Ένα ακόνη βήμα προς την πρωτοπορία σε ζητήματα που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων πραγματοποιείται αυτή τη Δευτέρα 13 του μηνός στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας στη Μυρτιά.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δήμου, στις 12 το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑ ο Δήμαρχος κα πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Δημήτρης Καλογερόπουλος προχωρά στην υπογραφής της σύμβασης του έργου «Προμήθεια, Εγκατάσταση και Λειτουργία Εξοπλισμού Μονάδας Θερμικής Ξήρανσης Ιλύος ΕΕΛ Αιγίου».
Η σύβαση θα υπογραφεί με τον εκπρόσωπο του ανάδοχου του έργου ο οποίος έχει αναδειχθεί από τα μέσα καλοκαιριού, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και είναι η εταιρεία «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.».
Το έργο Μονάδας Θερμικής Ξήρανσης Ιλύος είναι αρχικού προϋπολογισμού 6,9 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» (Ταμείο Ανάκαμψης). Η υποχρέωση του δήμου Αιγιαλείας στα πλαίσια του αρχικού διαγωνισμού ήταν να καλύψει το ΦΠΑ της επένδυσης αξίας 1,7 εκατ. ευρώ από ιδίους πόρους.
Ο εργολάβος, η εταιρεία «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.». θα αναλάβει την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού και θα έχει και τη λειτουργία για χρονικό διάστημα 6 ετών, με μια επιπλέον δαπάνη 1,38 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΥΑ διατηρεί το δικαίωμα προαίρεσης για την παραχώρηση διαχείρισης της μονάδας για επιπλέον 6 έτη. Η αρχική διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 93 μήνες από την ημερομηνία της υπογραφής της. Για την ολοκλήρωση της προμήθειας και εγκατάστασης του συνόλου του εξοπλισμού εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν 18 μήνες, για την δοκιμαστική λειτουργία 3 μήνες και μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής λειτουργίας θα ακολουθήσει η 6ετής κανονική λειτουργία.
Η Μονάδα Θερμικής Ξήρανσης σχεδιάζεται για να επεξεργάζεται αφυδατωμένη λυματολάσπη (ιλύς) η οποία είναι το υπόλειμμα της επεξεργασίας του Βιολογικού Καθαρισμού Αιγιαλείας και να την μετατρέπει σε καύσιµο για τη βιοµηχανία ή ως εδαφοβελτιωτικό (λίπασμα).
Η δυναμικότητα της μονάδας θα είναι η επεξεργασία σε ετήσια βάση 11.000 τόνων λυματολάσπης. Ως καύσιμη ύλη για την ξήρανση της ιλύος θα χρησιμοποιείται βιομάζα (πυρηνόξυλο).
Η λειτουργία της μονάδας βασίζεται καθαρά σε οικολογική διαχείριση του υπολείμματος του Βιολογικού και θα αποτελεί καινοτόμο πρότυπο σε πανελλαδικό επίπεδο. Πρέπει να σημειωθεί ότι και ο Βιολογικός Καθαρισμός του Αιγίου αποτελεί μία από τις πλέον σύγχρονες μονάδες στη χώρα.
Εκτός από τον καθαρισμό και φιλτράρισμα του νερού, και το υπόλειμμα της επεξεργασίας των λυμάτων θα καθαρίζεται από μικροοργανισμούς και οσμές και θα παραδίδεται σε τελική ξηρά μορφή.
Η διαχείριση της λυματολάσπης από τους Βιολογικούς, με το έντονο μικροβιακό φορτίο, αποτελεί σήμερα μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία για τις ΔΕΥΑ.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η κατασκευή των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης και σύνδεσης με το Βιολογικό όλων των παραλιακών οικισμών από το Λαμπερή έως και την Άκρατα ενώ το δρόμο του έχει πάρει και η επόμενη φάση της επέκτασης της αποχέτευσης, σε επίπεδο δήμου Αιγιαλείας, με την κατασκευή των εσωτερικών δικτύων για τις κοινότητες Τέμενης, Βαλιμητίκων και Διγελιωτίκων.