19 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Αδιάψευστος μάρτυρας της προσφοράς των Ιερών Μονών στον Αγώνα του ‘21

Ένα ιστορικό λεύκωμα με σημείο αναφοράς τη θυσιαστική κυρίως προσφορά των Ιερών Μονών στην επιτυχή έκβαση του εθνικού Αγώνα για την ανεξαρτησία των Ελλήνων, παρουσιάστηκε κατά τις φετινές λαμπρές εκδηλώσεις για την 203η επέτειο από την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας (26-30 Ιανουαρίου 2024).

Το λεύκωμα «Η Θυσιαστική και Οικονομική συμμετοχή των Ιερών Μονών μας στον Αγώνα του 1821» αφορά την απόδοση μιας οφειλόμενης τιμής στις θυσίες των μοναχών και περιέχει ιστορικά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία συμμετείχε ενεργά στην απελευθέρωση από τον ζυγό της δουλείας των Οθωμανών.

Από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις Μοναστηριών που ύψωσαν τη σημαία και υπέστησαν και της επιπτώσεις αυτής της πολύπλευρης και μακράς συμμετοχής και προσφοράς είναι αυτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας η οποία προσέφερε σε είδος αλλά και 150 μοναχούς που ρίχθηκαν στη μάχη και με τον στρατό του Ανδρέα Λόντου αλλά και το Μέγα Σπήλαιο όπου πάνω από 100 μοναχοί πολέμησαν με αποφασιστικότητα τον Ιμπραήμ.

«Η συμμετοχή των μοναστηριών μας στον Αγώνα ήταν τεράστια, τόσο σε υλικά αγαθά όπως για παράδειγμα ασήμι και χρήματα αλλά και τρόφιμα, όσο και στη συμμετοχή μοναχών αγωνιστών που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για ιερό σκοπό. Το Μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου αποτέλεσε και το νοσοκομείο όπου περιέθαλπαν τα τραύματα των Αγωνιστών του ’21 και η Μονή Ταξιαρχών ήταν αποθήκη όπλων και μπαρουταποθήκη κατά την περίοδο της μάχης για την Ανεξαρτησία.

Κατόπιν προτροπής λοιπόν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Ιερωνύμου, αποφασίστηκε η έκδοση ενός ειδικού αφιερωματικού λευκώματος για την συμμετοχή των Ιερών Μονών της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων στον Αγώνα που παρουσιάστηκε στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία» αναφέρει στο Aigiovoice η επιμελήτρια της έκδοσης Βάνα Μπεντεβή.

Το λεύκωμα περιλαμβάνει στοιχεία και σπάνιο υλικό για την προσφορά μεταξύ άλλων και των Μονών Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στο Βερίνο, την Αγία Λαύρα στα Καλάβρυτα, τη Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροανίας, τη Μονή Αγίου Νικολάου Βλασίας.

Η κ. Μπεντεβή ως ιστορικός και φιλόλογος επιμελήθηκε των κειμένων, το φωτογραφικό υλικό προσέφερε βέβαια η Μητρόπολη αλλά και από το φωτογραφείο του Αθανασίου Σπυρόπουλου ο οποίος και είχε την ευγενή ευαισθησία να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκδοσης είχε η δρ. Βυζαντινής Αγιογραφίας Χρύσα Δημητρίου και η εκτύπωση έγινε στο Αίγιο.

Το λεύκωμα εκδόθηκε σε 1.000 αντίτυπα, είναι δηλαδή πολυτελές αλλά και συλλεκτικό ταυτόχρονα και αποτελεί μέρος της συλλογής της Ιεράς Μητροπόλεως, από τις αρχές του 2023.

Σχόλιο για τις εκδηλώσεις

Η κ. Μπεντεβή η έμπνευση της οποίας αποτέλεσε το έναυσμα προκειμένου να αναδειχθεί το ιστορικό γεγονός της Συνέλευσης της Βοστίτσας σε ημέρα επίσημης εορτής και αργίας αλλά και να μετατραπεί -εδώ και μια 6ετία- η επέτειος σε επίσημη αργία, αναφέρθηκε και την ολοκλήρωση την Κυριακή που μας πέρασε των εκδηλώσεων που αποτέλεσαν τον κορμό του προγράμματος του δήμου.

«Ήταν ένας ολοκληρωμένος εορτασμός με συμμετοχή του δήμου και όλων των φορέων της περιοχής και αναβιωτών απ όλη την Ελλάδα οι οποίοι παρέλασαν όπως και οι μαθητές μας και άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις. Η εκδήλωση της Μητρόπολης αλλά και η δοξολογία και η επιμνημόσυνη δέηση στην Αιγείρα στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου πλαισίωσαν ένα πλήρες πρόγραμμα ενώ το Αίγιο προβλήθηκε και πανελλαδικά τόσο από τα αφιερώματα και σε μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς όσο και από τους συλλόγους με τους αναβιωτές που βρέθηκαν εδώ το τριήμερο» σχολίασε η κ. Μπεντεβή.    

Η παρουσίαση του λευκώματος

Η παρουσίαση του λευκώματος της Ιεράς Μητροπόλεως έγινε την περασμένη Παρασκευή 26 Ιανουαρίου το απόγευμα στο Αρχοντικό «Παναγιωτοπούλου», ανήμερα της επετείου.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη ενώ την παρουσίαση του λευκώματος ανέλαβε ο επίκουρος Καθηγητής Νεωτέρης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικόλαος Αναστασόπουλος.

«Τα γραφόμενα στο βιβλίο δεν περιορίζονται μόνον στο πλαίσιο της απλής καταγραφής της θυσιαστικής και οικονομικής συμμετοχής των Ιερών Μονών αλλά επιδέχονται αξιοποίηση στο πλαίσιο συνολικότερων ιστορικών μελετών. Το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο που μπορεί να το αναγνώσει κάθε πολίτης και που φωτίζει την πορεία των αγωνιστών της εποχής, λαϊκών και κλήρου, αλλά και μιας μεγάλης χρονικής περιόδου, στην οποία αποτυπώνονται οι στρατιωτικές και πολιτικές εξελίξεις, οι κοινωνικές μεταβολές και εν τέλει η δράση και οι αγώνες στην προετοιμασία και την εξέλιξη της Επανάστασης» ανέφερε ο κ. Αναστασόπουλος, καταλήγοντας: «Δύο είναι τα συμπεράσματα που βγαίνουν μελετώντας το συγκεκριμένο λεύκωμα, να ξανασκεφτούμε την ιστορία μας και να ανακαλέσουμε τα βιώματά μας

Την εκδήλωση προλόγισε η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Αιγιάλειας Μαρία Αγγελοπούλου, που συνεχάρη του συντελεστές για το άρτιο αποτέλεσμα.

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Ήθελα να αποδείξουμε σε όλους και κυρίως στους πολιτικούς μας, ότι η Εκκλησία έχει προσφέρει πάρα πολλά και έχει δώσει μεγάλη οικονομική ενίσχυση στον Αγώνα. Και τα μοναστήρια μας συνέβαλαν στην Επανάσταση με πολλούς τρόπους. Και τα δικά μας Μοναστήρια πρόσφεραν πολλά και έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο».

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον τέως Μητροπολίτη Γέροντα Αμβρόσιο, την κ. Μπεντεβή και τον τ. Δήμαρχο Αιγιάλειας Θανάση Παναγόπουλο, για τον αγώνα τους για την καθιέρωση της επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας.

«Η συμβολή των μοναστηριών στον Αγώνα ήταν καθοριστική. Ας αναλογιστούμε τι θα γινόταν στην Πατρίδα μας, ως χώρα, εάν δεν υπήρχε η θρησκεία, ο κύριος μοχλός υποστήριξης του Γένους σε όλη την υποδούλωση. Γιατί είναι γεγονός αδιάψευστο πως ένα Γένος κρατήθηκε χάρη στην ιδεολογική πλατμφόρμα σε σχέση με την Εκκλησία» ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα