20.1 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Α. Κατσιφάρας: “Επαναφέρουμε το όραμα για πάρκο ευρωπαϊκών διαστάσεων στη βόρεια είσοδο της Πάτρας”

Με αφορμή την δίκαιη διεκδίκηση των κατοίκων της Ανθούπολης για διαμόρφωση πλατείας δίπλα στα σχολεία σε πρόσφατα απαλλοτριωμένο χώρο, επαναφέρουμε στην δημόσια συζήτηση

Το ΟΡΑΜΑ μας, το ΣΧΕΔΙΟ μας, την ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ μας για ένα Πάρκο ευρωπαϊκών διαστάσεων στην βόρεια είσοδο της Πάτρας που θα αλλάξει τα δεδομένα της πόλης.

Το πάρκο μελετήθηκε χωροταξικά και αρχιτεκτονικά στην είσοδο της Πάτρας. Επίκεντρο το Αρχαιολογικό Μουσείο, οι χώρους του ΕΘΙΑΓΕ, η γέφυρα Ρωμανού, τα οικόπεδα πέριξ του μουσείου ιδιοκτησίας του Δήμου Πατρέων της αστυνομίας και οι της γεωργικής σχολής.

Χώροι ελεύθεροι και δημόσιοι, που δεν έχουν οικοπεδοποιηθεί ακόμη. Ενοποιούμενοι φθάνουν τα 150 στρέμματα περίπου στο ποιο εμβληματικό σημείο της πόλης.

Ο ενιαίος χώρος που διαμορφωνόταν και με πιθανή υπογιοποίηση της εθνικής οδού από την Αμερικής μέχρι την Αρέθα θα ένωνε τις συνοικίες της Ανθούπολης, των κάτω Συχαινών, του Ζαβλανίου και της Μέσης Αγιάς.

Το Μάιο του 2017 συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας από το περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης με πρόεδρο την κ Σπυράκη Λένα δντρια της δνσης χωροταξίας και περιβάλλοντος της περιφέρειας και μέλη την Αργυριάδη Ειρήνη και Τσιατούρα Αλεξάνδρα έμπειρα τεχνικά στελέχη της ίδιας δνσης.

Το αντικείμενο της μελέτης ήταν Αναγνωριστική μελέτη ανάδειξης – ανάπλασης της βόρεια εισόδου της πόλης των Πατρών πέριξ του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας.

Η ομάδα εργασίας είδε τις ιδιοκτησίες, τα χωροταξικά χαρακτηριστικά, τα εμπόδια, τις ευκαιρίες και δυνατότητες της περιοχής με βάση το θεσμικό πλαίσιο και προετοίμασε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Τον Ιούνιο του 2018, προκηρύχθηκε ο ανοικτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών με κεντρική ιδέα και περιεχόμενο την πρόταση της αναγνωριστικής μελέτης.

Τον Μάρτιο του 2019, παρουσιάσαμε σε δημόσια διαβούλευση παρουσία όλων των φορέων της πόλης των Πατρών τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και βραβεύσαμε τις καλύτερες προτάσεις. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 12 αρχιτεκτονικά γραφεία από όλη την Ελλάδα.

Το Μάιο του 2020, ο περιφερειάρχης κ Φαρμάκης βάζει τέλος στο όνειρο για μια σύγχρονη είσοδο της Πάτρας.

Με τυμπανοκρουσίες παρουσίασε τις απλές παρεμβάσεις σε πεζοδρόμια και νησίδες ως μεγάλη αλλαγή για τη Βόρεια είσοδο. Ένα έργο των οκτώ ( 8 ) εκ που το βρήκε έτοιμο και αυτό από την Περιφερειακή Αρχή Κατσιφάρα αλλά ήταν ανεξάρτητο από το όραμά μας ,το σχέδιό μας και την προετοιμασία μας.

Όμως, για την Πάτρα η μεγάλη αλλαγή ήταν άλλη και για αυτήν ο Περιφερειάρχης δεν είπε κουβέντα ήταν η συνολική ανάπλαση στη Βόρεια είσοδο της Πάτρας. Έτσι θάφτηκε το μεγάλο όραμα των Πατρινών, που παρουσιάστηκε το Μάρτιο του 2019.

2020 – 2021και μέχρι σήμερα καμία πρωτοβουλία για αξιοποίηση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που βρίσκεται αραχνιασμένος στα συρτάρια της περιφέρειας και το κυριότερο καμία διεκδίκηση από του φορείς της πόλης που γνώριζαν όλο το σχέδιό μας και συμμετείχαν σε όλα τα βήματα προετοιμασίας.

Το 2022 εμείς, η παράταξή μας που σήκωσε τος βάρος της ιδέας επαναφέρουμε στη δημόσια συζήτηση θέλουμε το περιαστικό πάρκο που οραματιστήκαμε και σχεδιάσαμε και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε μεθοδικά για την υλοποίησή του.

Θεωρούμε ότι είναι μια Οραματική προσέγγιση για την Πάτρα του αύριο.

Θεωρούμε ότι η Πάτρα θα ανοίγει τα φτερά της μόνο αν βάλει τον πήχη ψηλά.

Όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες – Όχι άλλοι συμβιβασμοί που κρατούν καθηλωμένη την πόλη.

Όραμα, σχέδιο και πίστη στις δυνάμεις μας και τον εαυτό μας.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα