Είναι ένα πολιτικό φαινόμενο κι ένα πολιτικό γεγονός: Πριν από λίγα 24ωρα ακόμα και τα media αγνοούσαν την ύπαρξη του Στέφανου Κασσελάκη. Ξαφνικά εκτοξεύεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας και λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της υποψηφιότητας του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί κορυφαίο θέμα για τα ΜΜΕ, πρωταγωνιστεί στα social media και απασχολεί όλα τα κομματικά επιτελεία.
Στον ΣΥΡΙΖΑ ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα μιας εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας που η έκβαση της θεωρούνταν περίπου δεδομένη. Η εκλογή προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται πλέον αντικείμενο ενδιαφέροντος όχι μόνον της στενής κομματικής βάσης αλλά ενός μεγάλου κομματιού του εκλογικού σώματος και όλων των μέσων ενημέρωσης.
Με την εμφάνιση στο προσκήνιο του “αμερικανοθρεμμένου” αυτοδημιούργητου επιχειρηματία χωρίς κομματικό ή πολιτικό παρελθόν,, το κόμμα βρίσκεται μπροστά σε μιά προτόγνωρη κατάσταση, που προκαλεί μάλλον αμηχανία παρά ουσιαστικές αντιδράσεις
Η έλλειψη… “προϋπηρεσίας”
Οι εσωκομματικές ισορροπίες αλλάζουν – ή τουλάχιστον φαίνεται ότι μπορεί να διαφοροποιηθούν άρδην τις επόμενες μέρες, ώσπου να ανοίξουν οι κάλπες της προεδρικής εκλογής.
Νέες εκτιμήσεις διατυπώνονται όσον αφορά τους συσχετισμούς δύναμης μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος, ενώ φαίνεται να σβήνουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ τάσεων και ομάδων που τους στήριζαν μέχρι τώρα.
Ο νέος υποψήφιος δεν έχει κομματική “προϋπηρεσία”, ούτε εσωκομματικούς μηχανισμούς που να τον στηρίζουν. Αυτές είναι οι βασικές αδυναμίες του. Ιδιαίτερα η “προϋπηρεσία” είναι κάτι που μετράει πολύ στα αριστερά κόμματα και δύσκολα αντισταθμίζεται από άλλα “προσόντα” του υποψηφίου.
Ο Στέφανος Κασσελάκης φέρνει έναν νέο “αέρα”, που ζωντανεύει την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση, αλλά παράλληλα προκαλεί αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ, βγάζοντας το κόμμα από τα “νερά του”.
Οι “εντυπώσεις” και η κομματική ψήφος
Μένει να φανεί ποιά θα είναι η επίδραση στο αποτέλεσμα της εσωκομματικής εκλογής.
Πολιτικοί σχολιαστές και αναλυτές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι ο νέος υποψήφιος μπορεί να κερδίσει τις “εντυπώσεις”, παίζοντας με επικοινωνιακούς όρους. Δύσκολα όμως θα αποσπάσει την ψήφο μεγάλης μερίδας μελών του ΣΥΡΙΖΑ, που παραμένουν προσηλωμένοι σε “παραδοσιακές” αριστερές αξίες και αντιλήψεις όσον αφορά το προφιλ και τον “πρότερο βίο” που πρέπει να έχει ένας κομματικός ηγέτης
Την άποψη αυτή συμμερίζονται στελέχη της Κουμουνδούρου, που εκτιμούν ότι η υποψηφιότητα Κασσελάκη μπορεί να λειτουργήσει πολυσυλλεκτικά, αποσπώντας ψήφους από όλους τους άλλους υποψηφίους. Δεν πρόκειται λοιπόν να υπάρξει κάποια μεγάλη ανατροπή σε σχέση με τα μέχρι τώρα δημοσκοπικά ποσοστά των άλλων υποψηφίων. Δεν πρόκειται δηλαδή να δούμε εκλογική καθίζηση κάποιου, με διαρροή υποστηρικτών του προς τον νέο υποψήφιο.
Τα ποσοστά των υποψηφίων
Το ερώτημα για όλους είναι τι ποσοστό μπορεί να συγκεντρώσει ο Κασσελάκης κι αν αυτό θα του δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσει έναν νέο πόλο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα στις υπάρχουσες ομάδες.
Οι εκτιμήσεις ποικίλουν και δεν μπορούν να θεωρηθούν βάσιμες, δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχουν ακόμη δημοσκοπήσεις. Ενας μέσος όρος δίνει στον Στ. Κασσελάκη ποσοστό της τάξεως του 8% με 11%, με αναλογική μείωση των ποσοστών των άλλων υποψηφίων.
Αδιαμφισβήτητο φαβορί παραμένει η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία στις εκτιμήσεις φέρεται να συγκεντρώνει κάτι περισσότερο από 40% – ποσοστό κοντά στο δημοσκοπικό. Πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν πάντως το ποσοστό αυτό να υποστεί κάποιο “ψαλίδισμα”, εάν η υποψηφιότητα Κασσελάκη δεν “ξεφουσκώσει” ώσπου να ανοίξουν οι κομματικές κάλπες.
Υπάρχουν όμως και εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις,που υποστηρίζουν ότι η πρώην υπουργός Εργασίας μπορεί να επιτύχει το 50%+ από την πρώτη εκλογή και να μη χρειαστεί δεύτερος γύρος.
Από αρκετή απόσταση φαίνεται να ακολουθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, συγκεντρώνοντας τις ψήφους της αριστερής πτέρυγας και άλλων που διαφωνούν με την μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κεντροαριστερό χώρο. Υπολογίζεται ότι μπορεί να συγκεντρώσει γύρω στο 22%, υπό την προϋπόθεση ότι η Εφη Αχτσιόγλου δεν θα υπερβεί το 40%. Οι δυό τους αναμένεται ότι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο.
Αουτσάιντερ με δυνατότητες
Σε μεγαλύτερο εύρος κινούνται οι εκτιμήσεις-προβλέψεις όσον αφορά την εσωκομματική εκλογική επίδοση του πρωην υπουργού Νίκου Παππά, ο οποίος εξέφραζε μέχρι πρόσφατα μεγάλο μέρος των υποστηρικτών της κεντροαριστερής στροφής και των συνοδοιπόρων του Αλέξη Τσίπρα. Οι άτυπες εσωκομματικές μετρήσεις τον φέρουν να συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 19% με 20%,που μπορεί να μειωθεί έως 2 μονάδες με τη συμμετοχή του Στ. Κασσελάκη στην κούρσα.
Χαμηλό ποσοστό – αρκετά κάτω του 5% – φαίνεται ότι μπορεί να αποσπάσει ο τέταρτος υποψήφιος,ο πρώην υπουργός Στέφανος Τζουμάκας, προσελκύοντας ΠΑΣΟΚογενείς και κάποιες ψήφους “διαμαρτυρίας”
Πόσο βάσιμες είναι αυτές οι εκτιμήσεις θα φανεί τις επόμενες μέρες σε δημοσκοπήσεις που θα δούν το φως της δημοσιότητας. Εν πάση περιπτώσει, η υποψηφιότητα Κασσελάκη “ταράζει τα νερά” στον ΣΥΡΙΖΑ και πυροδοτεί νέες εσωκομματικές διεργασίες με απρόβλεπτη έκβαση.