12.5 C
Aigio
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Αχαιός ανακάλυψε τα μυστικά του «Μηχανισμού των Αντικυθήρων»

Του Αχιλλέα Ροδίτη (Αχαϊκή Πολιτεία)

Ένας… δικός μας, ένας Αχαιός, είναι ο άνθρωπος που αποφάσισε να ερευνήσει, να ανακαλύψει τα μυστικά και να παραδώσει στην παγκόσμια κοινότητα όλη την γνώση αναφορικά με τον περίφημο «Μηχανισμό των Αντικυθήρων».

Και το έκανε, αποτυπώνοντας και παρουσιάζοντας όλα τα ευρήματα του στο πρώτο βιβλίο που γράφτηκε για αυτό το… γνωστό θαύμα της αρχαιοελληνικής σοφίας, το οποίο (βιβλίο) κυκλοφορεί ήδη στις ΗΠΑ και γίνεται ανάρπαστο, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται να μεταφραστεί στα ελληνικά και σ’ άλλες γλώσσες και να εκδοθεί στις αντίστοιχες χώρες.

Πρόκειται για τον κο Ευάγγελο Βαλλιανάτο Ph.D., ενός εκ των κορυφαίων Ιστορικών και Θεωρητικών Περιβάλλοντος, Συγγραφέα και Αρθρογράφο στις ΗΠΑ, τον οποίο εντόπισε η «Πολιτεία» και επικοινώνησε μαζί του για να συζητήσει γύρω από το τους σκοπούς συγγραφής του βιβλίου του (φωτογραφία) με τίτλο: «The Antikythera Mechanism: The Story Behind the Genius of the Greek Computer and its Demise» – (Universal Publishers, 2021) – (ακριβής τίτλος στα ελληνικά: «Ο Μηχανισμός των Αντρικυθήρων» και η ιστορία πίσω από την ιδιοφυία του Ελληνικού Υπολογιστή Ιδιοφυίας και ο θάνατος του), στο οποίο έχουν στρέψει την προσοχή τους τα μεγαλύτερα αμερικανικά δίκτυα ενημέρωσης.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Ε. ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ

Ο κ. Βαλλιανάτος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά και μεγάλωσε στην Πάτρα. Ταξίδεψε στην Αμερική για να σπουδάσει Ζωολογία, Ιστορία και Ιστορία της Επιστήμης, στα Πανεπιστήμια, αντίστοιχα, του Ιλινόις, του Γουισκόνσιν και του Χάρβαρντ. Εργάστηκε στην Αμερικανική Βουλή και στην Εθνική Περιβαλλοντική Υπηρεσία των ΗΠΑ. Είναι συγγραφέας εκατοντάδων άρθρων και επτά βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου αυτού για το αρχειοελληνικό εφεύρημα.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ

Το πρώτο ερώτημα που θέσαμε στον Αχαιό καθηγητή Ιστορίας ήταν «τι ήταν αυτό που θέλησε να κάνει γράφοντας ένα βιβλίο για τον Ελληνικό Υπολογιστή Ιδιοφυίας». Και ο ίδιος δηλώνει: «Είδα για πρώτη φορά τα θραύσματα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών το 2007. Τα παρατήρησα από όλες τις γωνίες για αρκετή ώρα.

Το εξαίρετο και ενεξήγητό ήταν οι οδοντωτοί τροχοί. Πώς ήταν δυνατόν οι μηχανολόγοι πριν 2.200 χρόνια, στην Ρόδο, να δημιουργήσουν ένα τέτοιο μηχάνημα; Στα πανεπιστήμια της Αμερικής που είχα σπουδάσει Ελληνική Ιστορία και την Ιστορία της Επιστήμης (Illinois, Wisconsin και Harvard) έλεγαν ότι οι αρχαίοι Έλληνες… δεν είχαν μηχανολογικές γνώσεις, ούτε μηχανές, γιατί είχαν δούλους. Αυτές οι σκέψεις με βασάνιζαν καθώς είχα τελείως απορροφηθεί από τούς οδοντωτούς τροχούς του αρχαίου Ελληνικού Υπολογιστή, μόνο μερικά εκατοστά μακριά από τα μάτια μου…». Αυτές οι απορίες τον έστρεψαν να ανακαλύψει την αλήθεια. Συν της φράσης του Ευριπίδη: «Όλβιος όστις της ιστορίας έσχε μάθησίν».

Και για σχεδόν δέκα χρόνια αφιερώθηκε στην έρευνα! Διαβάζοντας, γράφοντας και ανακαλύπτοντας στοιχεία που παρέμεναν για αιώνες ολόκληρους κρυμμένα. Με αποτέλεσμα το βιβλίο του να είναι έτοιμο προς δημοσίευση τον Οκτώβριο του 2021.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ

Όπως εξομολογείται ο ίδιος στην «Πολιτεία», η συγγραφή του βιβλίου του για τον Ελληνικό Υπολογιστή των Αντικυθήρων έφερε και τον ίδιο προσωπικά πιο κοντά «στον συναρπαστικό και πανέμορφο κόσμο της Ελληνικής επιστήμης, τέχνης και πολιτισμού».

«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων χρονολογείται από τον δεύτερο αιώνα π.Χ. Είναι ένα εντυπωσιακό και πρωτοποριακό παράδειγμα επιστημονικής τεχνολογίας. Τίποτα τέτοιο δεν δημιουργήθηκε στην Ευρώπη ή αλλού πριν από τον δέκατο όγδοο αιώνα», τονίζει. Κι αναρωτιέται: «Φανταστείτε πού θα βρίσκονταν οι Έλληνες και η υπόλοιπη ανθρωπότητα, αν οι Έλληνες είχαν παραμείνει ελεύθεροι να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Με άλλα λόγια, αν οι Έλληνες είχαν διατηρήσει την ελευθερία τους, δεν υπήρχαν Ρωμαίοι ή άλλοι ξένοι κατακτητές της Ελλάδας, ούτε σκοτεινοί αιώνες».

«Η ιδιοφυΐα του Υπολογιστή των Αντικυθήρων θα είχε ένα γιγάντιο αποτέλεσμα διάχυσης, πυροδοτώντας μια επιστημονική επανάσταση που θα ωθούσε τους Έλληνες προς τη Σελήνη και τα πλησιέστερα αστέρια. Επιπροσθέτως, ο πλανήτης με Ελληνικό πολιτισμό δεν θα αντιμετώπιζε την Μέδουσα του κλιματικού χάους ή πυριτικά όπλα», προσθέτει και εξηγεί ότι ο Μέγας Αλέξανδρος και οι Αριστοτελικές του ιδέες προετοίμασαν το έδαφος για τον Υπολογιστή των Αντικυθήρων. Κι ότι η Αλεξάνδρεια στην Αίγυπτο αντικατοπτρίζει αυτό το όραμα, όπως πραγματοποιήθηκε με ένα πανεπιστήμιο-Μουσείο και μια μεγάλη Βιβλιοθήκη που φιλοξένησε άριστους λόγιους, επιστήμονες της εποχής και μισό εκατομμύριο βιβλία.

Και τέλος, ότι οι σημερινοί Έλληνες κοιτάζοντας και μελετώντας τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων βλέπουν (ή πρέπει να βλέπουν) τους προγόνους τους. «Ο έρωτας αυτός είναι ένα βήμα προς την γνώση, αρετές, και αναγέννηση του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού στην Ελλάδα. Τέτοια έμπνευση έχει την πιθανότητα να δώσει νέα ζωή στους Έλληνες για να ξαναγίνουν φορείς ελευθερίας, επιστήμης, και πολιτισμού», διαμηνύει ο διάσημος Ιστορικός.

ΤΙ ΗΤΑΝ Η «ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ»

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων χρονολογείται από τον δεύτερο αιώνα π.Χ. και θεωρείται ευρέως ως ο πρώτος υπολογιστής στον κόσμο. Ο κ. Βαλλιανάτος τον αποκαλεί «ταμπλέτα», που κατά τον ίδιο ήταν η ονομασία που έδωσαν οι Έλληνες. Ο εγκέφαλος του υπολογιστή αποτελείται από πολλά αλληλοσυνδεόμενα χάλκινα γρανάζια. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν το μεγαλύτερο θραύσμα, που ονομάστηκε «Τροχός του Ήλιου». «Το «tablet» ήταν ένας φορητός υπολογιστής BC ιδιοφυΐας.

Είχε επιγραφές προς όφελος του χρήστη. Πρέπει να υπήρχαν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, τέτοιοι υπολογιστές σε όλο τον ελληνικό κόσμο και περισσότεροι από ένας τόποι κατασκευής τους», λέει ο κ. Βαλλιανάτος. Προσθέτοντας πως ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν επίσης ένα πολύ ακριβές ημερολόγιο. Επιπλέον, ήταν μια μηχανή πρόβλεψης. Προέβλεπε τις εκλείψεις του Θεού Ηλία και της Σελήνης και χαρτογραφούσε τις κινήσεις και τις θέσεις των πλανητών, των μεγάλων άστρων και των αστερισμών. Σε ένα πρόσφατο άρθρο του κ. Βαλλιανάτου στη διεύθυνση: greekreporter.com , μπορεί κανείς να αντλήσει όλες τις πληροφορίες για την έρευνα του.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα