Μία «πίκρα» αφήνουν και φέτος στους καταναλωτές τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, καθώς το κύμα ακριβείας πλήττει τα πιο παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά. Ωστόσο, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το τραπέζι, οπότε οι πολίτες σε μια προσπάθεια να τα καταφέρουν, αγοράζουν μικρότερες ποσότητες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος κ. Μιχάλη Μούσιο, οι τιμές τα φετινά Χριστούγεννα θα κυμαίνονται από 13 έως 16 ευρώ το κιλό στους φούρνους της γειτονιάς, ενώ σε μεμονωμένα καταστήματα δεν αποκλείεται να φτάνουν τα 25 έως και 29 ευρώ.
Αλλά και στην κοντινή Πάτρα βρίσκεις κουραμπιέδες και μελομακάρονα από 14 με 15 ευρώ το κιλό!! Γεγονός που σχολιάζει με προβληματισμό από τους καταναλωτές.
Ωστόσο, στο Αίγιο, όπως άλλωστε είχαμε ξαναγράψει πρόσφατα και προϊδεάσει, οι τιμές για τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά εδέσματα παραμένουν στα περυσινά επίπεδα!!
Το επιβεβαιώνουν τρεις Αιγιαλείς Αρτοποιοί, ο κ. Αριστείδης Τηλιγάδης, η κα Ελισάβετ Πίκουλα – Μπομποτσιάρη, αλλά και ο κ. Μένιος Κουτρόπουλος.
Η κα Μπομποτσιάρη, (Αρτοποιείο Μπομποτσιάρη, στην οδό Κορίνθου 60, στο Αίγιο), δηλώνει ότι η διατήρηση της τιμής 12 ευρώ το κιλό σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες είναι απόρροια της επιλογής των Αιγιωτών Αρτοποιών να διαλέξουν «το χαμηλό κέρδος που φέρνει μεγαλύτερη κατανάλωση κι αυτή με τη σειρά της φέρνει κέρδος».
«Είναι κάτι που επιλέγεις να το κάνεις διατηρώντας όμως παράλληλα και την σωστή ποιότητα αν θέλεις να συνεχίσει να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης και ευχαρίστησης από τους καταναλωτές». Επιπρόσθετα μας προτρέπει να σκεφτούμε και τις τιμές των πρώτων υλών, ιδίως για τους κουραμπιέδες για τους οποίους πρέπει να χρησιμοποιείται το πλέον πια πανάκριβο βούτυρο που η τιμή του έχει εκτοξευτεί στα… ύψη.
Στο ίδιο μήκος κύματος οι δηλώσεις και του Αριστείδη Τηλιγάδη, (Αρτοποιείο στην οδό Μελετοπούλου, στο Αίγιο, από το 1960).
Ο κ. Τηλιγάδης, οποίος έχοντας δώσει τα ηνία της επιχείρησης στην επόμενη γενιά όμως διατηρεί άρρηκτες σχέσεις με το επάγγελμα με το οποίο ταύτισε τη ζωή του, δηλώνει ότι η διαφοροποίηση των τιμών κατά δυο-τρία ευρώ δεν είναι άξια προβληματισμού, πέραν από «χτυπητές» περιπτώσεις.
Εστίασε δε και στις αδικαιολογήτως πολύ χαμηλές τιμές, χαμηλότερες κι από αυτό 10 ευρώ το κιλό, αφήνοντας οσμή προβληματισμού περί ποιότητας.
Όσο, πάντως, για τα Αρτοποιεία της Πάτρας, που κατά μέσο όρο έχουν τιμές στα 14-15 ευρώ το κιλό για κουραμπιέδες και μελομακάρονα, ο κ. Τηλιγάδης στρέφει την προσοχή και σκέψη μας, και στα λειτουργικά έξοδα που λόγω ενοικίων είναι διαφοροποιημένα, προς τα «πάνω», σε σχέση με αυτά του Αιγίου.
Ο κ. Μένιος Κουτρόπουλος, (Αρτοποιεία: 1) Κορίνθου 16 και 2) στην Κλ. Οικονόμου, στο Αίγιο, και 3) στο Διακοπτό), επίσης ένας από τους καταξιωμένους Αρτοποιούς της περιοχής μας, επισημαίνει επίσης ότι οι όποιες διαφοροποιήσεις τιμών υπάρχουν οφείλονται στις διαφοροποιήσεις των λειτουργικών εξόδων της εκάστοτε επιχείρησης, υπενθυμίζοντας το ρεύμα, τα ενοίκια, αλλά και τα λοιπά έξοδα.
Στηρίζοντας πάντως την άποψη πως το 12 ευρώ το κιλό, τιμή που διατηρούν οι Αιγιώτες Αρτοποιοί, τους επιτρέπει να έχουν καλό ποιοτικό προϊόν και ένα ποσοστό κέρδους που ναι μεν μόνο μέσω αύξησης κατανάλωσης μπορεί να αποδώσει, τουλάχιστον όμως δεν εξωθεί στην «ασφυξία» τους επαγγελματίες