16.3 C
Aigio
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

ΑΑΔΕ: Σβήνονται πρόστιμα για 3 στους 10 φορολογούμενους μετά από προσφυγή – Η διαδικασία


Πρόστιμα και έξτρα φόρους γλύτωσαν τρεις στους δέκα φορολογούμενους οι οποίοι προσέφυγαν το πρώτο τετράμηνο του έτους στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ.

Οι φορολογούμενοι δικαιώθηκαν καθώς η ΔΕΔ μετά την εξέταση των υποθέσεων έσβησε πρόστιμα, προσαυξήσεις και έξτρα φόρους που είχε επιβάλλει η εφορία για φορολογικές παραβάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το πρώτο τετράμηνο του έτους παραπέμφθηκαν στη ΔΕΔ 3.553 υποθέσεις και εκδικάστηκαν 2.325 προσφυγές φορολογουμένων. Από αυτές η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών αποφάσισε ότι στις 703 περιπτώσεις, ποσοστό 30,24%, οι φορολογούμενοι είχαν δίκιο είτε μερικώς είτε συνολικά. Αντίθετα, οι 1.557 προσφυγές απορρίφθηκαν, ενώ 14 τέθηκαν στο αρχείο λόγω παραίτησης των προσφυγόντων.

Αυξήθηκαν όσοι βρίσκουν το δίκιο τους

Ο αριθμός των φορολογούμενων που δικαιώνονται από την ΔΕΔ έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με αρμόδιους παράγοντες να αποδίδουν την εξέλιξη αυτή σε λάθη και παραλείψεις των ελεγκτικών υπηρεσιών που καταλογίζουν τα ποσά των φόρων και των προστίμων, καθώς και στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές τις διατάξεις των ετών 2000-2016 με τις οποίες παρατάθηκαν πέραν της πενταετίας οι προθεσμίες παραγραφής χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων.

Από το 2013, που ξεκίνησε να λειτουργεί η ΔΕΔ, έχουν υποβληθεί 84.889 ενδικοφανείς προσφυγές, από τις οποίες εκδικάστηκαν οι 80.217 υποθέσεις. Σε 19.310 υποθέσεις η ΔΕΔ διαπίστωσε λάθη στις αποφάσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού και δικαίωσε τους φορολογούμενους.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι από τις 81.248 υποθέσεις που παρεπέμφθηκαν στη ΔΕΔ εξετάστηκαν οι 77.345 την περίοδο 2013-2022, εκ των οποίων 30.448 έχουν οδηγηθεί στα διοικητικά δικαστήρια. Από τις 77.345 προσφυγές η ΔΕΔ έκανε δεκτές εν μέρει ή εν όλω 18.492 προσφυγές.

Ηλεκτρονικά οι προσφυγές

Από την 1η Φεβρουαρίου 2023 η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά. Σε περίπτωση που υφίσταται αποδεδειγμένη αδυναμία ψηφιακής υποβολής, είναι δυνατή η χειρόγραφη υποβολή στην αρμόδια φορολογική αρχή.

Σημειώνεται ότι για να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή οι φορολογούμενοι, θα πρέπει πρώτα να καταβάλλουν το 50% των ποσών που τους βεβαίωσε ο φοροελεγκτικός μηχανισμός. Μοναδική περίπτωση να αποφύγει κανείς το 50% είναι να δώσει επαρκή στοιχεία στην ΔΕΔ, τα οποία να δικαιολογούν την αναστολή καταβολής για σοβαρούς λόγους οικονομικής αδυναμίας και η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών πρέπει να εγκρίνει το αίτημά τους.

Σύμφωνα με το νομοθετικό καθεστώς, η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής στην αρμόδια φορολογική αρχή. Αν δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί σχετικά ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας.

Σαφάρι για τη φοροδιαφυγή

Την ίδια περίοδο ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει επιδοθεί στο κυνήγι υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής.Σύμφωνα με τα στοιχεία από το πρώτο τετράμηνο του έτους :

Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου έχει εκδώσει 656 νέες εντολές ελέγχου, ενώ άλλοι 1.248 έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη. Εχουν βεβαιωθεί πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα 48,5 εκατ. ευρώ.

Τα Ελεγκτικά Κέντρα, που ανέλαβαν δράση από τις αρχές του χρόνου, έχουν εκδώσει 5.422 νέες εντολές ελέγχου ενώ έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος 1.946 νέων υποθέσεων για τις οποίες βεβαιώθηκαν 83 εκατ. ευρώ πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα