20.1 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Αφορολόγητο και ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιες αλλαγές θα εξετάσει η επόμενη ηγεσία του ΥΠΟΙΚ


Μια σειρά από εκκρεμότητες που αφορούν φορολογικά ζητήματα έχει αφήσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Μάλιστα δεν αποκλείεται το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ετοιμάσει μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου ένα νέο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  1. Την αναπροσαρμογή του αφορολόγητου ορίου για οικογένειες που έχουν παιδιά:
    Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2024 το αφορολόγητο όριο για αρκετούς μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’επάγγελμα αγρότες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το αφορολόγητο όριο για τους παραπάνω διαμορφώνεται:

Στα 10.000 ευρώ για όσους έχουν 1 εξαρτώμενο τέκνο, από 9.000 ευρώ που είναι σήμερα.
Στα 11.000 ευρώ για όσους έχουν 2 παιδιά, από 10.000 ευρώ που είναι σήμερα.
Στα 12.000 ευρώ για όσους έχουν 3 εξαρτώμενα παιδιά, από 11.000 ευρώ που είναι σήμερα
Στα 13.000 ευρώ για όσους έχουν 4 εξαρτώμενα παιδιά, από 12.000 ευρώ που είναι σήμερα
Δηλαδή μια οικογένεια που έχει 1 παιδί θα έχει φορολογικό όφελος ύψους 90 ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ η φορολογική ελάφρυνση διαμορφώνεται στα 220 ευρώ για τους φορολογούμενους που έχουν 2 ή περισσότερα προστατευμένα τέκνα. Ωστόσο το αφορολόγητο όριο παραμένει στα 8.636 ευρώ για τους φορολογούμενους που δεν έχουν παιδιά.

  1. Το “λίφτινγκ” στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών
    Την ανάγκη να τροποποιήσει η ελληνική κυβέρνηση το φορολογικό σύστημα των αυτοαπασχολούμενων και να αξιοποιήσει τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές πληρωμές προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής στον χώρο αυτόν επισημαίνει η 2η έκθεση της Κομισιόν για την μεταπρογραμματική εποπτεία της χώρας επικαλούμενη σχετικά στοιχεία του 2021.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως άνω του 67% των αυτοαπασχολούμενων δήλωσε εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ και πως το συνολικό δηλωθέν εισόδημα ήταν 4,2 δισ. ευρώ, έναντι πωλήσεων ύψους 48,6 δισ. ευρώ.

Οδηγό για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα των επαγγελματιών αναμένεται να αποτελέσει η μελέτη του ΙΟΒΕ στην οποία περιλαμβάνονται προτάσεις και μέτρα που έχουν υιοθετηθεί και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

  1. Τα φορο-κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τα POS
    Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στα φορο-κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ενώ θα γίνει και επέκταση των POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας προκειμένου να περιοριστεί δραστικά η χρήση μετρητών στις καθημερινές οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων αλλά και οι επιχειρήσεις να εμφανίζουν μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου τους μέσα από τα μηχανήματα POS , δηλαδή μεγαλύτερα ποσά φορολογητέας ύλης στις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.
  2. Φοροαπαλλαγές
    Τις υφιστάμενες φοροαπαλλαγές αλλά και τις εκπτώσεις που δίνονται στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολούμενους και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης . Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει έλεγχος και καταγραφή όλων των φοροαπαλλαγών για να προσδιοριστεί το κόστος τους για τον προϋπολογισμό και τα οφέλη και οι κατηγορίες των δικαιούχων.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα