Με άνοδο πάνω από 10% κινείται ο Αύγουστος στα καταλύματα της Αχαΐας μια αύξηση η οποία μπορεί να καταγραφεί ψηλότερα κατά την αποτίμηση η οποία αναμένεται να γίνει επίσημα από τους ξενοδόχους μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Η αύξηση φαίνεται ότι είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο και θα πρέπει να καταγραφεί και στους τζίρους στην εστίαση και το λιανεμπόριο για να μιλάμε για μια περίοδο με θετικό πρόσημο για την οικονομία της περιοχής που έχει ως βασικό παρονομαστή τον τουρισμό και την επισκεψιμότητα.
Τρεις παράγοντες φαίνεται ότι επηρεάζουν την ανοδική πορεία του τουρισμού του Αυγούστου, σε σχέση με τον Αύγουστο του ’23.
-1ος είναι ότι οι κρατήσεις ξένων τουριστών που περιορίστηκαν τον Ιούλιο λόγω του καύσωνα, μεταφέρθηκαν για την περίοδο του Αυγούστου.
-2ος η απόσταση καθώς πολλοί Έλληνες τουρίστες προτίμησαν την Πελοπόννησο και απέφυγαν τα νησιά λόγω του κόστους των μετακινήσεων, των ακριβών ακτοπλοϊκών και της αύξησης του κόστους διαμονής στους δημοφιλείς προορισμούς.
-3ος είναι τα μελτέμια που έφεραν δροσιά και έκαναν τη διαμονή ευχάριστη.
Κύμα εκδρομέων λόγω… ζέστης
Η φωτιά στον Βαρνάβα και την Πεντέλη παραμονές του Δεκαπενταύγουστου, ταυτόχρονα με την ασφυκτική κατάσταση στην ατμόσφαιρα αλλά και την παρατεταμένη ζέστη διαμόρφωσαν ένα κύμα φυγής.
Αποτέλεσμα είναι κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου να αναμένουμε να καταγραφεί ρεκόρ επισκεψιμότητας σε επίπεδο διαμονής και διανυκτερεύσεων.
Περιοχές όπως η λίμνη Τσιβλού στην Ανατολική Αιγιάλεια, η Βλασία με τους καταρράκτες του όρους Ερύμανθος στα Καλάβρυτα και ο Λάδωνας στην Κλειτορία δέχθηκαν επίσης μεγάλο όγκο εκδρομέων σε ημερήσια βάση κατά την περίοδο του Αυγούστου, λόγω δροσισμού, παρά το γεγονός ότι οι υποδομές και παροχές είναι υποτυπώδεις.
*Εφημερίδα “Γνώμη”