Στην εθνική οδο και με κατεύθυνση το Αγρίνιο, κινούνταν νωρίτερα σήμερα τρακτερ και αγροτικά οχήματα για τη συγκέντρωση – συλλαλητήριο που σε λίγη ώρα πραγματοποιείται στο κέντρο του Αγρίνιου.
Περιπου στις 11:20 τα αγροτικά μηχανήματα βρίσκονταν στην είσοδο της πόλης, ενώ είχε προκληθεί μεγάλη ουρά οχημάτων στο ρεύμα της εθνικής οδού από Μακρυνεία προς Αγρίνιο.
Στη συγκέντρωση καλούν η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας και η Συντονιστική Επιτροπή αγροτών και κτηνοτρόφων Αιτωλοακαρνανίας, ενώ πολλοί τοπικοί φορείς και όμματα όπως το ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ με ανακοινώσεις εκφράζουν συμπαράσταση στην αγροτική κινητοποίηση.
Στο μεταξύ, για μπλόκο αύριο, Τρίτη, στη Γέφυρα Σελινούτα έχει κάνει λόγο ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου Μπακόπουλος-Ντρίνιας.
Σε σχετική τους, ανακοίνωση, αναφέρουν:
Η φετινή χρονιά είναι καταστροφική στα πιο πολλά προϊόντα, με μειωμένες παραγωγές σχεδόν παντου λόγω καιρικών φαινομένων και ασθενειών που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Ακόμη και στα προϊόντα που η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι (όπως το ελαιολαδο), η αύξηση του κόστους παραγωγής και η μειωμένη παραγωγή δεν αυξάνουν αλλά μειώνουν το εισόδημά μας.
Η ακρίβεια που αντιμετωπίζουμε για τις καλλιεργητικές φροντίδες, το υψηλό κόστος παραγωγής μας γονατίζει κάθε μήνα, μαζί με τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Προθέτονται σε αυτά το ακριβό πετρέλαιο, οι απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος, εξαιτίας της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», οι αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί και η τεράστια μείωση στη βασική ενίσχυση λόγω εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2023-2027 που δείχνει ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Ενώ ταυτόχρονα οι γαλακτοβιομηχανίες πιέζουν για συνεχόμενη μείωση στην τιμή του γάλακτος, ειδικά στο αιγοπρόβειο γάλα έχουμε συνεχόμενες μειώσεις κάθε βδομάδα. Μάλιστα κάποιες βιομηχανίες κάνουν αναδρομικά μειώσεις, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι στην πραγματικότητα να μην γνωρίζουν σε ποια τιμή πουλάνε το γάλα τους. Την ίδια στιγμή η φέτα στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει εκτιναχθεί στα 13+ ευρώ το κιλό.
Και ενώ τα προβλήματα είναι γνωστά στην κυβέρνηση εδώ και καιρό από κινητοποιήσεις που έχουν γίνει από τον Σύλλογο μας, αλλά και πανελλαδικά, οι απαντήσεις που παίρνουμε από τον υπουργό κ.Αυγενάκη είναι είτε αδιαφορία είτε να εγγραφούμε σε «Αγροτικά Επιμελητήρια» ως λύση (;) για να αναβαθμιστούμε. Λες και είδαν οι έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι σωτηρία που έχουν δικά τους Επιμελητήρια.
Ο μόνος δρόμος για την επιβίωσή μας είναι η οργανωμένη πάλη ο οργανωμένος και πανελλαδικά συντονισμένος αγώνας, με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, σε κατεύθυνσή σύγκρουσης με τους αντιπάλους τους, που είναι οι έμποροι, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, το κράτος, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ.
Με τον αγώνα μας διεκδικούμε:
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για την βεβαιωμένη ακαρπία της ελιάς με ενίσχυση 200 ευρώ/στρέμμα και για την καταστροφή της παραγωγής εσπεριδοειδών. Στα αμπέλια- σταφίδα λόγω ωίδιου και περονόσπορου
· Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει την παραγωγή και το φυτικό – ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
· Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση. Ειδικα για τη σταφίδα τιμή 2€/κιλο.
· Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων, επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια.
· Καμία περικοπή στις ενισχύσεις, σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία.
· Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
· Να καταβληθούν οι ενισχύσεις που οφείλονται στους παραγωγούς από το 2014 από το λάθος ΟΠΕΚΕΠΕ, ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.