Την ευκαιρία να επισημάνει εκ νέου τον σημαντικό ρόλο της Πάτρας ως «πύλη εξωστρέφειας» της Ελλάδας, με βάση τα ισχυρά ιστορικά χαρακτηριστικά της, είχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Αχαΐας, Ανδρέας Κατσανιώτης, χαιρετίζοντας την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Πάτρα, πύλη στη Δύση (13ος – 20ος αιώνας): Θεσμοί, οικονομία, άνθρωποι πολιτισμός».
Το Διεθνές Συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας και πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Κατσανιώτης υπογράμμισε ότι η θέση της Πάτρας ήταν ανέκαθεν κομβική και συνέβαλε τα μέγιστα στο ρόλο που έχει διαδραματίσει η πόλη στην ελληνική ιστορία. «Δεν είναι καθόλου τυχαία η ανάπτυξη του λιμανιού της ως το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο για το διαμετακομιστικό εμπόριο στην ανατολική Μεσόγειο δυο τουλάχιστον φορές στην περίοδο της ιστορίας της χώρας, καθώς και η πολυπολιτισμική διαμόρφωση του ανθρώπινου και κοινωνικού ανάγλυφου της πόλης» σημείωσε μεταξύ άλλων.
«Ο προσανατολισμός της Πάτρας υπήρξε ανέκαθεν η Ευρώπη, ο κόσμος της Δύσης, η Εσπερία του Μεσαίωνα και των νεότερων χρόνων. Είναι ο φυσικός αυτός προσανατολισμός που της έδωσε το προσωνύμιο “Πύλη στη Δύση”, ο οποίος βεβαίως εκφράζει κατά βάση το ρόλο του λιμανιού στην οικονομία της περιοχής αλλά τελικά χαρακτηρίζει το σύνολο των ρόλων που έλαβε η επαφή αυτή των Ελλήνων με το δυτικό κόσμο» τόνισε σε άλλο σημείο, προτείνοντας μάλιστα την πραγματοποίηση στην Πάτρα, μίας συνάντησης των πολλών Ελλήνων αποφοίτων ιταλικών πανεπιστημίων. «Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ιταλίας απορροφούσαν πάντα σημαντική μερίδα Ελλήνων φοιτητών, οι οποίοι τα εμπιστεύονται τόσο ως θεσμό όσο και ως δεξαμενές γνώσης. Η Πάτρα, ως τόπος με ανοιχτό ορίζοντα και ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αλλά και ως σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη συνεργειών, θα μπορούσε να φιλοξενήσει επιτυχώς μια τέτοια διοργάνωση» ανέφερε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.
Τέλος, ο κ. Κατσανιώτης χαιρέτισε τη συνεργασία των δύο ακαδημαϊκών φορέων, επισημαίνοντας ότι το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας, «προέρχεται από την παλαιότερη ελληνική παροικία στη Δύση και πρώτο σημείο επαφής της Ανατολής με εκείνο που αποκαλούμε ευρωπαϊκό χώρο». Ενώ, όπως είπε, το Πανεπιστήμιο Πατρών, «προέρχεται από την προοδευτική διανόηση ενός τόπου πάντοτε ανοιχτού στην καινοτομία, τη μεταρρύθμιση και την ανάπτυξη».