ΟΞΥΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ – ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟ AIGIO VOICE ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Υγειονομικό Πρωτόκολλο λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, περιορισμοί σε εσωτερικούς, εξωτερικούς και μικτούς χώρους, εντατικοί έλεγχοι από κλιμάκια της Αρχής Διαφάνειας και πολλά άλλα επιμέρους μέτρα προβλέπει το ισχύον Φ.Ε.Κ. που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων σεολόκληρη την χώρα.
Το AIGIO VOICE διενήργησε “αυτοψία” μια Κυριακή πρωί, 7 Νοεμβρίου, συνομίλησε με ιδιοκτήτες καταστημάτων, υπαλλήλους, διανομείς, ακόμα και με πελάτες σε καφέ – μπαρ και εστιατόρια στο Αίγιο. Την αρχική “παγωμάρα” των μέτρων διαδέχτηκε θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών από το σύνολο του κλάδου.
Μιλήσαμε πρώτα με τον Άγγελο Βλαχόπουλο, ιδιοκτήτη του καταστήματος “ΜΠΡΙΚΙ SHOP” στην οδό Σολωμού. Το καφέ λειτουργεί σε νέο, ανακαινισμένο, σύγχρονο χώρο με προδιαγραφές που θα ζήλευαν μεγαλύτερες πόλεις, από τον Οκτώβριο. “Τα νέα μέτρα προκαλούν τεράστια ζημιά στον κλάδο μας” λέει στο AIGIO VOICE και εξηγεί τους λόγους: Με το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγχουμε τους πελάτες ανά πάσα στιγμή. Ο υπάλληλος του καταστήματος πρέπει ταυτόχρονα να απασχολείται για το σκανάρισμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού και να διαπιστώνει εάν έχουν γίνει rapid και self. Αυτή η υποχρέωση συμμόρφωσης στα νέα μέτρα, δημιουργεί χρονοτριβές και απασχολεί έναν υπάλληλο για τη συγκεκριμένη δουλειά. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η αλλαγή των τραπεζιών. Ο εσωτερικός χώρος δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως θα θέλαμε και όπως επενδύσαμε”.
Για τους εργαζόμενους στα καταστήματα το υγειονομικό πρωτόκολλο έφερε οικονομική επιβάρυνση σε όσους είναι ανεμβολίαστοι. Απαραιτήτως χρειάζονται 2 rapid την εβδομάδα, δηλαδή 20 ευρώ την εβδομάδα, 80 ευρώ το μήνα. Αυτό το κόστος επωμίζονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του κλάδου.
Μετά το AIGIO VOICE πέρασε από την οδό Μητροπόλεως, όπου μιλήσαμε με τον Λάμπρο Κρούσκα, ιδιοκτήτη του καφέ-μπαρ Abrigo. Το κατάστημα διανύει τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του. Δύο από αυτά τα χρόνια λειτουργεί με ειδικούς όρους εξαιτίας της πανδημίας. “Τα συμπεράσματα είναι αυτονόητα. Εμείς επενδύσαμε σε συγκεκριμένα τετραγωνικά και η κατάσταση αλλάζει από μέρα σε μέρα. Η οικονομία διαλύεται κι εμείς αναγκαζόμαστε να κάνουμε ελέγχους στους πελάτες μας”, τονίζει και συνεχίζει: Ουσιαστικά δουλέψαμε μόνο ένα χρόνο, τα άλλα δύο είμστε σε ειδικό καθεστώς. Ο εσωτερικός χώρος δεν μπορεί να λειτουργήσει σε πλήρη δυναμική και να απευθυνθεί σε όλο το πελατειακό κομμάτι. Πολλοί πελάτες θέλουν να καθίσουν στον εσωτερικό χώρο, όμως δεν μπορούν ούτε με self. Είχαμε περίπτωση μαθητών που ήρθαν και έφυγαν. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι εμείς επενδύσαμε στον άνθρωπο, δεν επενδύσαμε στον πελάτη, όπως νομίζουν. Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν στηρίζονται σε περιορισμούς και μέτρα”.
Για να κατανοήσει κάποιος το οικονομικό μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναλογιστεί μια παρέα τριών ατόμων που κάθονταν σε καθημερινή βάση στον εσωτερικό χώρο καταστήματος και έκαναν τζίρο 10 ευρώ. Σε μηνιαία βάση αυτό μεταφράζεται σε 300 ευρώ, μόνο από μια μικρή παρέα που με τα νέα μέτρα θα αναζητήσει αλλού …εστίαση και ψυχαγωγία.
Το Αίγιο είναι μια επαρχιακή πόλη που ο κλάδος της εστίασης γνώρισε σημαντική άνθηση τα τελευταία χρόνια και συνέβαλε στην τοπική οικονομία, προσφέροντας ταυτόχρονα δεκάδες θέσεις εργασίας.
Από τα κορυφαία του είδους καταστήματα εστίασης και αναψυχής είναι η “ΑΝΕΜΩΝΗ” στην είσοδο του Αιγίου. Σύγχρονο εστιατόριο – πιτσαρία, ανακαινισμένο πρόσφατα, λειτουργεί εδώ και χρόνια με σάλα αλλά και εξωτερικό χώρο. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Γιώργος Κατσιμπίρης έχει υπηρετήσει τον Σύλλογο Εστίασης από τη θέση του προέδρου και πρόσφατα έδωσε την σκυτάλη στο νέο πρόεδρο Γιάννη Σταθακόπουλο. Ο Γιώργος Κατσιμπίρης μας είπε για τα μέτρα στην εστίαση: Τα μέτρα προκάλεσαν μούδιασμα, παγωμάρα. Είναι μέτρα μη λειτουργικά για τα καταστήματα και αποκρουστικά, αποτρεπτικά για τον κόσμο. Εμείς δίνουμε έμφαση στη διανομή και κάνουμε σύνθημα το “Μένουμε σπίτι-τρώμε από την Ανεμώνη”!