14.6 C
Aigio
Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025
spot_img

Αύξηση κατώτατου μισθού 40 € από την 1η Απριλίου

Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 40 ευρώ τον μήνα δρομολογεί η κυβέρνηση για την 1η Απριλίου 2025, στο πλαίσιο της νέας αναπροσαρμογής που σχεδιάζει, αλλά διατηρεί παράλληλα παγωμένες τις υπόλοιπες αποδοχές, καθώς είναι επίσης παγωμένες, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, ξεκινούν άμεσα, από τα μέσα Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν στα τέλη Μαρτίου με τη λήψη απόφασης από την κυβέρνηση και ανεξάρτητα από το τι θα προτείνουν οι επιστημονικοί φορείς.

Με βάση την ακολουθούμενη διαδικασία, οι φορείς εργοδοτών, εργαζομένων καθώς και επιστημονικοί φορείς προτείνουν ποσοστά μεταβολής, αλλά την τελική απόφαση λαμβάνει η κυβέρνηση.

Ως προς το εύρος της αύξησης, αυτό θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που θα επιλέξει η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές. Η κυβερνητική υπόσχεση προβλέπει ότι το 2027 ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 950 ευρώ, μικτά, από 830 ευρώ που είναι σήμερα, δηλαδή θα αυξηθεί μέσα στη τριετία κατά 120 ευρώ.

Αυτό σημαίνει, ότι απομένουν τρεις αυξήσεις της τάξης των 40 ευρώ έκαστη. Εφόσον οι εκλογές γίνουν το 2027, θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της κατά έτος αύξησης κατά 40 ευρώ.

Εάν όμως αποφασίσει η κυβέρνηση να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, τότε τα ποσά των αυξήσεων θα είναι μεγαλύτερα για τα έτη 2025 και 2026 και θα είναι μικρότερη η αύξηση το 2027.

Με το κανονικό σενάριο, της εξάντλησης της τετραετίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2025 θα είναι 40 ευρώ και θα διαμορφωθεί σε 870 ευρώ, μικτά.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα θα μεταφερθεί αυτομάτως και στον εισαγωγικό μισθό στον δημόσιο τομέα, όπως προβλέπει πλέον ο νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο.

Τα 8 στάδια της διαδικασίας

Οι διαδικασίες που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού είναι το ακόλουθο:

  • Έως τις 15 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του ΟΜΕΔ στέλνει την έγγραφη πρόσκληση προς τους εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς, για να συντάξουν και να υποβάλλουν έκθεση με την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και με προτάσεις για την αναπροσαρμογή του.
  • Έως τις 25 Ιανουαρίου οι φορείς πρέπει να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους.
  • Έως την 31η Ιανουαρίου συγκεντρώνονται όλες οι εκθέσεις – προτάσεις των επιστημονικών φορέων από την Επιστημονική Επιτροπή και την Επιτροπή Διαβούλευσης.
  • Έως την 15η Φεβρουαρίου διατυπώνονται οι γνώμες της Επιστημονικής Επιτροπής και της Επιτροπής Διαβούλευσης, ενώ όλες τις εκθέσεις των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων, διαβιβάζονται στο ΚΕΠΕ, προς σύνταξη του πορίσματος διαβούλευσης.
  • Έως την 28η Φεβρουαρίου εκδίδεται το πόρισμα διαβούλευσης και διαβιβάζεται στον Πρόεδρο του ΟΜΕΔ.
  • Έως την 5η Μαρτίου, ο Πρόεδρος του ΟΜΕΔ υποβάλλει το πόρισμα διαβούλευσης στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας.
  • Έως την 15η Μαρτίου οι Υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών εισηγούνται στο Υπουργικό Συμβούλιο τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο.
  • Έως το τέλος Μαρτίου, οι Υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου, εκδίδουν κοινή απόφαση καθορισμού του νομοθετημένου κατωτάτου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου.
  • Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύει από την 1η Απριλίου. 

Οι φορείς

Οι φορείς που καταθέτουν τις προτάσεις τους για το ύψος του κατώτατου μισθού είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η ΔΥΠΑ, τα Ινστιτούτα Εργασίας της ΓΣΕΕ, Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΤΕ, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΙΝΣΒΕ) και της ΕΣΕΕ, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα