20.1 C
Aigio
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Αιγιάλεια: Κλιμάκιο επιστημόνων για επιθεώρηση στο μέτωπο των κατολισθήσεων του Διακοπτού

Κλιμάκιο επιστημόνων του ΕΑΓΜΕ (Εθνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) βρίσκεται  από το πρωί στο Διακοπτό για επιθεώρηση των κατολισθήσεων σε οικισμούς του Αιγίου, στο ύψος της παλαιάς και νέας εθνικής οδού σε Ζαχλωρίτικα και Ελαιώνα αλλά και στο φαράγγι του Βουραϊκού για τον Οδοντωτό.

Το κλιμάκιο αποτελούμενο από δύο γεωλόγους συνόδευσαν στην περιοχή ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικού Τομέα αρμόδιος και για τη Δ.Ε. Διακοπτού Βασίλης Χριστόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Νίκος Καραϊσκoς.

Το κλιμάκιο θα παραμείνει στην περιοχή έως και την Τετάρτη ενώ αμέσως μετά θα πρέπει να παρουσιάσει έκθεση προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι αρμόδιο και για τις δασικές καταστροφές και γεωλογικά φαινόμενα. Την κινητοποίηση του ΕΑΓΜΕ ζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος με επιστολή στον Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου στις 6 Νοεμβρίου, αμέσως μετά την εκτεταμένη κατολίσθηση της 2-11-2023.

Το κλιμάκιο θα αξιολογήσει τις κατολισθήσεις σε οικισμούς όπως Ζαχλωρίτικα, Δερβενάκι, Τράπεζα, Ελαιώνα αλλά και νέους κινδύνους στην περιοχή των καμένων από τη μεγάλη φωτιά της 23-7-2023.    

Η Περιφέρεια, μετά την κακοκαιρία της Τρίτης 17 Οκτωβρίου, κάλεσε αρχικά εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου Πατρών για επιθεώρηση στην κοίτη του ποταμού Βουραϊκού (Παρασκευή 20 Οκτωβρίου) παραλαμβάνοντας  αναφορά για αντιπλημμυρικά έργα άμεσης ανάγκη στο φαράγγι, από τα 1.500 μ., έως και το 4ο χλμ. της σιδηροδρομικής γραμμής, με κατεύθυνση από Διακοπτό προς Καλάβρυτα. Μετά τη μεγάλη κατολίσθηση την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου έγινε νέα επιθεώρηση του Πανεπιστημίου και εντοπίστηκαν 10 ακόμη νέα σημεία άμεσου κινδύνου.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, είναι αναγκαία η εκτίμηση των κατολισθήσεων λόγω των σοβαρών προβλημάτων που ήδη έχουν προκληθεί αλλά και για λόγους ασφαλείας καθώς υπάρχει κίνδυνος νέας εξέλιξης του φαινομένου προς την πλευρά της παλαιάς και νέας εθνικής (Ολυμπία), το φαράγγι αλλά και οικισμούς του Αιγίου.     

Όπως αναφέρει ο κ. Μπονάνος η περιοχή εδώ και καιρό «εκπέμπει» σήμα κινδύνου «λόγω των επικρεμάμενων βράχων, της μεγάλης κλίσης των πρανών και την μετακίνηση αδρανών υλικών που κατακλύζουν την Π.Ε.Ο. Κορίνθου Πατρών υπό μορφή χειμάρρων στην περιοχή που έχει πληγεί από την δασική πυρκαγιά της 23-7-2023».

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα