Σε κρίσιμους τομείς της βιομηχανίας στρέφεται η κυβέρνηση προκειμένου να πατήσει πιο σταθερά η ελληνική οικονομία στα πόδια της και ν’ αναπτυχθεί ισόρροπα τα επόμενα χρόνια. Το πλάνο αφορά στην ανασυγκρότηση της ελληνικής βιομηχανίας, που μετά τη δεκαετία του ’90, βάδισε κατά περίπτωση με προβλήματα.
Τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρξαν επανειλημμένα στρεβλώσεις ως προς το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, διότι ο τομέας των υπηρεσιών υπεραναπτύχθηκε στη χώρα μας, αλλά έμειναν πίσω η βιομηχανία και η μεταποίηση, παρά τις όποιες σημαντικές δυνατότητες.
Έτσι, με στόχο να βελτιωθεί το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση στρέφεται και σε κλάδους παραδοσιακούς, όπως είναι το τρόφιμο ή η ναυτιλία, που αλλάζουν προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών. Ενδεικτικό παράδειγμα οι νέες δομές και οι νέες υπηρεσίες που προσφέρονται στη ναυτιλία π.χ. με πράσινα λιμάνια, ηλεκτρικές υποδομές για τα καράβια, λιγότερο ενεργοβόρα καύσιμα κ.ά.
Επιπλέον, η κυβέρνηση με τον νέο επενδυτικό νόμο δίνει χέρι βοηθείας στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας που ήταν κατά το παρελθόν ανθηρός στη χώρα μας, αλλά κατέρρευσε, όταν πολλές επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας, που έδρευαν κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα μετακόμισαν για φορολογικούς κυρίως λόγους στα Βαλκάνια.
Η προσπάθεια βελτίωσης των μεγεθών στη βαριά βιομηχανία
Η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει νέα ώθηση και στη βαριά βιομηχανία σε ό, τι αφορά στους ορυκτούς πόρους και τη μεταλλουργία.
Προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της βιομηχανίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ώθηση θα δοθεί :
- Στα επιχειρηματικά πάρκα.
- Στην εισαγωγή κινήτρων για τη συγχώνευση επιχειρήσεων, προκειμένου οι ελληνικές εταιρείες να αποκτήσουν μεγαλύτερη δυναμική και διείσδυση στις ξένες αγορές.
- Στη βιομηχανία, που προωθεί την πράσινη ενέργεια και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
- Στη μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία εξακολουθεί μαζί με τις καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη να αποτελούν σημαντικά αντικίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών.