελευταίο χρονικό διάστημα στα νοσοκομεία της περιοχής. Τόσο στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «ο Άγιος Ανδρέας», όσο φυσικά και στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο.
Η κατάσταση φαντάζει εκτός ορίων κι ανεξέλεγκτη, καθώς τους τελευταίους μήνες έχει υποβάλλει παραίτηση ένας ανησυχητικός αριθμός γιατρών από όλες τις ειδικότητες, αλλά ακόμα και τις πιο νευραλγικές που στον ιδιωτικό τομέα αλλά και το εξωτερικό είναι περιζήτητες. Ειδικότητες όπως Πλαστικών Χειρουργών, Γενικών Χειρουργών, Νεφρολόγων, αλλά και Παθολόγων.
Ειδικά οι Παθολόγοι, υποστηρίζεται ότι είναι η ειδικότητα που έχει τάση «εξαφάνισης» διότι αποτελούν την πιο περιζήτητη κατηγορία στα ιδιωτικά νοσοκομεία της Ελλάδας και άλλων κρατών της Ευρώπης.
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Μιλώντας για το πρόβλημα η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών κα Άννα Μαστοράκου, αφενός επιβεβαίωσε την διόγκωσή του, τον τελευταίο καιρό, αφετέρου τόνισε πως είναι ένα ζήτημα το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. «Αντιμετώπισης που πρέπει να υπάρξει σε αποτελεσματικό βαθμό, εδώ και τώρα», είπε χαρακτηριστικά στην «Πολιτεία».
Δήλωσε επίσης ότι ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας δεν έχει μείνει με «σταυρωμένα χέρια», αντιθέτως έχει εγκαίρως και εν τη γενέσει του αναδείξει το πρόβλημα προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, διά επιστολών που έχουν σταλεί με την επισήμανση του «ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ». Συγκεκριμένα, η κυρία Μαστοράκου τονίζει: «Έχουμε από καιρό στείλει δύο κατεπείγουσες επιστολές στο Υπουργείο ενημερώνοντας, με στοιχεία, για την εμφάνιση και την μεγάλη ένταση του προβλήματος έλλειψης γιατρών στις κλινικές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Πάτρας».
«Και για τον λόγο αυτό έχουμε κάνει γνωστή την ανάγκη αμεσότατης παρέμβασης διαμέσου της προκήρυξης θέσεων προκειμένου να καλύπτονται τα κενά που δημιουργούνται από συνταξιοδοτήσεις ή παραιτήσεις γιατρών», εξηγεί η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας.
«ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ»
Η κα Μαστοράκου ξεκαθαρίζει ότι ο Διοικήσεις των Νοσοκομείων της πόλης αντιδρούν με ισχυρά αντανακλαστικά, εννοώντας, ότι ενεργούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και ζητούν πριν την δημιουργία των οργανικών κενών την έναρξη διαδικασιών, εκ μέρους του Υπουργείου, για την προκήρυξη νέων θέσεων. Με άλλα λόγια, δηλαδή, οι καθυστερήσεις βαρύνουν, ως ευθύνη, το Υπουργείο, και όχι τα Δ.Σ. των ιδρυμάτων.
ΜΙΣΘΟΣ 15.000 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!
Τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών επιβεβαιώνουν ότι πολλοί γιατροί… γίνονται μετανάστες! Απευθύνονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης μη μπορώντας να αντέξουν άλλο, εδώ, τον καταπονητικό συνδυασμό των χαμηλών αμοιβών και κάκιστων συνθηκών εργασίας. Τον τελευταίο καιρό, γιατροί παραιτούνται για να πάνε στον ιδιωτικό τομέα, εξασφαλίζοντας καλύτερες αμοιβές. Αλλά πολλοί εξ αυτών διαλέγουν ακόμα και την εξωτερική μετανάστευση, πηγαίνοντας στην Γερμανία, την Ολλανδία και αλλού. Αλλά ο προορισμός που «κερδίζει» την πλειοψηφία είναι η Κύπρος. «Γιατί ο μισθός εκεί είναι 15.000 ευρώ! Και οι συνθήκες εργασίες ασύλληπτα καλύτερες! Τους τα παρέχουν όλα!» επισημαίνει η κα Μαστοράκου. Και άλλοι γιατροί λένε, ειδικά για την Κύπρο: «Όποιος πάει, δεν ξαναγυρνάει…»!