Τον κουμπαρά με νέα μέτρα ενίσχυσης για τα νοικοκυριά αλλά και τη μεσαία τάξη που πλήττονται από τις παρενέργειες του πληθωρισμού ο οποίος θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, γεμίζει σταδιακά η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει στην ενεργοποίηση τους από το νέο έτος.
Το εκλογικό 2023 προβλέπεται μια δύσκολη χρονιά αφού εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της οικονομίας ενώ ταυτόχρονα η χώρα θα είναι υποχρεωμένη να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Οπότε χρειάζονται ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις που δεν θα υπονομεύσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας βοηθώντας όμως τα νοικοκυριά που βλέπουν τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται από την επέλαση της ακρίβειας.
Η ραγδαία μείωση των τιμών του φυσικού αερίου,έχει άμεσο αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό αυξάνοντας τα δημοσιονομικά περιθώρια αφού μηδενίζονται οι δαπάνες που θα πρέπει να καταβάλει το κράτος για επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.
Bασικό δημοσιονομικό εργαλείο για να ενεργοποιήσει νέα μέτρα στήριξης θα είναι το αποθεματικό ύψους 1 δις ευρώ που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν στο μέτωπο της ακρίβειας τόσο στα τρόφιμα όσο και στην ενέργεια.
Για την ώρα το οικονομικό επιτελείο κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, δεν δεσμεύεται επί νέων μέτρων και αποφεύγει να να καλλιεργήσει κλίμα παροχολογίας, υπογραμμίζοντας ότι είναι τέτοια η ρευστότητα που επικρατεί στο ενεργειακό μέτωπο που η σημερινή θετική εικόνα μπορεί να ανατραπεί και τότε ο κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να συνδράμει για να βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν νέα μέτρα, για την ώρα υλοποιούμε τις παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ. Έχουμε μία επιβράδυνση της οικονομίας, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το δεύτερο εξάμηνο δεν θα είναι το ίδιο με το πρώτο και ξέρουμε ότι το 2023 θα έχουμε ανάπτυξη αλλά πολύ χαμηλότερη από το 2022. Δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα περαιτέρω μέτρο διότι δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην πραγματική οικονομία» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας δίνοντας ένα στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.
Πετρέλαιο θέρμανσης και food pass
Aν και είναι εξαιρετικά πρόωρες οι όποιες αποφάσεις για το μείγμα των μέτρων που θα ενεργοποιηθούν το 2023, η κατεύθυνση είναι προς:
την επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης έως και τον Απρίλιο καθώς στόχος είναι τα νοικοκυριά να κάνουν χρήση πετρελαίου και όχι φυσικού αερίου ή ρεύματος για τη θέρμανση τους,
την πιθανή καταβολή μιας νέας επιταγής ακρίβειας ή εναλλακτικά ενός food pass για την αγορά τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ.
Η χορήγηση του food pass θα γίνει με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση και το ύψος του ετήσιου εισοδήματος.
Προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες με παιδιά, όπου ανάλογα τον αριθμό των παιδιών θα υπάρξουν και ανάλογες προσαυξήσεις στην επιδότηση για τα τρόφιμα.
Πρόγραμμα Γέφυρα 3
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση εξετάζει τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών που έχουν επιβαρυνθεί από την αύξηση των επιτοκίων στα πρότυπα προγραμμάτων ΓΕΦΥΡΑ1 και 2 που εφαρμόσθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Ουσιαστικά θα επιδοτούνται οι μηνιαίες δόσεις στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, προκειμένου να μην υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση από την άνοδο των επιτοκίων.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο θα επιδοτείται το ποσό της δόσης που θα προκύπτει από την αύξηση εξυπηρέτησης των δανείων από τον Ιούλιο του 2022 σε σχέση με την δόση του μήνα που θα εφαρμοσθεί το μέτρο.
πηγή: imerisia.gr