Του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, ο οποίος εδρεύει στο Πρωτοδικείο Αιγίου και εκπροσωπείται από το διοικητικό του συμβούλιο.
Εκφεύγει πάσης λογικής η αλλαγή εν μία νυκτί του νομοσχεδίου για τον Δικαστικό Χάρτη κατά την οποία η απολύτως λογική υπαγωγή των περιοχών Ακράτας και Αιγείρας στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αιγίου, οι οποίες υπάγονται διοικητικά στον Δήμο Αιγιαλείας αντικαταστάθηκε με την επί τόσα χρόνια ισχύουσα ανορθολογική κατάσταση. Ειδικότερα, οι πολίτες του Δήμου Αιγιαλείας των περιοχών Ακράτας και Αιγείρας αναγκάζονταν για τις δικαστικές του υποθέσεις να απευθύνονται σε δικαστικό σχηματισμό άλλου δήμου και δη του Δήμου Καλαβρύτων, ο οποίος σχηματισμός βρίσκεται στην τριπλάσια απόσταση από το Πρωτοδικείο Αιγίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε, πως η μετάβαση από τις περιοχές αυτές στο Πρωτοδικείο Αιγίου μέσω της Ολυμπίας Οδού είναι περίπου 15 λεπτά διά μέσου του πλέον σύγχρονου οδικού δικτύου, από το οποίο υπάρχει απευθείας πρόσβαση στο Πρωτοδικείο μας. Αντιθέτως η απόσταση των ως άνω περιοχών από το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων είναι περίπου μία ώρα και γίνεται διά παλαιού οδικού δικτύου, το οποίο τους χειμερινούς μήνες εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών (παγετός, χιονοπτώσεις λόγω του ορεινού όγκου) δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση των πολιτών της ανατολικής Αιγιαλείας σε αυτό.
Ο σκοπός της αναδιάρθρωσης του Δικαστικού Χάρτη ήταν και είναι, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, του υπουργού Δικαιοσύνης και του υφυπουργού Δικαιοσύνης η μείωση του κόστους πρόσβασης στην Δικαιοσύνη και ο εξορθολογισμός σε τέτοιες παθογένειες, οι οποίες ταλαιπωρούσαν και εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους πολίτες. Ο κύριος υπουργός Δικαιοσύνης έχει αντιληφθεί την συγκεκριμένη δυσλειτουργία και παθογένεια, ο δε υφυπουργός Δικαιοσύνης είχε δεσμευτεί δημόσια, πως τα Πρωτοδικεία θα έχουν δικαιοδοτική αρμοδιότητα στα όρια της διοικητικής δομής των Δήμων τους και για τον λόγο αυτόν άλλωστε είχε αρχικά προβλεφθεί το αυτονόητο, ήτοι η τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αιγίου στις ανωτέρω περιοχές.
Η παρέμβαση από το περιβάλλον του Μαξίμου, την οποία δεν γνωρίζουμε, εάν είχε υπ’ όψιν του ο πρωθυπουργός, να μεταβάλλουν αιφνιδίως την πρόταση του υπουργού και υφυπουργού Δικαιοσύνης με κριτήρια όχι αντικειμενικά και με τις επιταγές του Δικαστικού Χάρτη αλλά με γνώμονα προσωπικών σχέσεων και επαφών και πιέσεων, οι οποίες απέχουν παρασάγγας από την κοινή λογική και εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους πολίτες και να αυξάνουν τα κόστη πρόσβασης στην Δικαιοσύνη είναι απαράδεκτη, καταδικαστέα και ζητούμε άμεσα, κατά την τελική επεξεργασία του σχεδίου νόμου από τις επιτροπές, αυτή η κραυγαλέα περίπτωση ουσιαστικής αποδόμησης του Δικαστικού Χάρτη διά εξωθεσμικών παρεμβάσεων να αλλάξει στην προτέρα της μορφή. Οι όποιες αλλαγές στην Δικαιοσύνη πρέπει να γίνονται με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και όχι των πελατειακών – πολιτικών σχέσεων, οι οποίες δεν έχουν καμία θέση κατά την εκπόνηση τέτοιων νομοθετημάτων.
ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ.