9.7 C
Aigio
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Αφοί Αναστασίου (Cavino): Θέλουν να φτιάξουν τον εθνικό πρωταθλητή στο κρασί – Έρχονται δύο νέες εξαγορές

Οι στόχοι των Γιάννη και Θεόδωρου Αναστασίου – Οι νέες εξαγορές και οι συνεργασίες – Πώς η Cavino έγινε ο… Σκλαβενίτης των κρασιών

Την εξαγορά δύο ακόμη οινοποιείων διαπραγματεύεται η Cavino των αδερφών Γιάννη και Θεόδωρου Αναστασίου, η οποία χρόνο με τον χρόνο διευρύνει προς τα πάνω την απόσταση που τη χωρίζει από τις υπόλοιπες ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής οίνου όσον αφορά το μέγεθος των πωλήσεων.

Κάπως σαν τον… Σκλαβενίτη των κρασιών και εξίσου «αθόρυβη», η Οινοποιία – Ποτοποιία Αιγίου, όπως είναι η εμπορική επωνυμία της εταιρείας με έδρα το Αίγιο, πριν λίγες ημέρες προχώρησε στην εξαγορά του Κτήματος Νέμειον του οινολόγου Γιώργου Βασιλείου στην περιοχή της Νεμέας, όπως αναφέρει στον ΟΤ ο οικονομικός διευθυντής Νέστορας Δρίτσας και σύμφωνα με τις προθέσεις των ιδιοκτητών δεν θα σταματήσει εκεί.

Ο εθνικός πρωταθλητής στο κρασί από τους ιδιοκτήτες της Cavino

Κι αυτό γιατί τα αδέλφια Γιάννης και Θόδωρος Αναστασίου έχουν οραματιστεί τη δημιουργία του εθνικού πρωταθλητή στο κρασί με τη συνέργεια/συνεργασία κι άλλων κορυφαίων παικτών της εγχώριας οινικής σκηνής.

«Είμαστε της άποψης ότι και στην Ελλάδα πρέπει να δημιουργηθεί αυτός ο μεγάλος παίκτης, ο οποίος στον συνολικό κλάδο οίνου ποτού αποστάγματος να έχει ένα ευρωπαϊκό, αλλά και εκτός Ευρώπης, εκτόπισμα και να μπορεί να εισέλθει για παράδειγμα στην αγορά της Αμερικής με αξιώσεις. Είναι μια επιταγή που έρχεται κι από την Ευρώπη η δημιουργία μεγάλων σχημάτων. Το είδαμε στις τράπεζες, το βλέπουμε στα σούπερ μάρκετ, το βλέπουμε στην ενέργεια. Αυτό που μας ‘τρώει’ στην παραγωγή κρασιού είναι ο κατακερματισμός» εξηγεί ο κύριος Δρίτσας.

Τώρα στο κατά πόσο υπάρχει η διάθεση κι από τους υπόλοιπους «παίκτες» να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματικός σχεδιασμός, ο κύριος Δρίτσας επαναλαμβάνει ότι αυτή είναι η ξεκάθαρη πρόθεση της Cavino, ενώ σημειώνει ότι ουσιαστικές συζητήσεις δεν έχουν γίνει (ακόμη).

Οι νέες εξαγορές, η Intrum και η επέκταση της Cavino

Σε κάθε περίπτωση πάντως η Cavino, που σε επίπεδο ομίλου θα κλείσει το 2024 με αύξηση τζίρου περίπου στο +9-10%, λίγο πάνω από τα 36 εκατ. ευρώ με σημαντική άνοδο και στα κέρδη, συνεχίζει το αναπτυξιακό σχεδιασμό, τόσο οργανικά, όσο και με την προσθήκη assets στο χαρτοφυλάκιό της.

Η εξαγορά του Κτήματος Νέμειον, που σημειωτέον αφορά όχι την εταιρεία αλλά μόνο τις κτιριακές εγκαταστάσεις στη θέση Καρφοξυλιά, στη Νεμέα, τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τους αμπελώνες γύρω από το οινοποιείο, είναι μια από αυτές τις κινήσεις, που μάλιστα δίνει στην αχαϊκή οινοποιία πρόσβαση σε μία σημαντική ζώνη, αυτή του αγιωργίτικου, όπου μέχρι σήμερα δεν είχε παρουσία με ίδια παραγωγή.

Το Κτήμα, με δύο άγονους πλειστηριασμούς στο ιστορικό του, αντιμετώπιζε σημαντικά οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια και ήταν στο «πακέτο» των προς πώληση οινοποιείων που έχει καταρτίσει η Intrum. 

Να σημειωθεί ωστόσο ότι το Κτήμα Βασιλείου στο Κορωπί Αττικής, παραμένει στην ιδιοκτησία του Γ. Βασιλείου και βρίσκεται εκτός της περιμέτρου του deal με την Cavino.

Η Cavino με παραγωγική δυναμική 10.000 τόνων (δεξαμενισμό) ετησίως μέσω αυτής της εξαγοράς θα αποκτήσει «day one» ακόμη 200 τόνους, ποσότητα που είναι πολύ μικρή για τα δεδομένα της. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κύριος Δρίτσας, η εταιρεία αναμένεται να επενδύσει άμεσα περίπου 500 χιλ. ευρώ σε νέο εξοπλισμό και δεξαμενές στο οινοποιείο της Νεμέας ώστε να πενταπλασιαστεί η παραγωγή φθάνοντας στους 1.000 τόνους.

Παράλληλα, τα αδέλφια Αναστασίου βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση ακόμη δύο οινοποιείων, σε βόρεια και νότια Ελλάδα, μεγαλύτερης δυναμικής σε σχέση με το Κτήμα Νέμειον, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη κάτι ανακοινώσιμο, καθώς η διαδικασία του «ξεμπλέγματος» σε επίπεδο ιδιοκτητών, τραπεζών και servicers είναι χρονοβόρα. Άλλωστε και για την απόκτηση του Κτήματος Νέμειον οι συζητήσεις διήρκησαν περίπου ένα χρόνο μέχρι να μπουν οι τελικές υπογραφές.

Η δομή του ομίλου

Με ερείσματα και στους τρεις κλάδους των ποτών: κρασί, οινοπνευματώδη ποτά (ούζο, τσίπουρο, και brandy), αποστάγματα ο όμιλος Cavino αξιοποιεί κατά κύριο λόγο αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών, όπως ο Ροδίτης, το Λαγόρθι, ο Σιδερίτης, το Μαύρο Καλαβρυτινό, και η Μαυροδάφνη αλλά και διεθνείς ποικιλίες όπως το Cabernet Sauvignon, το Syrah, το Chardonnay και το Sauvignon Blanc. 

Επιπλέον έχει στην ιδιοκτησία του το επισκέψιμο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο (Mega Spileo Estate) που διαθέτει πλέον 550 στρέμματα αμπελώνων στα Καλάβρυτα, καθώς και πλειοψηφική συμμετοχή στην αποσταγματοποιία ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜ.

Συγχρόνως συνεργάζεται με το οινοποιείο Βακάκη στη Σάμο για την παραγωγή οίνου ΠΟΠ Μοσχάτο, από τις αρχές του 2024 έχει αναλάβει την αποκλειστική διανομή των εμβληματικών οίνων της Santo Wines, του Συνεταιρισμού της Σαντορίνης. 

Εξαγωγές σε 53 χώρες

Το μυστικό της διαχρονικής επιτυχίας της Cavino είναι ότι από την ίδρυσή της, κοντά 70 χρόνια πριν, μέχρι και σήμερα, πάνω από το 60% της ετήσιας παραγωγής της εξάγεται.

Αυτή τη στιγμή οι εξαγωγικές της πωλήσεις όσον αφορά το κρασί εκτείνονται σε 53 χώρες ανά τον κόσμο σε Ευρώπη (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Σουηδία κ.ά.) και Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς), αποτελώντας τη μεγαλύτερη εξαγωγική ελληνική εταιρεία εμφιαλωμένων οίνων.

Σημαντικές εξαγωγές έχει ο όμιλος και στο ούζο, κυρίως ιδιωτικής ετικέτας, μια δραστηριότητα που του αποφέρει 7-8 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ρεπορτάζ Ξανθή Γούναρη

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα