Μετά τα πρόστιμα- μαμούθ σε πολυεθνικές για παραβίαση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, τις “καμπάνες” σε εταιρίες που εμπορεύονται σχολικά είδη και το στενό μαρκάρισμα σε προμηθευτές και super markets για τις πρακτικές προώθησης τροφίμων, έτσι ώστε οι εκπτώσεις να είναι πραγματικές και όχι παραπλανητικές, μια “βόμβα” από την Επιτροπή Ανταγωνισμού βάζει το πλαίσιο ελέγχων σε άλλη βάση.
Στις 25 Ιανουαρίου θα εξεταστεί η Έκθεση Εισηγήτριας, η οποία αφορά στις ενέργειες της ένωσης επιχειρήσεων με την επωνυμία «Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων» και φυσικού προσώπου, κατά τη διεξαγωγή αιφνιδιαστικού επιτόπιου ελέγχου στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου. Ο έλεγχος διατάχθηκε στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στις αγορές προμήθειας, εμπορίας και λιανικής πώλησης δημητριακών, γάλακτος, καφέ, μαρμελάδων, ροφημάτων και τυριών, αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στο πλαίσιο οριζόντιας σύμπραξης ή/και κάθετων συμπράξεων, δηλαδή με απλά λόγια για την ύπαρξη καρτέλ.
Έρευνα για το αν υπήρξε παρεμπόδιση ελέγχου για καρτέλ σε είδη ευρείας κατανάλωσης
Τι προτείνει στην Έκθεση της η Εισηγήτρια; Να διαπιστωθεί αν κατά την έρευνα αυτή στο Σύνδεσμο, υπήρξε παρεμπόδιση ελέγχου. Όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις, πέρα από τις ποινικές κυρώσεις, προβλέπονται και βαριά πρόστιμα ως 2 εκατομμύρια ευρώ.
Και μπορεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού να τονίζει ότι η Ολομέλεια θα εξετάσει μόνο αν υπήρξε παρεμπόδιση ή δυσχέρανση του ελέγχου, αν, όμως, τελικά αποφανθεί ότι όντως παρεμποδίστηκε ο έλεγχος, προφανώς υπάρχει “θεματάκι” επί της ουσίας, μιας που μιλάμε για έρευνα σε είδη ευρείας κατανάλωσης. Ενδεικτικά, το νωπό γάλα από το ξέσπασμα της κρίσης των τιμών, δηλαδή από το Δεκέμβριο του 2021, ως σήμερα, έχει αυξηθεί 25%, τα τυριά πάνω από 36%, τα δημητριακά σχεδόν 37%, ο καφές σχεδόν 22%.
Το “αγκάθι” των ανατιμήσεων, η προοπτική αποκλιμάκωσης των τιμών ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των διεθνών τιμών και του ενεργειακού κόστους, η εμπορική πολιτική των μεγάλων αλυσίδων λιανικής και η νομοθετική διάταξη, που σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης για τις προωθητικές ενέργειες, θα είναι το βασικό μενού στη σημερινή συνάντηση του Κ. Σκρέκα με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου των super markets.
Προφανώς και η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα δώσει περισσότερη τροφή για σκέψη και στις δύο πλευρές, ειδικά από τη στιγμή που το υπουργείο Ανάπτυξης εμφανίζεται διατεθειμένο να σκληρύνει τη στάση του, με περισσότερα και βαρύτερα πρόστιμα.
Τι δείχνει το συγκριτικό τιμών με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου
Το μόνο σίγουρο είναι οι καταναλωτές στην Ελλάδα καλούνται να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος από άλλους καταναλωτές σε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Αν όχι σε όλα τα προϊόντα και είδη διατροφής, ωστόσο είναι απορίας άξιον γιατί π.χ. μια 12άδα αυγά στη χώρα μας να κοστίζει 4,19 ευρώ κατά μέσο όρο, με εύρος από 2,28 ευρώ ως 6,60 ευρώ, όταν στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, την Ιταλία αλλά και στο Βέλγιο πωλούνται πολύ φτηνότερα.